JavaScript is required
/
Çalışanların Fiziksel Sağlığını Desteklemek için 7 Strateji

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Çalışanların Fiziksel Sağlığını Desteklemek için 7 Strateji

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Özellikle de çalışma hayatının yoğunluğu ile insanlar, gitgide fiziksel sağlıklarına daha az önem veriyor. Bu da hem çalışanların bireysel iyi oluşlarını hem de kurum içerisindeki verimliliği negatif etkiliyor.

Ancak araştırmalara göre, işyerlerinde fiziksel sağlıkları desteklenen çalışanların:

  • Sağlıkları gelişebilir ve hayat kaliteleri artabilir,
  • Yorgunluk, kronik stres, tükenmişlik sendromu gibi durumları ortadan kalkabilir,
  • Sağlık problemlerine ayırmaları gereken kaynaklar (zaman, para, izin günleri gibi) azalabilir,
  • Beyin fonksiyonları gelişebilir,
  • Daha verimli ve çalışmaya daha motive olabilir,
  • Desteklendiklerini ve birey olarak önemsendiklerini hissedebilir,
  • Uzun vadede çalıştıkları kuruma olan bağlılıkları güçlenebilir.

Kısacası, çalışanlarınıza fiziksel sağlık desteği sunmak birçok açıdan faydalı olacaktır.

Şimdi gelelim, şirketlerin bunun için atabileceği adımlara…

1. Fiziksel Sağlığın Önemiyle İlgili Eğitimler Verin

Çalışanların iş hayatında fiziksel sağlıklarına önem vermesi, bu konuda adım atmayı aktif olarak istemesi önemli bir ilk adım. Çalışanların bu konularda bilgilendirilmesi motivasyonlarının artmasına yardımcı olabilir. Böylelikle işyerinin sunabileceği imkanlar, kişinin kendi çabasını destekler nitelikte olacaktır.

Örneğin sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurmak, fiziksel aktivitenin olumlu etkileri, sağlıklı beslenme ve tariflerle ilgili eğitimler vermeyi düşünebilirsiniz. Veya bu tarz konularda eğitim veren platformlara üyelik sağlayabilir, teşvik sağlayabilirsiniz.

2. Esnek Çalışma Opsiyonları Sunun

Harvard Business Review ve Gallup’un ortak araştırmasına göre, en esnek çalışma opsiyonları sunan şirketlerin %41’i geçtiğimiz sene içerisinde işyerinde verimliliği artıyor. Aynı zamanda hibrit çalışma, katı olmayan saatler gibi esnek çalışma modelleri, çalışanların bir şirketi tercih etmesindeki en kritik sebepler arasında yer alıyor.

Bunun fiziksel sağlıkla ilişkisi de şu şekilde: Çalışanlar, düzenli olarak aktif kalabilmek için belli bir zamana ihtiyaç duyuyor. Esneklik opsiyonları da bunu yapabilmelerini, dolayısıyla da sağlıklarını desteklemelerini kolaylaştırabiliyor.

Hibrit modelin ve esnek saatlerin yanısıra:

  • Haftanın bir veya birkaç günü spor yapmak için ofisten erken çıkabilme opsiyonu sunmak,
  • Çalışanların masa başında uzun süre oturmaması için düzenli molalar vermeye cesaretlendirmek, bunun içine uzun “fiziksel aktivite molaları” dahil etmek,
  • Spor etkinliklerine ve müsabakalara katılmak için izin günü kullanabilme hakkı tanımak gibi teşvik edici adımlar atabilirsiniz.

3. Ofis Şartlarını İyileştirin

Fiziksel sağlığı desteklemenin, spor yapmanın yanında çok büyük bir etmeni daha var: Kas-iskelet sistemi sağlığını korumak.

Çalışanların rahatsız hissettikleri ve ağrı oluşturan ortamlarda çalışması, verimini düşürebildiği gibi kalıcı fiziksel hasara da yol açabilir. Yani çalışanlarınız ister ofisten ister evden çalışıyor olsun; çalışma alanlarındaki ergonomi, fiziksel sağlıkları için oldukça önemli. Bu konuda atabileceğiniz adımları öğrenmek için “Ofis Ergonomisi Nasıl Sağlanır?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Ayrıca kas-iskelet sistemi sağlığını korumak için ergonomiyi iyileştirmenin yanında, buna aktif kalmayı destekleyecek eklemeler de yapılabilir. Örneğin ofisinize:

  • Bisikletle gelmek isteyenler için güvenli bir bisiklet park alanı,
  • Ayarlanabilen ayakta masalar ve yürüme bantları,
  • Dinlenme alanlarında oturmak için pilates topları,
  • Masa başı egzersizleri için el yayı, elastik bant gibi araçlar,
  • Molaları değerlendirmek için masa tenisi veya mini trambolin,
  • Kurum içerisinde bir spor salonu gibi erişilebilir opsiyonlar eklemeyi düşünebilirsiniz.

4. “Aktif” Şirket Etkinlikleri Düzenleyin

  • Takım sporları içeren yarışlar ve müsabakalar, çalışanların eğlenerek egzersiz yapması için birebir. Aynı zamanda ekip ruhunu güçlendirmeye de katkı sağlayabilir, işyerindeki aidiyet duygusunu güçlendirebilir.
  • Açık havada “yürüyüş toplantıları” düzenleyebilir, masa başında oturma miktarını azaltabilirsiniz.
  • Düzenli olarak farklı bir spor veya fiziksel aktivitenin denendiği toplu dersler organize edebilirsiniz. Örneğin takımca ayda bir yoga, tırmanış, aerobik gibi etkinlikler deneyebilirsiniz. Böylelikle çalışanlar hem aktif kalmış hem de ilgilenebilecekleri bir spor dalı keşfetme şansı yakalamış olur.
  • Kurum içerisinde bir “buddy” programı oluşturarak egzersiz yapan insanların eşleşmesine, birbirlerini motive etmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Ay içerisinde en çok yürüyen/koşan, spora giden, vs. kişinin ödüllendirileceği bir rekabet sistemi kurabilirsiniz.

Bu ve benzeri etkinlikler, fiziksel sağlık destekleyiciliğini şirket kültürü içerisine yerleştirmeye yardımcı olabilir. Ancak bu süreçte işyerinde engelli istihdamını da mutlaka göz önünde bulundurmayı, tüm çalışanlarınız için erişilebilir ve adil opsiyonlar sunmayı ihmal etmeyin.

5. Egzersiz ve Spor Aktivitelerini Destekleyin

Kişilerin zaman bulabildiği takdirde de spor yapmak için kaynağa ihtiyacı olabilir. Bu problemi elemek için:

  • Spor salonu veya fitness uygulaması üyelikleri,
  • Spor etkinliklerine (turnuva, maraton, kayak vs.) maddi destek,
  • Fizyoterapi desteği,
  • Fitness saati benzeri cihazlar gibi imkanlar sunabilir, çalışanların fiziksel sağlığını desteklemek için belli bir bütçe ayırabilirsiniz.

6. Sağlıklı Beslenmeyi Cesaretlendirin

Fiziksel sağlığı korumanın, egzersizin yanında bir diğer ana etmeni de beslenme. Uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarımızı iyileştirmek spor performansımızı, organlarımızın sağlığını ve mental iyi oluşumuzu büyük ölçüde destekliyor.

Bu nedenle işyerinde sağlıklı beslenmeyi destekleyici, çalışanların yediklerini önemsemesini motive edici yöntemler benimseyebilirsiniz. Bunun için:

  • Ofiste sağlıklı beslenme opsiyonları sunmak,
  • Yemek bütçesi için destek vermek,
  • Beslenme danışmanlığı ve diyetisyen hizmeti yan hakları tanımak gibi opsiyonlar düşünebilirsiniz.

7. Mental Sağlığı da İhmal Etmeyin

Son olarak da mental sağlığın önemini tanıyarak kazanabileceklerinizden bahsetmek istiyoruz.

Fiziksel sağlık ve mental sağlık birbiriyle direkt olarak bağlantılı. Yani mental sağlığı geliştirmek fiziksel sağlığı, fiziksel sağlığı geliştirmek de mental sağlığı iyi yönde etkileyebiliyor. Bu sebeple çalışanların iyi oluşu için bütünsel sağlık yaklaşımı benimsemek, her ikisini de destekleyecek nitelikte adımlar atmak birçok açıdan faydalı olacaktır.

Bunun için yeni nesil dijitalleştirilmiş sağlık platformu Heltia’dan faydalanabilir; çalışanlarınıza mental sağlık, beslenme ve fiziksel sağlık alanında çevrimiçi destek sağlayabilirsiniz. Heltia, şirketlere kapsayıcı ve global en iyi örnekler baz alınarak tasarlanmış bir hizmet sunar. Daha detaylı bilgi almak ve demo sürecine başlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Feedback (Geri bildirim) vs. Feedforward (İleri bildirim)” ve “Zaman Yönetimi Nasıl Geliştirilir? (6 Etkili Yöntem)” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Active Businesses EU. “Aktif İşletmeler Rehber Kitapçığı.” 2020.

Better Health Channel. “Sporting performance and food”. Victoria State Government Department of Health.

Brecheisen, Jeremy. “Research: Flexible Work Is Having a Mixed Impact on Employee Well-Being and Productivity”. Harvard Business Review, 2023.

Sharma, Supriya. “5 Ways to Promote Physical Health in the Workplace”. Peninsula Group Ltd., 2020.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu