JavaScript is required
/
İnsan Kaynakları İşe Alım Süreci Nasıl İşler? (13 Adımda)

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İnsan Kaynakları İşe Alım Süreci Nasıl İşler? (13 Adımda)

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Belirli ihtiyaçlara yönelik ürün ve hizmetlerini insanlarla buluşturan her kurum, bir vizyonun gerçekleştirilmesine yönelik çalışır. Bu vizyon, hem kurumun sahip olduğu değerleri gösterir hem gelecekte gerçekleşmesi istenen planların sağlam temellerle hayata geçirilmesine öncülük eder.

Bir kurumun hedeflerine ulaşabilmesinde başarılı performans gösteren çalışanlar oldukça etkilidir. Bu sebeple insan kaynakları departmanı, işe alım sürecinde açık pozisyonlara en uygun adayları belirlemek için birtakım stratejiler uygular. Siz de kurumsal firmaların işe alım süreçleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.

İşe Alım Süreci Aşamaları Nelerdir?

İnsan kaynakları uzmanları, personel seçim süreci aşamalarını planlı bir şekilde yürüterek şirketin kaynaklarını daha verimli kullanmayı ve bu süreci en kısa sürede tamamlamayı hedefler. Peki, işe alım prosedürü nasıl olmalıdır?

İnsan kaynakları işe alım süreci aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. İş Tanımının Hazırlanması

Şirketteki açık pozisyon için kısa ve bilgilendirici bir iş tanımı hazırlanır. Bu tanımlamada adaylarda olması gereken nitelikler, beceriler, onlardan beklenen görev ve sorumluluklar yer almalıdır. Bu aşamada en önemli nokta, işin gereksinimlerinin net bir şekilde belirtilmesidir.

2. İş İlanının Yayınlanması

Hazırlanan iş ilanları, uygun adayların başvurabilmesi için çeşitli iş ağlarında veya sosyal paylaşım platformlarında paylaşılır. 

İş ilanının paylaşıldığı platformlar aracılığıyla başvuru havuzunun genişlemesi beklenir.

3. Adayların İlana Başvurması

İş ilanında belirtilen iş tanımına uygun, istenen iş deneyimine ve becerilere sahip adaylar açık pozisyonlara başvururlar.

4. Başvuruların Değerlendirilmesi

Adaylardan gelen başvurular doğrultusunda insan kaynakları uzmanları, adayların öz geçmişlerini inceleyip pozisyona uygun olup olmadıklarını değerlendirirler.

5. Adaylarla Ön Görüşme Yapılması

Yapılan değerlendirmelerden sonra başvuran adaylar arasından pozisyona en uygun kişiler belirlenir. Bu adaylarla birebir bağlantı kurup onları tanımak ve daha iyi değerlendirebilmek için ön görüşmeler yapılır.

Bu görüşmeler telefonla ya da yüz yüze gerçekleşebilir. Bazı kurumlar ise tercih etmeyebilir, direkt olarak sonraki adımla devam edebilir.

6. Mülakat

Ön eleme aşaması tamamlanınca seçilen adaylarla mülakatlar yapılır. Adaylar mülakat süresince ilgi alanlarını ve yeteneklerini anlatır, aldıkları eğitimden ve başvurdukları pozisyona yönelik iş deneyimlerinden bahseder.

7. Sınav ve Test Aşamaları

Mülakatın ardından sürece devam edecek adaylara farklı konuların yer aldığı çeşitli testler ve sınavlar yapılır. Bu testlerin içeriğini insan kaynakları departmanı belirler.

Çok büyük veya çok fazla başvuru alan kurumlarda bunun eleyici olması adına mülakatlardan önce gerçekleştirildiğine de tanık olabilirsiniz.

8. İş Görüşmesi Gerçekleştirilmesi

Sınav ve testlerden başarıyla geçen adaylarla görüşmeler gerçekleştirilir. Bu aşamada da şirketler arasında farklılık gösterebilecek çeşitli mülakatlar uygulanabilir.

9. Referans Kontrolü Yapılması

Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için adayın öz geçmişinde yer alan (varsa) referanslarla iletişime geçilir.

Bu süreç hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Referans Kontrolü Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

10. Uygun Adayın/Adayların Seçilmesi

İK departmanının işe alım kriterleri ve ortak görüşleri ışığında adayların işe alımına karar verilir. Daha sonra bu adaylarla iletişime geçilerek iş teklifi verilir.

11. Gerekli Evrakların Teslimi

İşe kabul edilen adaylardan kimlik fotokopisi ve sağlık raporu gibi çeşitli belgeler istenir.

12. Oryantasyon Süreci

Adayların iş ortamına daha kısa sürede alışabilmeleri için oryantasyon düzenlenir.

13. Deneme Süresi ve İşe Başlama

Oryantasyon sürecinin ardından adayların işteki deneme süresi başlar. Bu aşamada başarılı bir performans sergileyen adaylar işe kabul edilmiş olur.

İK Departmanının İşe Alım Kriterleri Nelerdir?

İK departmanının işe alım kriterleri, işi pozisyona en uygun adayla buluşturmak üzerine kurulur. İK uzmanları işe alım süreçleri boyunca adayların becerilerini ve pozisyona uyumluluklarını ölçmek için farklı yöntemler geliştirirler. Açık pozisyonlara adayların adil ve etik bir biçimde yerleştirilmesi için birtakım kriterleri göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.

Eğitim ve deneyimin yanında İK departmanının işe alım kriterlerinden bazıları şunlardır:

  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak,
  • Takım çalışmasına yatkınlık,
  • Analitik düşünme ve problem çözme becerisi,
  • Planlama ve organizasyon yetisi,
  • Gelişime ve öğrenmeye açıklık,
  • Farklılıklara uyum sağlayabilmek.

Doğru işi doğru çalışanla buluşturmak insan kaynakları departmanının da işlerini başarıyla tamamlamalarını sağlar. Açık pozisyonlara doğru kişilerin yerleştirilmesi ve çalışma sürecinde çalışanların bütünsel sağlığının desteklenmesi de oldukça önemlidir.

Siz de dijitalleştirilmiş yeni nesil sağlık hizmetleri sunan Heltia'yı tercih ederek çalışanlarınıza beslenme, mental sağlık ve fiziksel sağlık alanlarında çevrimiçi destek sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınızın hem ruhsal hem fiziksel sağlığı için sunduğunuz imkânlarla motivasyonlarını artırabilir, onlara yanlarında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için websitemize göz atabilir veya Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "KPI Nedir, Nasıl Belirlenir ve Ölçülür?" ve "İyi Bir Yönetici Olmak İçin 5 Önemli Tavsiye" yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu