JavaScript is required
/
Masa Başında Uzun Süre Oturmanın Zararları

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

13 Eylül 2023

- Fiziksel Sağlık

Masa Başında Uzun Süre Oturmanın Zararları

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Fizyoterapist Hande Çevikkol onaylı içerik

Artık pek çok iş, bilgisayar üzerinden hallediliyor. Öyle ki bunun için ofise gitmeye bile gerek kalmadı. Bilgisayar üzerinden yapılan işler hayatı kolaylaştırsa da uzun süre masa başında olmak fiziksel ve duygusal sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.

Gelin, uzun süre bilgisayar kullanmanın zararları neler olabilir, birlikte inceleyelim.

Uzun Süre Bilgisayar Kullanmanın Zararları Neler Olabilir?

Günümüzde yetişkinler günde ortalama 6-7 saat oturuyor. Pek çok kişi ise bu süreyi bilgisayar başında geçiriyor. Bu hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle uzun süre bilgisayar başında kalmanın zararları tüm vücuda etki ediyor. Sürekli bilgisayar başında çalışan kişiler, zamanla göz rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok problemle karşılaşıyor.

Masa başında, ekran karşısında veya uzun süre aynı pozisyonda çalışanlar zaman içinde göz problemleri, duruş bozuklukları, ısrarcı ağrılar başta olmak üzere bir dizi şikayet yaşamaya başlıyor.

Siz de günün büyük çoğunluğunu bilgisayar karşısında geçiriyorsanız, masa başı çalışmanın zararları olarak aşağıdaki sorunları yaşıyor olabilirsiniz:

1. Göz Yorgunluğu

Bilgisayar başında çalışan insanların gözleri normalden daha fazla çalışır. Bu durum da gözlerin zorlanmasına yol açar. Bilgisayara uzun süre bakmanın zararları arasında ilk sırada yer alan göz yorgunluğuna neden olan faktörler ise şöyle:

  • Bilgisayar ekranından okuduğumuz kelimeler, basılı bir kaynaktan okuduğumuz kelimelere kıyasla göze daha fazla baskı oluşturur.
  • Dijital ekrandaki kontrast seviyesi daha düşüktür. Parlama ve yansımaya neden olur.
  • Bilgisayar karşısındaki oturma konumu ve bilgisayarın göz açısına uygun mesafede olmaması göz yorgunluğuna yol açabilir. Kişinin görme sorunları da varsa rahatsız bir duruş pozisyonu geliştirebilir.
  • Göz kırpma hızı normale göre önemli ölçüde azalır. Kırpma süresi arttıkça göz yorgunluğu semptomlarını gelişebilir.

2. Kuru Göz Sendromu

Uzun süre bilgisayar başında kalmanın zararları vücutta en çok gözleri etkisi altına alır. Dijital ekranda uzun süre çalışmak, gözlerde kuruluk oluşmasına yol açar. Çünkü kişiler normalde ortalama 15-20 kez göz kırparlarken bilgisayar ekranında bu sayı çok daha az olur. Bu durum da gözlerin nemlenmesini engeller ve kuru göz sendromuna yol açabilir.

3. Duruş Problemleri

Sürekli oturmanın zararları arasında ayrıca duruş ve postür problemleri yer alabilir, çünkü özellikle bilgisayarda çalışan insanlar duruş bozukluğu yaşayabilir. Aynı pozisyonda hareketsiz bir şekilde uzun süre kalmak omurgaya, omuzlara ve bileklere şu şekilde etki eder:

  • Kolların klavyeye yakın olması ve uzun süre aynı açıda kalması, bilgisayar ile görüş açısının doğru ayarlanmaması zamanla omuz ve boyun rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Masa başında sürekli eğik bir pozisyonda oturmak üst vücuda özellikle de omurga, bilekler ve omuzlara baskı oluşturur. Zamanla omuzların daha içe dönük, boynun öne doğru olduğu, kamburluk gibi omurga eğrilikleri meydana gelebilir. Mesai saatleri dışında da dik durmak zor ve ağrılı hal alabilir.
  • Kolların vücuda yakın bir açıda tutularak bilgisayarda iş yapılması, dirseklerdeki sinirleri ve tendonları (yani kasların kemiğe tutunmasını sağlayan güçlü bağlar) etkiler.

Sıklıkla değiştirilmeyen, uzun süre içerisinde kalınan ve ideal olmayan duruş şekilleri nedeniyle zamanla sırt ve bel bölgesindeki kaslar esnekliğini kaybedebilir, güçsüzleşebilir, omurganın fizyolojik eğriliklerinde kayıplar meydana gelebilir ve omurlar arasındaki disklere yüklenen basınç artabilir.

Bunun sonucunda sırt ve bel ağrıları oluşabilir, çeşitli açılarda yüklenilmeyen omurgada dolaşım ve dayanıklılığın azalmasına bağlı olarak fıtıklaşma olan meyil artabilir. Bilgisayar başında uzun süre aynı pozisyonda oturan bireyin bir süre sonra duruşu değişerek kamburlaşma eğilimi gösterebilir. Bu da zamanla kronik ağrıya yol açabilir.

Uzun süre boyunca masa başında hareketsiz bir şekilde çalışıyor ve bedeninizde ağrı hissediyorsanız "Ağrılı Bir Bedenle Hareket Etmek ve Egzersiz: Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?" isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

4. Uyku Sorunları

Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Özellikle yatmadan önce bilgisayar başında vakit geçirmek melatonini baskılayabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Az uyumak da kişide yorgunluk, hâlsizlik ve dikkat eksikliği gibi problemlere yol açabilir.

5. Depresyon

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre günde 6 saatten fazla bilgisayar karşısında vakit geçirmek, kopuk hissetmeye neden olabildiği için orta ya da şiddetli depresyona yol açabiliyor. Ayrıca hareketsiz kalmak hormonal ve bilişsel değişikliklere neden olarak da depresif ruh halini, kaygı ve endişe gibi olumsuz düşüncüleri artırabilir.

Siz de uzun süre masa başında vakit geçirdiğiniz için bilgisayar kullanmanın fiziksel ve psikolojik etkilerini yaşıyorsanız bir uzman desteği alabilirsiniz. Çok oturmanın zararlarından korunmak için Heltia uygulamasını indirerek hızlı bir şekilde fizyoterapistlerle iletişime geçebilir, yetkin uzmanlardan online fizyoterapi alabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Ağrılı Bir Bedenle Hareket Etmek ve Egzersiz: Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?” ve “Ayak Altı Ağrısı Neden Olur?” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu