JavaScript is required
/
Oryantasyon Ne İşe Yarar? (4 Önemli Fayda)

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Oryantasyon Ne İşe Yarar? (4 Önemli Fayda)

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Şirketinizde açılan pozisyon için bir ilan hazırlayıp yayınladınız. Başvuran adaylarla aşamalı görüşmeler gerçekleştirdiniz ve göreve uygun niteliklere sahip adayı işe almaya karar verdiniz. Şimdi sıra çalışanın iş ortamıyla, gerçekleştirmesi beklenen görevle, şirketle ve meslektaşlarıyla tanışmasında.

"Oryantasyon nedir?" sorusunun cevabı olan bu süreç, yeni personelin işe adaptasyonunu oldukça etkiler. Süreci sağlıklı yürütebilmek için oryantasyonda dikkat edilmesi ve değinilmesi gereken tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Oryantasyon Ne Demek?

Fransızca kökenli bir kelime olan oryantasyon, kılavuzluk etmek veya yönlendirmek şeklinde çevrilebilir. 

Oryantasyonla çalışanlar ve şirkete ‘oryante’ olanlar:

  • Görevlerine ve görevlerini gerçekleştirmek için gereken bütün kaynak, ekipman ve rehberliğe aşina olur.
  • Kurum kültürünü yakından gözlemleyebilme imkânına erişir.
  • Hem yöneticilerle hem diğer çalışanlarla etkileşim kurmaya başlar.

Böylece verimli bir başlangıcın temeli atılmış olur. Bireyler işe herhangi bir hazırlık olmaksızın başlamanın getirdiği kaygıdan bu süreç sonunda kurtulabilir.

Oryantasyon Eğitimi Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Kurumlarda mevcut düzenin sorunsuz ilerlemesi ve kurumsal birliğin korunması amacıyla yapılan oryantasyon eğitimi iki şekilde gerçekleşir: Temel oryantasyon ve mesleki oryantasyon.

Temel Oryantasyon

Genel olarak iş yerinin yapısı ve kültürüyle ilişkilidir. Bu kapsamda şu konulara değinilebilir:

  • Kurumun tarihi ve vizyonu/misyonu,
  • Örgütsel yapı ve yönetim,
  • Şirket departmanları,
  • Hizmetler,
  • Şirket kuralları,
  • Şirket politikaları,
  • İş sağlığı ve güvenliği,
  • Çalışan hakları.

Bunlara ek olarak ofisin ve yeni personelin çalışacağı alanın gezdirilmesi, çalışırken ihtiyaç duyacağı ekipmanların ve iletişim hâlinde bulunacağı kişilerin masalarının gösterilmesi önem taşır.

Mesleki Oryantasyon

Yeni personelin işin gerektirdiği sorumluluğu bütünüyle anlaması önemlidir. Bunun için mesleki oryantasyon esnasında yapılması gerekenler şöyle örneklendirilebilir:

  • Günlük olarak yapacakları iş, sorumlulukları ve öncelikleri çalışanlara açıkça ifade edilmelidir.
  • Üzerinde çalışacakları projelere dair genel bir bilgi sağlanmalıdır.
  • Birlikte çalışacakları iş arkadaşları tanıtılmalı ve bu iş arkadaşlarının sorumluluk alanları anlatılmalıdır.

Kurum İçerisinde Oryantasyon Ne İşe Yarar?

Yeni çalışanın işe başladığı ilk günler çok önemlidir. İlk karşılaşılan olaylar ve kurulan iletişim, yeni personelin çalışma hayatını etkileyebilecek nitelikte olabilir. Bu yüzden şirketler, yeni çalışanın iş hayatına adapte olmasını ve rahatlamasını sağlayacak oryantasyon eğitimini titizlikle yürütmelidir.

“Neden oryantasyon yapmalıyız?” diye düşünüyorsanız, kurumunuza oryantasyon sürecinin katkıları şöyle sıralanabilir:

1. Yeni Çalışanları Yakından Tanımanıza Yardımcı Olur

Oryantasyon sürecinde şirketinize yeni dahil olan bir çalışanın davranışları, tepkileri ve yaklaşımları onu daha iyi tanımanızı sağlayabilir. Sordukları sorular sizlere ilgi alanlarını veya eksik oldukları noktaları gösterebilir. Bu sayede işe tam olarak uygun olup olmadıklarını veya onlara hangi noktada destek çıkmanız gerektiğini görebilirsiniz.

Aynı zamanda sorduğu sorulardan oryantasyon sürecinizde açık olmayan noktalar konusunda feedback alabilir, bir dahakine daha net direktifler vererek adaptasyonu kolaylaştırabilirsiniz.

2. İyi Bir İlk İzlenim Bırakmanızı Sağlar

Temsil ettiğiniz kurumun;

  • Çalışanların oryante olma sürecini bizzat yürüttüğünü,
  • Bireysel iyi oluşlarına ve şirketteki zamanlarına değer verdiğini,
  • Planlı ve programlı olduğunu,
  • Kurum içerisindeki aidiyet hissini ve takım çalışmasını güçlendirmeye önem verdiğini göstermek için kapsamlı bir oryantasyon süreci faydalı olabilir.

Böylelikle şirkete yeni katılan kişi, ne kadar profesyonel ve hazırlıklı olduğunuzu henüz ilk safhalarda bizzat deneyimler. Bu da memnuniyeti artırıcı bir unsurdur.

3. Çalışanların Kısa Sürede İşten Çıkma İhtimali Azalır

Yeni bir işe başlamak kişide bilinmezliğin getirdiği bir kaygı uyandırabilir. Buna karşın çalışanın kaygısını ve iş stresini azaltan, “ilk gün endişesi”nden çalışanı kurtaran oryantasyon süreci; çalışanla şirket arasında bağ kurulmasını da sağlar.

Araştırmalar sistemli bir oryantasyon süreci geçiren çalışanların üç yılın sonuna gelindiğinde şirkette kalma olasılığının %69 daha fazla olduğunu göstermiştir. Bu da kurumun işten çıkan çalışanların yerine yeni çalışan edinme sürecinin getirdiği maliyeti azaltmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kuruma olan bağlılığı artırarak sessiz istifa gibi durumları da önleyebilir.

4. Çalışanlar İşe Daha Hızlı Adapte Olur

Oryantasyon süreciyle işe aşina olan personelin öğrenme süreci hızlanabilir ve böylece kısa sürede verimli çalışmaya başlayabilir. İşin getirdiği sorumluluğu ve kendinden beklenenleri iyi bilen bir çalışan, görevleri yerine getirirken dikkat edilmesi gereken kritik noktalara hâkimdir. Bu da başarılı bir iş sürecinin kurgulandığını gösterir.

Çalışanların yeni bir işe adapte olma süreci oryantasyonla sağlıklı bir şekilde yönetilebilir. Bu süreci kolaylaştırmak, bireysel iyi oluşlarını önemsediğinizi göstermek için Heltia uygulamasından yararlanabilirsiniz. Heltia; kapsayıcı mental sağlık, beslenme ve fiziksel hizmeti sunan bir bütünleyici sağlık platformu. Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için Heltia uygulamasını indirebilir, Ayarlar alanında yer alan "Şirketiniz için teklif alın" kısmından formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "İşyerinde Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık" ve “İş Delegasyonu Nedir, Neden Önemlidir, Nasıl Yapılır?” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu