JavaScript is required
/
Obezite Nedir, Neden Olur, Nasıl Önlenir?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

19 Ocak 2024

- Genel Bilgiler

Obezite Nedir, Neden Olur, Nasıl Önlenir?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Selin Uçak onaylı içerik

Son dönemin en yaygın sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilen obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları ve kanser dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununu tetikliyor. Üstelik obezitenin neden olduğu hastalıklar, obezitenin zararları yalnızca bunlarla sınırlı değil!

"Obezite nedir, neden olur?" gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Obezite Nedir?

Obezite; insanın enerji tüketimine bağlı olarak günlük harcadığı kalorinin aldığı kaloriden az olması durumunda vücutta yağ birikiminin artması sonucu ortaya çıkan bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün tanımıyla incelersek obezitenin, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını görürüz.

Modern yüzyılın en önemli sorunlarından biri olarak kabul edilen obezite üzerine yapılan çalışmalar, bu sorunun boyutlarını da açık bir şekilde ortaya koyuyor. DSÖ verilerine göre dünya genelinde 650 milyondan fazla insan obez olarak yaşamını sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün paylaştığı rapor, dünyada ve Türkiye'de obezitenin her geçen gün artmaya devam edeceğini gösteriyor. 2035 yılına kadar Türkiye'deki obezite oranının %55'e ulaşacağı öngörülüyor. Tüm bu veriler, dünya genelinde birçok ülkeyi ve sağlık kuruluşunu "Obezite nasıl önlenir?" sorusuna cevap aramaya yönlendiriyor.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Obezite belirtileri, özellikle bu hastalığın tanısının konulması açısından hayati bir öneme sahiptir. Obezite belirtisi olarak değerlendirilebilecek durumlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

Tüm bu belirtiler, obezite oranı açısından da oldukça önemli. Bazı belirtilerin ileri düzeyde obez bireylerde gözlemlenirken bazılarının ise henüz başlangıç evresinde ortaya çıktığını söylemek mümkün.

Eğer yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birine sahipseniz bir uzman desteğine başvurabilirsiniz.

Obezite Neden Olur?

Obezitenin nedenleri arasında, şüphesiz, en ön plana çıkan durum; aşırı ve dengesiz beslenme alışkanlıklarıdır. Bunun dışında obezite sebepleri, genetik etkenler de dâhil olmak üzere oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır. Obezite nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı ve yanlış beslenme
  • Düşük enerji içeriğine sahip olan diyetleri sık sık uygulama
  • Fiziksel hareket yetersizlikleri
  • Metabolik ve hormonal değişiklikler
  • Psikolojik etkenler
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Alkol ve sigara bağımlılığı
  • Kronik veya otoimmün hastalıklar

Obezitenin nedenlerinden bahsedilirken "Obezite genetik mi?" sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından merak edilir. Yapılan çalışmalar, obezitenin kalıtımsal nedenlerle de gelişebildiğini gösteriyor.

Obezite Nasıl Önlenir?

Obezite ile mücadele için başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlar ile devletlerin ilgili bakanlıkları tarafından yürütülen çeşitli çalışmalar bulunuyor.

Bireylerin obeziteye karşı farkındalık geliştirmesi, hastalığın önlenmesinde en önemli faktörlerden. Uzman personellerle yürütülen sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite alışkanlık planının hayata dahil edilmesi, yapılan bireysel ve kolektif çalışmalar, Türkiye'de ve dünyada hastalığın görülme oranını azaltmaya yardımcı olabilir.

Obezite İlacı Var mıdır?

Obeziteyle mücadele kapsamında geliştirilmiş bazı ilaçlar bulunuyor olsa da bu ilaçların sayısı oldukça azdır. Ayrıca geçmiş yıllarda obeziteyi tedavi etme amacıyla piyasaya sürülmüş olup insan sağlığını tehdit eden bileşikler bulundurabileceği şüphesiyle piyasadan kaldırılan birçok ilaç da bulunmaktadır. Bu nedenle bu tip ilaçlar, mutlaka uzman hekim önerisi ve takibinde kullanılmalıdır.

Obez Olduğumu Nasıl Anlarım?

Obez olduğunuzu anlamanız için en önemli unsur Vücut Kitle İndeksi (VKİ)'dir.

Vücut kütlesinin, boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanan VKİ ile obez olup olmadığınızı ya da obezite sınırına yaklaşıp yaklaşmadığınızı anlayabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, VKİ 25'in üzerinde olan bireyler aşırı kilolu, 30'un üzerinde olanlar ise obez olarak değerlendirilir.

Obezite Kaç Kilodan Başlar?

"Obezite kaç kilodan başlar?" sorusuna genel anlamda bir cevap vermek mümkün değildir. Obezite ölçümü kişiye göre yapılmalı ve “Vücut Kitle İndeksi” verisi belirleyici faktör olarak kullanılmalıdır. Ancak obezitenin derecelerinden söz etmek mümkündür:

  • Birinci Derece: Vücut Kitle İndeksi; 30-34,9.
  • İkinci Derece: Vücut Kitle İndeksi; 35-39,9.
  • Üçüncü Derece: Vücut Kitle İndeksi; 40.

Obezite İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Obezite tedavisi kapsamında en çok merak edilen konulardan bir diğeri de "Obezite için hangi bölüme gidilir?" sorusudur.

Günümüzde bu alanda geliştirilen standartlar gereğince obezite sorunu nedeniyle başvuruda bulunan hastalar; fizik tedavi uzmanı, psikiyatrist, diyetisyen, endokrinoloji uzmanlarına görünmelidir. Bunun yanı sıra gerekli görülmesi hâlinde göğüs hastalıkları ve kardiyoloji bölümlerinden uzman hekimlerce de muayene edilirler. Yani mental, fiziksel sağlık ve beslenme alanlarında farklı yetkin uzmanlarla görüşmek daha etkili bir tedavi için gereklidir.

Obezite tedavisinden bahsederken öncelikle kamuoyunda "Obezite hastalık mıdır?" sorusu kapsamında bir bilinç oluşturulması gerekliliği vurgulanmalı. Bu sorunun cevabı açıktır: Evet, obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır. Eğer sizin de obezite hastalığı konusunda uzman desteğine ihtiyacınız varsa Heltia uygulaması üzerinden kişisel sağlık danışmanınızı seçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Obsesif Kompulsif Bozukluk: Tanımı, Sebepleri, Tedavisi” ve “Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu