JavaScript is required
/
Güven Duygusu Nedir, Nasıl Kazanılır?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

28 Şubat 2024

- Kişisel Gelişim

Güven Duygusu Nedir, Nasıl Kazanılır?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

İnsan ilişkilerinde kritik rol oynayan güven duygusu, kuvvetli bağların temelini oluşturan unsurlardan biri. İlişkilerde güven duygusunu inşa etmek, genellikle uzun zaman alabilir. Bu nedenle birisinin güvenini kazanmak ve bu güveni boşa çıkarmamak, insanlar için önemli bir yere sahip.

Peki, güven duygunuzun sağlıklı biçimde kurulup kurulmadığını siz de merak ediyor musunuz? Gelin, güven duygusu nedir, nasıl gelişir ve nasıl kazanılır sorularının cevaplarını ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Güven Duygusu Nedir?

Güven duygusu; aile, arkadaş ve iş gibi sosyal ilişkilerin merkezinde yer alır. İlişkilerde güven bağını sağlıklı biçimde kurmak ve sürdürmek için karşılıklı emek verilmesi son derece önemli. Verilen sözlerin yeterli olmadığı durumlarda bireyler, vaatlerin yerine getirilip getirilmemesi gibi davranışlara göre karşısındakinin güvenilirliğini sorgulayabilir.

Bireyin kendine veya bir başkasına duyduğu güven duygusu yeterince kuvvetli değilse ilişkilerinde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Güven duygusunun eksikliği durumunda birey tarafından olumsuz duygulara olan eğilim daha sık görülebilir. Bu nedenle ilişkiler güven duygusu veren, güvenilen insanlarla kurulduğunda güven duygusunun sağlıklı biçimde gelişmesi kolaylaşabilir.

Güven Duygusu Nasıl Oluşur?

Güven duygusu, bebeklerin 0-2 yaş döneminde gelişen bir duygu olarak bilinir. Bu duygu, bebeğin ilk yıllarında ailesi ve çevresinin davranışlarından edindiği izlenimlerle oluşur.

Güven duygusunun gelişme süreci şöyle ilerler:

  • Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkide tutarlılık ve süreklilik sağlandığında çocuk, temel güven duygusu geliştirmeye başlar.
  • Çocuğun dış dünyaya açılması gerektiğinde geri döneceği zaman ebeveynini bulacağını bilmek güven duygusunu pekiştirir.
  • Ebeveyninin hep yanında olacağını bilmek, çocuk için güvenli ortamı sağlar. Bu sayede çocuk, güvenli biçimde bağlanabilir.
  • Çocuklukta güvenli bağlanabilen bireyler, ilerde güven problemlerini daha az hissedebilir. Bu sayede bireylerin yakın ilişkiler kurması kolaylaşabilir.
  • Güvenli bağlanma sağlanmadığında bireyler, ilişkilerinde güven duygusunu oluşturmakta zorluk çekebilir. Bu durumda güven duygusunun zedelenme ihtimali ortaya çıkabilir.

Güven Duygusunun Zedelenmesi Bireyleri Nasıl Etkiler?

Erken çocukluk döneminde güvenli bağlanmayan ve güven duygusu yeterli gelişmeyen bireylerin davranışları şu yönde olabilir:

  • Çevresinde gelişen olayları devamlı kişisel algılayabilir.
  • Diğer insanlarla iletişiminde kendine yöneltilen eleştirilere karşı doğrudan savunmaya geçebilir.
  • Güven veya onur kırıcı durumlarda kendini toparlaması daha güç olabilir.
  • Olaylarda veya ilişkilerde olumsuzluğa daha çok odaklanıp olumlu tarafı geri plana itebilir.
  • Haksızlığa uğradığında bunu diğer bireylerin davranışlarına yormak yerine kendini suçlayabilir.

Kendinizde buna benzer davranışlara sık rastlıyorsanız güven duygunuzu geliştirmek ve yeniden kazanmak için birtakım değişiklikler yapabilirsiniz.

Güven Duygusunu Yeniden Kazanmak İçin Neler Yapılabilir?

İlişkilerde güven duygusu, karşılıklı emek ve sabır ister. Ancak bazı davranışlar veya olaylar, ilmek ilmek inşa edilen bu güveni sarsabilir. Kendinize veya karşınızdakine duyduğunuz güveni yeniden kazanmak için öncelikle güven duygusu psikolojisini kavramanız gerekir. Bu sayede, güven duygusunu kaybetmenize rağmen yeniden kazanabilirsiniz.

Bunun için şu düşünceleri hayatınıza uygulamayı deneyebilirsiniz:

  • Güven duygunuzun sarsılıp sarsılmadığını gözden geçirin. Şu anki davranışlarınız üzerinde diğer insanların veya unutmuş olabileceğiniz olayların etkilerini anlamaya çalışabilirsiniz.
  • Kendinizle barışık olmayı deneyin. Değiştiremeyeceğiniz özelliklerinize yoğunlaşmak yerine değiştirebileceğiniz davranışlarınıza yönelebilirsiniz.
  • İnsanları belirli kalıplara göre sınıflandırmamaya çalışın. Kendiniz dâhil herkesin farklı duygulara sahip olabileceğini unutmayın.
  • Geçmişte yaşadığınız olumsuzlukların üzerinde durmamaya özen gösterin. Bugün kuracağınız ilişkilerle geçmiştekiler arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını kendinize hatırlatabilirsiniz.
  • İnsanlara doğrudan güven duymadan önce zaman tanıyarak karşınızdakinin davranışlarını değerlendirebilirsiniz.
  • Yaşadığınız güven probleminin üstesinden tek başına gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir uzmandan da destek alabilirsiniz.

Güven problemleriyle başa çıkmak için kendinize bu adımları uygulayabileceğiniz gerekli zamanı ayırabilirsiniz. Bu süreçte yalnız olmadığınızı ve gerektiğinde uzman kişilerden destek alabileceğinizi unutmayın. Siz de güven duygusunu kaybettiğinizi fark edip yeniden kazanmak için harekete geçtiyseniz Heltia uygulamasını indirebilir, online terapi alabilir ve destekleyici içeriklerden yararlanabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Günlük Tutmak: Nedir, Faydaları Nelerdir?” ve “Kronik Hastalıklar ve Depresyon Arasındaki İlişki” adlı blog içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu