JavaScript is required
/
Kurum Kültürü Nedir? (Etkili Kurum Kültürü Örnekleri)

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Kurum Kültürü Nedir? (Etkili Kurum Kültürü Örnekleri)

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Başarılı ve sağlam temellere sahip şirketlerin künyesini okuyabilmek için bu şirketlerin kurum kültürünü yakından incelemeniz gerekir. Kültür sadece çalışanları fonksiyonel bir ekip hâline getirmekle kalmaz, aynı zamanda şirketin hedeflerine ulaşmasında itici bir güç oluşturur.

Bu yazımızda kurum kültürünün ne demek olduğunu ve şirketinizde nasıl uygulayabileceğinizi daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Kurum Kültürü Nedir, Neden Önemlidir?

Kurum kültürü, bir kurum ya da kuruluşu tanımlayan ve uygulamalarına rehberlik eden inançlar, davranışlar, kolektif değerler ve tutumların bütününden oluşur. Personelin çalışma alışkanlıklarını, insan kaynakları yönetimi uygulamalarını ve kuruluşun fiziksel ortamını düzenleyen bir kılavuz gibidir. Bu kılavuz çerçevesinde çalışanların birbirleriyle, üst yönetimle ve müşterilerle etkileşim kurma yöntemleri belirlenir. Ayrıca kriz anlarında kuruluşun nasıl tepki vereceği ve gelişim basamakları planlanarak şirketin başarı potansiyeli desteklenir.

Kurum kültürünün önemini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Şirketin kimliğini tanımlayan kurum kültürü; müşterilerin sizi nasıl gördüğünü, çalışanlarla ilişkilerinizi, işleri nasıl yürüttüğünüzü etkiler.
  • Pozitif, eşit ve kapsayıcı bir iş ortamı oluşturulmasına katkı sağlar. Çeşitliliğe ve kapsayıcılığa önem veren kurumlar, çalışanlarını farklı etnik kökenlere ve bakış açılarına sahip kişilerden oluşturur. Herkesi farklılıklarıyla kucaklayan kurumlarda takım üyeleri arasında daha güçlü ilişkiler kurulabilir.
  • Çalışan motivasyonunun ve bağlılığının artmasına yardımcı olur. Pozitif kurum kültürü, çalışanların ekibe ve kuruma karşı aidiyet duygusunu pekiştirir.
  • Yeni yetenekleri kuruma çekmeye ve onları elde tutmaya olanak tanır.
  • Tüm bu etkenlerin kazanımı sonucu rekabet avantajı sağlar.

Kurum Kültürünün Özellikleri Nelerdir?

Başarılı bir kurum kültürünün şu özelliklere sahip olması gerekir:

1. Vizyon

Vizyon ve misyon beyanı, kurum kültürünün başlangıç noktasıdır. Gelir hedeflerinin dışında “Kuruluşunuz neden var?” ve “Organizasyon olarak amacınız nedir?” gibi soruların yanıtlarını net olarak vermeniz gerekir. Bu yanıtlar, yönetimin ve çalışanların her kararına yön verebilecek nitelikte olmalıdır.

Nike’ın “Just Do It” sloganı, markanın vizyonuyla bütünleşmiş önemli bir kurumsal vizyon örneğidir.

2. Değerler

Vizyon bir şirketin kuruluş amacıysa değerler de o şirketin kimliğidir. Değerler, vizyona ulaşmak için gereken davranış ve tutumlara ilişkin yönergeleri belirleyen bir kılavuz niteliği taşır.

Dürüstlük, şeffaflık, müşteri odaklılık, özgünlük ve girişimcilik gibi değerleri; şirketler, amaçlarına ve kurumsal imajlarına uygun şekilde belirler.

3. Uygulamalar

Şirketinizi daha ileriye taşımak için belirlediğiniz değerleri günlük hayatta uygulamaya geçirmeniz gerekir. Bu sebeple somut olarak değerlerinizi uygulamaya koyup gözle görülür olmasını sağlamalı ve bu değerleri günlük operasyon ilkeleriyle güçlendirmeye çalışmalısınız.

4. İnsanlar

Kurum kültürünü oluşturan, geliştiren ve yansıtan en önemli bileşen kurum çalışanlarıdır. Bu nedenle kurum kültürü, şirket değerlerini benimseyen insanlar tarafından inşa edilmelidir. Bu süreç öncelikle kimleri işe aldığınızla başlar. Kültürünüze uyumlu, sizi pozitif şekilde yansıtabilecek çalışanlar sayesinde şirketinizin performansını artırabilirsiniz.

Mülakat sürecinde adayların birden fazla kişiyle etkileşime girmesine olanak tanımalısınız. Böylece mevcut çalışanlarınızın adayın kurum kültürüne uygun olup olmadığını belirlemesini sağlayabilirsiniz.

5. Kuruluş Hikâyesi

Birçok farklı kurum ve kuruluşun kendine özgü ve onu benzersiz kılan bir hikâyesi vardır. Kurumun geçmişine ilişkin güçlü bir anlatım, kuruluşun özünü yansıtarak çalışanlara ilham verir.

Örneğin ünlü spor ayakkabı markaları Adidas ve Puma’nın birbirine küs kardeşlerin mücadelesinden doğan başarı hikâyeleri pek çok kişi tarafından biliniyor. Bu anlatımın markanın amacı ve değerleriyle eşleştirilmesi etkili ve güçlü bir imaj yaratılmasına katkı sağladı.

6. Mekân

Kuruluşunuz için seçtiğiniz mekân ve bu mekânın tasarımı, kurum kültürünün şekillendirilmesinde oldukça etkilidir. Mekânlar çalışanların davranışlarını da etkiler. Örneğin açık mimari, ekip üyelerinin sıkça karşılaşıp etkileşime girmelerine ve iş yerinde iş birliği sağlamalarına katkı sağlar.

Olumlu bir kurum kültürünün bunlar dışında liderlik, eğitim, takım çalışması ve yenilik (inovasyon) gibi farklı özellikleri de bulunur. Ancak bu altı madde, sağlam bir kurum kültürü oluşturmanızı sağlayan ana faktörlerdir. Eğer kurum kültürünüz tam olarak olması gereken yerde değilse bu özelliklerden herhangi birini yeniden değerlendirebilir ve gerekli değişiklikleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Kurum Kültürü Örnekleri

Kurum kültürünü şirket uygulamalarına yansıtmak kapsamlı bir şirket politikası geliştirmekle mümkündür.

Olumlu kurum kültürünün önemli örnekleri arasında yer alan bazı başarılı şirketlerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

Google’ın Kurum Kültürü

Kurum kültürünü inovasyonla tanımlayan Google, esnekliği ve yaratıcılığı temel alan bir çalışma ortamına sahiptir. Google'ın kurum kültürüne özgü uygulamalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Basit Hiyerarşik Yapı: Google, çalışanların yönetimdeki kişilerle iletişimlerini kolaylaştırmak için daha düz ve basit bir yapıya sahiptir.
  • Yenilik: Çalışanların bireysel projeleri üzerinde çalışabilmeleri için onlara kaynak sağlayarak çalışmaya teşvik eder. Google ayrıca çalışanlarına çalışma zamanlarının %20'sini kendi projelerine ayıracakları bir uygulama sunar.
  • Çalışma Ortamı: Çalışanların iş ve yaşam dengesini kurmalarına yardımcı olmak için dinlenme ve oyun alanları sağlar. Ücretsiz yemek ve spor salonu gibi imkânlarla takım üyeleri için oldukça konforlu ve yaratıcı bir çalışma ortamı oluşturur.
  • Şeffaflık: Çalışanların fikirlerini önemseyerek açık iletişimi ve bilgi paylaşımını teşvik eder. Böylece çalışanlar projelerle ilgili birtakım sorunları ya da kaygılarını daha rahat ifade ederek ilgili kişilere yapıcı geri bildirimlerde bulunabilirler.

Porsche’nin Kurum Kültürü

Kurum kültürünü mükemmelliğe ve iş birliğine dayandıran Porsche, çalışma ortamını da bu değerlere uygun uygulamalarla zenginleştirir. Bu uygulamaları şöyle sıralayabiliriz:

  • İş birliği: “Önce takım” anlayışıyla hareket eden Porsche, çalışanlar arasındaki uyum ve iş birliğine önem verir. Bu kurumda ekip çalışması, ortak hedeflere ulaşmanın anahtarı olarak görülür.
  • Küresel perspektif: Marka, potansiyelini ve kapsayıcılığını geliştirmek için farklı bakış açılarına değer verir. Bu nedenle uluslararası iş gücünü bünyesine dâhil etmeye özen gösterir.
  • Sürdürülebilirlik: Üretimde ve tasarımda sürdürülebilir uygulamalara öncelik verir. Özellikle yeni tasarımlarında sürdürülebilir enerji dönüşümüne katkıda bulunmayı hedefler.

Kurum kültürü en temelde insan odaklı bir çalışma prensibinin ürünü olmalıdır. Çalışanların uyum sağlayamadığı bir iş atmosferi, negatif bir kurum kültürüne işaret edebilir. Bunun için kurum kültürünü belirlerken çalışanların iyi oluşunu öncelemeye dikkat edebilirsiniz.

Bu noktada siz de şirketler için kapsayıcı mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık desteği sunan Heltia uygulamasından faydalanabilir, ekibinizin iyi oluş hâline katkı sunabilirsiniz.Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "Kurumsal İmaj Nasıl Oluşturulur ve Yönetilir?" ve "Referans Kontrolü Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler" adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu