JavaScript is required
/
Çalışan Esenliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Çalışan Esenliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Uzm. Psk. Dan. Merve Dökmeci onaylı içerik

Hayatın büyük bir kısmının iş ile geçtiği bilinen bir gerçek. Bu sebeple işyerindeki yaşantımızın doğası; psikolojiyi, beden sağlığını, insan ilişkilerini, hayata bakışı ve kişinin benliğini derinden etkiliyor.

Eğer işyerinizden gerçekten memnunsanız, çalışan mutluluğuna sahipsiniz demektir. Heltia olarak bu konseptin tanımını, neden önemli olduğunu ve bir işyerinde nasıl geliştirilebileceğini sizin için açıklamak istedik 👇🏻

Çalışan Esenliği Nedir?

İşyeri refahı, veya çalışan esenliği, çalışanların güvenli, sağlıklı, memnun ve işe bağlı olmalarını sağlamak amacıyla yapılan İSG (İş Güvenliği ve Sağlığı) önlemlerini tamamlamaktır.

Uluslararası Çalışma Örgütüne göre bu önlemler; fiziksel ortamın kalitesi ve güvenliğinden; çalışanların işleri, çalışma ortamları, işyerindeki iklim ve iş organizasyonu hakkında nasıl hissettiklerine kadar çalışma yaşamının tüm yönleriyle ilgili. Kısacası, kişinin iş yaşamında kendini nasıl hissettiğiyle ilgili bir kavram.

Bu kavramı iki farklı bakış açısı ile ele alabiliriz:

  • Bunlardan biri, kişinin kendi esenliği. Psikolojik iyi oluşu için yaptıkları, yaşadığı mental sağlık sorunları kişinin kendi duygusal refah seviyesini dolayısıyla da işyerinde nasıl hissettiğini etkiler.
  • Diğeri ise şirketlerin işyeri esenliği. Çalışma ortamını sunan, iş planları ve organizasyon konusunda düzenleyici olanın şirketin kendisi olduğu düşünüldüğünde, burada başrolün işveren tarafında olduğunu görebiliriz.

İşyerinde Esenlik Neden Önemlidir?

İşyerinde duygusal anlamda refah seviyesi yüksek olan bir kişi;

  • İşe daha iyi odaklanabilir.
  • İş stresini başarılı bir şekilde yönetebilir, stresten fazla etkilenmeyebilir.
  • İş verimi artabilir.
  • Genel anlamda, hem fiziksel hem ruhsal olarak, daha sağlıklı olabilir.
  • Hayatında belli zorluklar yaşıyorsa, esenliğe önem veren bir işyerinde daha iyi hissedebilir.
  • Ekip arkadaşları ve yöneticileri ile daha iyi iletişim kurabilir.
  • Kendine güveni, özsaygısı ve kendine olan sevgisi artabilir.

Yapılan araştırmalara göre, çalışanlarının refahı için yatırım yapan ve daha iyi bir iş-yaşam dengesi elde etmelerine yardımcı olan kuruluşların verimlilik oranları diğerlerine göre daha yüksek. Bu da gösteriyor ki mutlu çalışanlar, üretkenlik seviyesini doğrudan etkiliyor.

Esenlik ayrıca duygusal refah (wellbeing) dediğimiz, yani kişinin kendisi ve hayatı hakkında düşündükleri ve hissettiklerini yansıtan “iyi oluş” ile doğrudan ilişkilidir. Bir kişi hayatında kendini ne kadar iyi hissederse o kadar tatmin olabilir. Yaşam doyumu artıkça mental sağlığı güçlenebilir ve böylece psikolojik iyi oluşu sürekli hale gelebilir.

İşyerinde Çalışan Esenliği Nasıl Geliştirilebilir?

Etkili bir işyeri refah programı geliştirmek için esas adımı şirket yönetiminin atması gerekir. Bu detayları bir yönetici olarak değerlendirebilir ve aksiyon alabilirsiniz.

Öte yandan, çalışan olarak da şirketinizden neler talep edebileceğinizi, yönetici olarak değerli çalışanlara neler sunabileceğinizi bilmek de faydalı olabilir.

İşyerinde çalışan refahı sağlamak için atılabilecek adımlara aşağıda yer verdik:

1. İş Gücünün Temel Sorunu İncelenebilir.

En etkili işyeri refahı programlarını oluşturabilmek için o şirketin, organizasyonun ana ihtiyaçlarını belirlemek gerekir. Bu noktada öncekle içe dönülerek şirket genelinde çalışanların yaşadığı sorunları incelemek iyi olabilir.

Örneğin iş stresi çalışanların tümünü etkiliyorsa, bu aşamada ilk hedef stres yönetimi üzerine çalışmak olabilir. Burada strese yol açan faktörleri belirlemek, stres faktörlerini minimuma indirmek ve çalışanlara stresle başa çıkma stratejileri geliştirmeleri konusunda yardımcı olmak ilk adımı oluşturabilir.

2. Kapsayıcı Bir Kurum Kültürü Kurmak Önceliklendirilebilir.

Her şirketin bir kültürü, duruşu ve çalışan politikası vardır. “Değer verme” üzerine kurulan bir DNA’da şirketin işgücünü oluşturan çalışanlar bunu her zaman hissedebilirler.

Bunun için:

  • Herkesin bir şekilde alınan kararlara dahil olabileceği bir ortam oluşturmak, çalışanların fikirlerine ne kadar önem verildiğini hissetmesine yardımcı olabilir.
  • İyileştirilmiş maddi imkanlar, genişletilmiş yan haklar birçok çalışanın genel geçim, sağlık ve aile bakımı kaygılarını azaltarak psikolojik iyi oluşlarını destekleyebilir.
  • Belirli aralıklarla yapılan tatil gibi motive edici aktiviteler, doğa yürüyüşleri ve piknikler gibi sağlıklı yaşam etkinlikleri, takdir edilen işler ve olumlu temeller üzerinden ilerleyen iletişim işyeri refahını yükseltebilir.

3. Ofis Tasarımında İyileştirmeler Yapılabilir.

Ofisin sadece çalışılabilir değil, yaşanabilir olmasına da özen göstermek önemli. Tüm gün boyunca ofis ortamında bulunan çalışanların orada hem fiziksel hem de duygusal olarak rahat etmesini garantilemek, iyi hissetmeleri ile doğrudan bağlantılı.

Bu iyileştirmelerin önemli bir parçası, fiziksel sağlığı korumak adına ergonomik açıdan rahat bir ofis kurmak olacaktır. Bunun için bu konuyu ele aldığımız “Ofis Ergonomisi Nasıl Sağlanır?” adlı bir başka blog yazımıza göz atabilirsiniz.

4. Esnek Çalışma Koşulları Oluşturulabilir.

Esnek çalışma koşulları iş-yaşam dengesinin sağlanması noktasında yardımcı olabilir.

  • Belirli bir mesai saati yerine alternatifler sunmak,
  • Uzaktan ve/veya hibrit çalışma hakkı,
  • Kişisel işler için izin alma esnekliği gibi değişiklikler, çalışanların kendini daha özgür hissetmesini sağlayabilir.

Ayrıca kendi verimli olduğu saatlere göre iş zamanını ayarlayabilen kişilerin veriminin arttığı birçok araştırmaca kanıtlanmış.

5. Kişiselleştirilmiş Destek Programları Sağlanabilir.

  • Çalışanların kendini geliştirmek istediği alanda katılabileceği eğitimler, programlar
  • Mental destek programları ve kişisel koçlar
  • Stres ve kaygı yönetimine dair kendine yardım kaynakları ve eğitimler
  • Yas sürecinde olabilecek kişilere özel oturumlar
  • Yeni anne ya da baba olmuş çalışanlara hem mental sağlık hem bebek bakımı konusunda sunulabilecek kaynaklar, eğitimler gibi ögeler içeren destek programları ve paketlerifaydalı olabilir.

Ancak burada şu da göz önünde bulundurulmalı: Şirketin genel anlamda ortak sorunları, mücadeleleri olabilir. Ama her bireyin yaşamı, bakış açısı, benliği ve farkındalık seviyesi de farklıdır. Dolayısıyla ihtiyaçlar kişiler özelinde de oldukça fazla değişebilir.

Olabildiğince kapsamlı bir paket oluşturmak ve ilk maddede bahsettiğimiz gibi çalışanları bireysel düzeyde tanımaya öncelik vermek burada belirleyici unsur olacaktır.

6. Tüm Bu Maddeler Samimi Olmalıdır.

İşyeri refahı için yapılacak değişiklikler simgesel bir jest olmamalı, o işyerinin doğasına işlemeli. Çalışanlar işyerlerinin samimiyetini görebiliyor ve inanın, yüzeysel olduğunu hissettikleri ‘yardımlar’ aslında çok daha zararlı olabiliyor.

Çalışan refahına öncelik veren kalıcı bir iş kültürü oluşturmak için:

  • Başta yöneticiler olmak üzere herkesin bu konuda bilgi edinmesi sağlanabilir. Esenliğin, kişinin hayatına neler katacağı açıkça anlatılabilir. Hayatın her aşamasında psikolojik iyi oluşun önemi vurgulanabilir.
  • Özellikle yönetici kadrosu mental sağlık sorunlarını fark etmek ve karşı tarafı incitmeden aksiyon almak konusunda eğitimler görebilir.
  • Sağlıklı beslenme, mindful yeme, gün içerisinde rahatlatıcı yoga gibi farklı aktiviteler ile refahı yükseltebilen öğeler iş gününe dahil edilebilir.

Heltia ile çalışanlarınızın iyi oluşıunu gözeten bir adım atabilir, insan odaklı kurum kültürünü besleyebilirsiniz. Heltia, yeni nesil dijitalleştirilmiş bir önleyici sağlık platformudur. Şirketlere; mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanlarında kapsayıcı ve global en iyi örnekler baz alınarak tasarlanmış bir hizmet sunar. Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu