JavaScript is required
/
İlişkilerde Cinsellik Ne Kadar Önemlidir?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

18 Ocak 2024

- İlişkiler

İlişkilerde Cinsellik Ne Kadar Önemlidir?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Cinsellik, en temelde türlerin devamlılığı için gerçekleştirilen bir eylem. Evrimsel gelişimle birlikte farklı anlamlar da kazanan cinsellik, ilişkiler için oldukça önemli görülüyor. İlişkilerde cinsellik konusu pek çok birey için çeşitli soru işaretleri barındırıyor.

Peki cinsel ilişki, ilişkiyi nasıl etkiler? Bu yazıda ilişkilerde cinselliğin yeri konusunda pek çok bilgi bulabilirsiniz.

Cinselliğin Evrimsel Yeri Nedir?

Cinsel birliktelik, canlıların yaşamı devam ettirmek için yapmak zorunda oldukları bir biyolojik var olma eylemidir. Ancak zaman içinde başta insan olmak üzere bazı türler (örneğin şempanzeler, bonobolar ve insanlar) buna farklı anlamlar da yükler. Çünkü cinsel birleşme esnasında salgılanan hormonlar vücudun rahatlamasını sağlar.

Evrimsel olarak salt üreme ve soy devamı gayesi taşımadan yaşanan cinsel birliktelik, insanların sosyal varlıklar olarak evrimleşmesinin bir sonucudur. İnsan beyni geliştikçe beyin kimyasallarının uyarılmasıyla cinsel ilişki zevk odaklı bir noktaya taşınır.

İlişkilerde Cinsellik Şart mı?

Cinsellik, romantik ilişkilerde karşılıklı rıza sonucunda geliştiği sürece partnerler arası bağı güçlendiren ve olumlu duyguların deneyimlenmesine katkı sağlayabilen bir eylem. Ancak her romantik ilişkinin olmazsa olmazı olarak görüleceği, belli bir rutinde veya standartta olmadığı takdirde ilişkileri sekteye uğratacağı gibi bir durumdan da söz etmek mümkün değil.

Her ilişkinin dinamiği kendi içinde farklıdır. Partnerlerin cinselliğe bakış açıları, kültürel yapıları veya sağlık durumları gibi konular cinselliği öznel bir noktaya taşır. Bu bağlamda "İlişkide cinsellik olmalı mı?” veya “Cinsellik önemli mi?" gibi sorulara genelgeçer bir cevap vermek mümkün değil.

Kısacası, ilişkilerde cinselliği belirli kuralları ve rutinleri olan bir bakışla, normatif bir biçimde ele almamak gerekiyor. Romantik ilişkiyi paylaşan bireylerin yaklaşımı sağlıklı bir ilişki için çok daha kritik. Dolayısıyla kimi zaman ilişkilerde cinsellik olmaması, yaşanıyor olması kadar olağan ve ilişkinin mevcut durumuna göre ele alınması gereken bir durum.

Şimdi gelin, farklı tip ilişkilerde cinsellik nasıl görünebiliyor, birlikte inceleyelim:

Yeni Başlayan İlişkiler ve Cinsellik

Cinsellik söz konusu olduğunda toplumsal normlar, pek çok birey için güçlü bir anlayış olarak varlığını hissettirir. Kişiler, cinsel özgürlük ve eşitlik hakkı gibi kavramlara ilişkin bilinç sahibi olsalar da derinlere işlemiş kültürel kodlar nedeniyle cinselliğe dair tabulara sahip olabilirler.

Bu nedenle "Yeni ilişkide cinsellik ne zaman başlamalı?" ve benzeri soruların cevabı ilişkilerin dinamiğine ve bireylerin kişisel kararlarına göre değişir. Bireylerin cinsel birlikteliğe kendini fiziksel ve zihinsel olarak hazır etmesi, bu süreci aşamalandırması veya geciktirmesi tamamen iki tarafın tercihine bağlıdır.

Uzak Mesafe İlişkisinde Cinsellik

Uzaktan ilişki yürüten bireyler için cinsellik, ilişkinin mevcut durumuna bağlı olmakla birlikte olumlu ve olumsuz pek çok deneyimin bir arada yaşanmasına neden olabilir. Örneğin uzun süredir birbirini görmeyen partnerler arasında cinsel istek veya performans kaygısı bakımından farklılıklar gözlemlenebilir. Bir taraf özlem duygusunun da yoğunluğu ile daha tutkulu olabilirken diğer taraf cinsel isteğini bastıracak bir performans kaygısına bürünebilir.

Uzak mesafe ilişkisinde cinsellik, kişilerin bir araya geldiğinde tutku dolu ve kaliteli bir deneyim içinden geçmesini de sağlayabilir. Bu noktada ne olursa olsun, uzaktan ilişkide cinsellik konusunda önemli olan; partnerlerin taleplerini, düşüncelerini ve hissettiklerini açıkça izah edebilecek güvenli ortamda hissedebilmeleri.

Her iki taraf için de güvenli alan inşa edilebildiği müddetçe cinsel anlaşmazlıklar yaşansa bile ilişkide telafisi olmayacak sıkıntılar meydana gelmeden mevcut durum daha kolay şekilde yürütülebilir.

Uzun ve Ciddi İlişkilerde Cinsellik

Uzun süreli ve ciddi ilişkilerde bireyler, ilişkinin başında deneyimledikleri tutkudan bir miktar uzaklaşma eğilimi gösterebilirler. Uzun yıllardır birlikte olan kişilerin tüm yaşamlarını paylaşmaları; onları birbirlerine daha bağlı ve sevgi dolu kılarken cinsel birlikteliğin sıklığını git gide seyrekleştirebilir. Bu durum kişiler arasında açıkça konuşulduğu, bir uyum içinde gerçekleştiği ve bir sorun yaratmadığı müddetçe son derece doğaldır.

Gördüğünüz gibi, bu konunun hem mental hem de fiziksel açıdan yardım alabileceğiniz faktörleri var. Bunun için farklı alanlarda uzman, yetkin kişilerle iletişime geçmek ve ihtiyacınız olan desteği almak oldukça önemli.

Sağlıklı Bir Cinsel İlişki İçin Neler Yapabilirsiniz?

İster yeni bir ilişkiye başlamış ister senelerdir devam eden bir ilişkinin içinde olun; "İlişkide cinsellik ne kadar önemli?" gibi soruların cevabı sağlıklı bir cinsel ilişki kurulup kurulmadığıyla doğrudan ilişkili. Eğer sağlıklı temeller üzerine kurulmuş bir ilişki içindeyseniz cinsellik konusunda yaşayabileceğiniz sorunların üstesinden de daha kolay şekilde gelebilirsiniz.

Bu noktada romantik ilişkilerin mihenk taşlarından biri olan cinselliği daha keyifli ve güvenli alan içinde deneyimleyebilmeniz için bazı önerilerimiz mevcut:

1. İlişkide Cinsellik Hakkında Konuşmak

Söz konusu, cinsel deneyimi iyileştirmek ve daha sağlıklı bir noktaya taşımak olduğunda partnerler arasında yargılayıcı olmadan kurulan bir iletişim son derece önemli.

Her iki taraf da isteklerini ve hissettiklerini eleştirilme korkusu duymadan paylaşabildiği takdirde cinsel ilişkinin niteliği de değişebilir. Siz de deneyimleriniz hakkında partnerinizle konuşmayı talep ederek, onun düşüncelerini veya ihtiyaçlarını da sorarak en önemli adımı atabilirsiniz.

2. Her Durumda Rıza Almak

Uzun süreli bir ilişkinin içinde olsanız dahi cinsel birliktelik öncesinde ve sırasında partnerinizin rızasını almanın önemini göz ardı etmemelisiniz.

Bir ilişki içerisinde bulunuyor olmanız, o an için rıza gösteremeyeceğiniz ya da fikrinizi değiştiremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Unutmayın: "Hayır" her zaman "Hayır" demektir.

3. Duygusal Yakınlığa Önem Vermek

Doğru ve sağlam temeller üzerine kurulmuş cinselliğin romantik ilişkiyi doğrudan etkilediği aşikâr. Ancak sadece cinsellik odaklı olmadan partnerlerin birbirleriyle duygusal yakınlıklarını artırabilecekleri aktivitelere ve paylaşımlara yönelmeleri cinsel deneyimleri de iyileştirebilir.

4. Profesyonel Destek Almak

Sebebi her ne olursa olsun, cinsel deneyimler ilişkiyi olumsuz yönde etkiliyor ve buna yönelik ilişki içinde çözüm bulunamıyorsa uzman desteği almak faydalı olabilir. Çift terapisi sayesinde partneriniz ile olan hem cinsel, hem de duygusal hayatınıza fayda sağlayabilirsiniz.

Bunun yanında, Heltia uygulamasını indirerek online terapi alabilir, ilişkinizle ilgili olan veya bireysel problemleriniz hakkında profesyonel destek alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "Ghosting Nedir, Neden Yapılır, Nasıl Etkiler?” ve “Kısa Sürede Fazla Kilo Vermenin Zararları” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu