JavaScript is required
/
Belirsizlik Kaygısı: Nedir, Neden Olur, Nasıl Başa Çıkılır?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

14 Ocak 2024

- Kaygı ve Stres

Belirsizlik Kaygısı: Nedir, Neden Olur, Nasıl Başa Çıkılır?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Yaşam içerisinde meydana gelen bazı olaylar, bireyin stresli hissetmesine neden olabilir. Birey, çevresinde gerçekleşen veya başına gelen olaylarda kendi kontrolünün bulunmadığı hissine kapılabilir. Bu his, zaman içinde belirsizlik kaygısının oluşmasına sebep olabilir.

İş hayatı, ikili ilişkiler başta olmak üzere pek çok alanda kendisini gösteren belirsizlik duygusu, hayatı zorlaştırabilse de belirsizlik kaygısı ile başa çıkabilmek mümkün. Peki, belirsizliğin neden olduğu kaygıyı yönetebilmeyi sağlayacak yöntemler neler? Gelin, bu yöntemlere birlikte bakalım!

Belirsizlik Kaygısı Nedir?

Belirsizlik kaygısı; bireyin meydana gelen olaylarda kendi etkisinin bulunmadığını hissetmesi ve geleceğe yönelik bilinmezlik nedeniyle kaygı yaşamasıdır. Farklı unsurların bir araya gelmesinden oluşan belirsizlik psikolojisi, bireyin kontrolü tamamen kaybettiğini hissetmesine yol açabilir.

Belirsizlik Kaygısı Neden Olur?

Belirsizlik hissine neden olan pek çok durum vardır. Bunlar arasında romantik ilişkiler, iş hayatı son derece önemli bir yer edinir. İlişkide belirsizlik, çiftler arasında yaşanan olayların neden olduğu bir belirsizlik türüdür. Bu durum zaman içinde stres ve kaygıya neden olabilir.

Benzer şekilde iş hayatında geleceğe dair belirsizlik yaşamak, kaygının temel nedeni olabilir. İş ortamı ve fırsatları başta olmak üzere birçok husus; meydana gelen belirsizliğin tetikleyicileri arasında yer alabilir. Bunların yanı sıra pek çok farklı durum veya olay belirsizlik kaygısına yol açabilir. Bir sınav sonucunun beklenmesi, hamilelik süreci ve benzeri durumlar belirsizlik karşısında tahammülsüzlük yaşanmasına neden olabilir.

Belirsizlik karşısında hissedilen kaygı normaldir ve her birey tarafından hissedilir. Ancak bu kaygı hayatı olumsuz etkilemeye, yaşamsal alışkanlıkları değiştirmeye başlamışsa yönetilmesi gereken bir hâle gelmiş demektir. Bu aşamada birey; belirsizlik karşısında hissedilen kaygıyla, tahammülsüzlükle başa çıkma yöntemlerini öğrenmeli ve hayatına uygulamalıdır.

Belirsizlikle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Herhangi bir belirsizlik durumunda karar vermek bireyi zorlayabilir. Bu tür durumlarda belirsizliğin karşısında kontrol kurmaya çalışmak etkili bir yöntem olmayabilir. Bunun yerine kişinin belirsizliğin yarattığı duyguların farkında olması ve bu duyguları yönetebilmesi, belirsizlik kaynaklı stresin azaltılmasını sağlayacaktır.

Belirsizlik nedeniyle meydana gelen stresi yönetmek için tercih edilecek yöntemler kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle belirsizlik anksiyetesi ile başa çıkma yöntemleri farklı maddeler hâlinde sıralanabilir. Belirsizlik ile mücadeleyi mümkün kılan yöntemlerden bazıları şunlardır:

1. Belirsizliğe Karşı Direnmeyin

Belirsizlik ile başa çıkma yöntemlerinden ilki, yaşanan olaylara ve meydana gelen değişikliklere karşı direnmekten ziyade bunları kabul etmek olabilir. Kabullenme, durumun gerçekliğini görmeye izin verir. Bu nedenle belirsizlik sonucu oluşan stresin çok daha etkili bir şekilde yönetilmesine olanak tanır. Bunun yanı sıra belirsizliğin karşısında yaşanan atalete karşı mevcut durumu kabullenip ilerlemeyi mümkün kılar.

2. Olumsuz Haberlerden Uzak Kalın

Bir konu hakkında strese girildiğinde, farklı bir konuya odaklanmak zor olabilse de özellikle olumsuz haberlere minimum düzeyde maruz kalmaya çalışmak, stresin azaltılmasını mümkün kılar.

Olumsuz haberler, kişinin belirsizlik nedeniyle oluşan kaygısının artmasına neden olabilir. Bu nedenle gece yatmadan önce günlük rutinin bir parçası olan haberleri kontrol etme davranışını değiştirebilirsiniz. Rutininizi değiştirmeniz, belirsizlik kaygısının minimalize edilmesine katkıda bulunacaktır.

3. Keyif Aldığınız Hobilere Yönelin

Keyif aldığınız hobilere yönelmeniz, belirsizlik kaygısıyla mücadelede önemli bir araç olabilir. Konfor alanınızın dışında yer alan hobiler, hayatın monotonluğunu kırmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca hobilerinize vakit ayırdığınızda gelecek ya da geçmişte değil, anda kalmaya özen göstereceksinizdir. Dolayısıyla belirsizlik ile mücadelede, var olan hobilerinizi geliştirebilir ya da yeni hobiler edinebilirsiniz.

4. Fiziksel Aktiviteler Yapın

Belirsizlik korkusu ile başa çıkmak için fiziksel aktivitelerde bulunabilirsiniz. Örneğin düzenli spor yapmak, anda kalmanıza katkıda bulunur.

Sportif aktiviteler, yaptığınız işe odaklanmanızı sağlar. Ayrıca spor yaparak fiziksel enerjinizi atabilir, kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz. Belirsizlik ile mücadelede etkili bir yöntem olan fiziksel aktivitelere yönelmek, kendinizi çok daha huzurlu hissetmenizi de sağlar.

5. Bir Uzmana Danışın

Eğer belirsizlikle ilgili yoğun kaygı ve strese sahipseniz ve bununla başa çıkmakta zorlanıyorsanız bir uzmana görünmeniz faydalı olacaktır. Uzman desteği almak var olan yaşadığınız kaygı ve stresi yönetebilmenize, sürecin çok daha hızlı bir şekilde ve olumlu tamamlanmasına yardımcı olur. Bunun için Heltia uygulamasını indirebilir, online terapi ile profesyonel destek ile belirsizlik kaygınızı yönetebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Kaygıyı Artıran Sağlıksız Yaşam Alışkanlıkları (21 Örnek)” ve “Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nedir?” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu