JavaScript is required
/
Kurum İçi Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Kurum İçi Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

“İyi bir kariyer nasıl yapılır?” sorusu birçok kişi merak uyandırıcı, kaygı verici sorulardan biridir. Bu sorunun cevabı göreceli olsa da çalışanların kariyerlerinin kontrolünü eline almasının ve sorumluluğunu üstlenmesinin önemi göz ardı edilemez. Bir kariyer planı geliştirmekse bu sorumluluğun en önemli gerekliliklerindendir.

Çalışanlarınızın kariyerini proaktif bir şekilde bir yönetmek hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmanızda etkili olabilir. Ancak öncelikle kariyer planlaması nedir ve kariyer planlaması nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde öğrenmelisiniz. Öğrendikleriniz ışığında çalışanlarınızın kurum içi kariyerleri için bir rota belirleyebilirsiniz.

Kariyer Planlaması Nedir?

Kariyer planlaması;

  • Bireysel değerlerin, arzuların, güçlü ve zayıf yönlerin değerlendirilmesi,
  • Kariyer hedeflerinin belirlenmesi,
  • Bu hedeflere ulaşılması için gereken adımların tespit edilmesi,
  • Elde edilen bilgilerin periyodik olarak gözden geçirilip güncellenerek bir plan hâline getirilmesidir.

Bir kariyer planı olmadığında iş hayatında gelişigüzel kararlar verme eğilimi artar, çalışanların kendilerini akışa kaptırma olasılığı ortaya çıkar. Kariyer planlamasıysa size geleceğe yönelik bir yol haritası sağlar. Bu harita zayıf noktaları görüp gelişme fırsatına çevirmenize de olanak tanır.

Başarılı bir kariyer planı, büyüme ve gelişme fırsatı sunarak çalışanların işlerinden tatmin olmalarını sağlar. Böylece çalışanda şirkete güven duygusu gelişir, çalışanın bağlılığı ve verimliliği artar. Tüm bu nedenlerden dolayı kariyer planı hem şirket hem çalışan için bir yatırım olarak değerlendirilmelidir.

Kariyer Planı Nasıl Yapılır?

İnsan kaynakları departmanı, planlama aşamalarında kritik bir rol oynar. Şirket tarafında insan kaynaklarının yürütebildiği bu süreci çalışanlar kendileri için de yürürlüğe koyabilir.

Bu süreçte izlenebilecek adımlar şunlardır:

1. Kendini Değerlendirme

Çalışanın bilinçli bir kariyer planı oluşturabilmesi için kendi kişiliğini, güçlü ve zayıf yönlerini, ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını anlaması gerekir. Bu ögeleri aşağıdaki soruları yanıtlayarak belirleyebilirler:

  • Beş yıl içinde neyi başarmak istiyorsunuz?
  • Mevcut iş tanımınıza göre önünüzdeki 12-24 ay içerisinde nasıl ilerlemek istiyorsunuz?
  • Alanınızda uzmanlaşarak devam etmeyi mi yoksa yönetime geçmeyi mi istiyorsunuz?
  • Kendinize SWOT analizi yaptığınızda güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

İçinde bulunulan durumu somut olarak görmeye yarayacak bu soruların yanıtları sayesinde hedefler daha net belirlenebilir. Çalışanların kendilerine sorabilecekleri bu soruları siz de onlar için sorabilirsiniz.

Ayrıca bu aşamada kariyer planı örnekleri hakkında insan kaynakları uzmanıyla istişare ederek çalışanlarınız için muhtemel kariyer odaklarını keşfedebilirsiniz.

2. Kariyer Araştırması

Kariyer geliştirme aşamalarının bu adımında çalışanlarınızın kurum içi kariyer yapma potansiyelini güçlendirebilecek alanları incelemeniz gerekir. Örneğin bir araştırma uzmanı pozisyonu, saha araştırma uzmanı ve saha koordinatörü gibi pozisyonlarla ilişkilendirilebilir.

Bu ilişkilendirmeler İK planlaması esnasında belirlenmelidir. Böylece farklı pozisyonlar arasındaki yetkinlik farkları ortaya çıkarılarak bireyin kendini geliştirmesi gereken alanlar tespit edilebilir.

3. Kariyer Planlama ve Geliştirme Aşamaları

Kariyer planlama aşamalarının ilk iki adımı tamamlandıktan sonra SWOT analizleri ve ekibin KPI’larının dikkate alınmasıyla hem çalışanlar hem şirket için fonksiyonel bir kariyer planı geliştirilmesi gerekiyor. Bu aşamada tercihe göre 1 yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık hedefler belirlenebilir. Kariyer planının bu şekilde zaman dilimlerine ayrılarak geliştirilmesi hedeflerin takibini kolaylaştırabilir.

Aynı zamanda üç aylık eylem planları oluşturularak çalışanlar için daha gerçekçi ve somut bir ödevler listesi de hazırlanabilir. Kısa vadeli hedeflerin gerçekleştirilmesi birey için bir motivasyon kaynağı olabilir.

Kariyer Planlama Yöntemleri Nelerdir?

“Kariyer planlaması nedir, nasıl yapılır?” dediğinizde çeşitli yanıtlarla karşılaşabilirsiniz. Bireyin ihtiyacına göre çalışanların kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için çeşitli metotlar uygulanabilir.

Bu yöntemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Akıl Hocalığı: Çalışanların hedefledikleri kariyer yoluna göre onları daha önce bu yolda yürümüş biriyle tanıştırarak bilmediklerini öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Bu süreçte kurum içi veya kurum dışı akıl hocaları veya mentorlerden destek alabilir ve ilham verici bir yolculuğun fitilini ateşleyebilirsiniz.
  • İş Rotasyonu: Çalışanlarınızı büyümelerine yardımcı olacak yeni projeler ve görevler üstlenmeye teşvik edebilirsiniz. Kalıpların dışında düşünmek çalışanınızın görünürlük kazanmasına yardımcı olabilir.
  • Kariyer Rehberliği: Şirket içinde bir kariyer rehberliği sunabilirsiniz. Kariyer toplantılarına öğrenme planlarını da dâhil edebilirsiniz. Çevrim içi kurslar, gönüllü etkinlikler veya okuma yoluyla çalışanların hedefledikleri kariyer yolunda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Çalışanlar, kariyer hedeflerinin gerçekleştirilmesinden sorumludur. Bu sorumluluk iş hayatındaki başarılarını ve mental sağlıklarını etkileyebilir.

Bu noktada çalışanlarınızı önemsediğinizi göstermek için dijitalleştirilmiş bütünsel sağlık hizmeti sunan Heltia uygulamasından yararlanabilirsiniz. Heltia; mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanlarında çalışanlarınıza çevrimiçi hizmet verir ve daha iyi hissetmelerine yardımcı olur. Daha detaylı bilgi almak için websitemize göz atabilir veya Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "İnsan Kaynakları İşe Alım Süreci Nasıl İşler? (13 Adımda)" ve "Görev Tanımı Nedir, Nasıl Belirlenir?" adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu