Deprem hem ülkemizde hem dünyanın birçok ülkesinde kaçınılması ve önlenmesi mümkün olmayan doğal afetlerden biri.
Maalesef hem ülkemizde hem de dünyanın birçok yerinde hayatın doğal gerçeklerinden biri olan deprem, beraberinde zarar da getirebiliyor. Depremi önlemek mümkün olmasa da depremler için gerekli önlemleri almak, depremin meydana getireceği hasarları en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Bu durumdaki bireysel önlemlerden en önemlilerinden biri ise deprem çantası hazırlamak. Depremden sonra yaşanan acil durumlarda ihtiyaç duyulabilecek temel malzemeleri içeren bir çanta, ortaya çıkabilecek zorluklara karşı önemli bir destek sunabilir. Bu sebeple bu yazıda size yardımcı olabilmesi adına deprem çantası nedir, neleri içerir, nasıl hazırlanır gibi önemli soruları cevapladık.
Deprem Çantası Nedir?
Deprem çantası; yaşanan depremin ardından ilk 72 saat içinde, yardım ekipleri gelene kadar temel ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla hazırlanan bir acil durum çantası olarak tanımlanabilir. Bu çanta, depremden sonra ihtiyaç duyulabilecek temel malzemeleri içermeli ve kolay ulaşılabilir bir yerde muhafaza edilmeli.
Deprem çantasının yalnızca evlerde değil, işyeri ve okul gibi alanlarda da hazır bulundurulması son derece önemli olabilir. Bunun yanında deprem çantasında bulunması gerekenleri bilmek ve buna göre hazırlık yapmaksa afetle mücadelede hayati bir rol oynar.
Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
- Deprem çantası hazırlanırken bireyin hem kendi ihtiyaçlarını hem birlikte yaşadığı kişilerin temel ihtiyaçlarını ve sağlık durumlarını dikkate alması önemli.
- Ayrıca yaşanılan bölgenin genel koşulları da göz önünde bulundurulmalı.
- Deprem çantası hazırlanırken çantada bulunması gereken tüm malzemelerin eksiksiz bulundurulduğundan emin olunmalı.
- Hazırlanan çanta 6 ayda bir mutlaka kontrol edilmeli. Deprem çantasının içindekiler, özellikle de yiyeceklerin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli, gerekirse malzemeler yenilenmeli ve ihtiyaçlar mevsim koşullarına bağlı olarak güncellenmeli.
- Hazırlanan deprem çantası acil durumda kolayca ulaşılacak bir noktada saklanmalı.
Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Deprem çantasında bulunması gereken önemli malzemeleri şu şekilde kategorize edebiliriz:
1. Gıdalar
- En önemli deprem çantası malzemeleri arasında içme suyu yer alır. Çantada evde yaşayan herkes için en az 3 gün yetecek kadar (günde en az 1 litre) su bulunması gerekir.
- Deprem çantası hazırlama aşamasında çantaya uzun süre bozulmadan saklanabilen konserve veya paketli gıdalar eklenmelidir. Bu tür gıdalar depremden sonra vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak açısından büyük önem taşır. Ancak bozulmaya uzun süre dayanıklı olsalar bile son kullanma tarihleri kontrol edilmeli, gerektiğinde gıdalar yenilenmelidir.
2. İlkyardım Malzemeleri
Deprem esnasında ya da depremden sonra yaralanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle ilkyardım malzemeleri deprem çantası listesine mutlaka eklenmelidir. Deprem çantasında:
- Bandaj,
- Yara bandı,
- Makas,
- Pamuk,
- Antiseptik solüsyon,
- Ağrı kesici gibi malzemelerin yer alması önemli olabilir.
Bu malzemeler meydana gelen yaralanmaların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca yaralanmaların yol açabileceği komplikasyonların önlenmesine de katkı sağlar.
3. Hijyen ve Sağlık Malzemeleri
- Depremden sonraki süreçte kişisel hijyene dikkat etmek de oldukça önemlidir. Bu nedenle deprem çantasında ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, diş fırçası, diş macunu, sabun, dezenfektan, kadınlar için hijyenik ped gibi malzemeler mutlaka yer almalıdır.
- Eğer evde düzenli olarak ilaç kullanan bireyler varsa bu ilaçların da deprem çantasına mutlaka eklenmesi gerekir. Özellikle de kalp, şeker, tansiyon ve epilepsi gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların yedekleri de bulunmalıdır.
- Depremden sonra çevreye ciddi oranda toz salınabilir, bu tozlar akciğerlere zarar veren maddeleri içerebilir. Bu nedenle deprem çantasına toza karşı dayanıklı ve filtreli maskelerin eklenmesi de hayati önem teşkil edebilir.
4. Önemli Belgeler
Bazı önemli belgelerin fotokopilerinin deprem çantasına eklenmesi, deprem sonrasında belli işlemler için oldukça önemli olabilir. Bu belgeler aşağıdaki gibi örneklendirilebilir:
- Kimlik kartları,
- Ehliyet,
- Tapular, sigorta ve ruhsat gibi belgeler,
- Zorunlu deprem poliçesi,
- Diplomalar,
- Pasaport ve banka hesap cüzdanları,
- Evcil hayvanların kimlikleri ve sağlık karneleri.
5. Elektronik Aletler ve Bataryalar
- Depremden sonra meydana gelebilecek olumsuzlukların önlenebilmesi için deprem çantasına mutlaka bir fener eklenmelidir. Mümkünse bir kafa feneri tercih edilmelidir.
- Deprem yardım çantasına küçük pilli bir radyo da eklenebilir. Depremden sonra enerji kesintileri ve GSM sistemlerinde sorunlar yaşanabileceğinden radyo, güncel haberlere erişmek için faydalı olabilir.
- Fener ve radyo gibi cihazların kesintisiz çalışabilmesi için deprem çantasına yeterli sayıda pil de eklenmelidir.
- Olası bir depremden sonra en çok ihtiyaç duyulabilecek cihazların başında cep telefonları gelir. Bu nedenle deprem çantasına, elektrik kesintisi yaşanabileceği de göz önünde bulundurularak birkaç gün boyunca cep telefonunu şarj edebilecek bir powerbank ve yedek cep telefonu bataryası eklenmelidir.
Bu noktada şunu da özellikle belirtmek isteriz: Elektronik cihazların pilleri, çantada cihaza takılı hâlde bırakılmamalıdır. Aksi takdirde piller zamanla akabilir ya da tükenebilir. Bu nedenle deprem çantasına pille çalışan her cihaz için ihtiyaç duyulan miktarın iki katı kadar pil konulması önerilir.
6. Diğer Aletler
- Depremden sonra kesme, birleştirme, vidalama gibi çeşitli işlemlerin yapılması gerekebilir. Bu tür işlemlerin kolayca yapılabilmesi için deprem çantasına çok amaçlı bir çakı da eklenmelidir.
- İş eldivenleri, elleri olası darbelerden ve kesiklerden korumak açısından büyük önem taşır.
- Depremden sonra bir ısı kaynağına ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle hızlıca ateş yakılabilmesi için deprem çantasında mutlaka bir kibrit veya çakmak da bulunmalıdır.
- Ek olarak deprem çantasına mutlaka bir düdük eklenmelidir. Düdük çalmak sesi daha az efor harcayarak duyurmayı mümkün kılar ve kurtarma ekiplerinin bireye ulaşmasını kolaylaştırabilir.
7. Kişisel Eşyalar
- Belli bilgileri not etme ihtiyacının karşılanması için deprem çantasında küçük bir not defteri ve kalem bulunmalıdır. Bu, aynı zamanda mental sağlığı stabil tutma açısından da faydalı olabilir.
- Deprem çantasında mevsim koşullarına uygun bir battaniye ve yedek giysiler de yer almalıdır. Bu tür ürünler depremden sonra özellikle de geceleri hava sıcaklığının düşmesi hâlinde vücut ısısının korunmasına ve hipotermi gibi ciddi durumların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.
- Ayrıca deprem çantasına uyku tulumu da eklenmelidir.
Sonuç
Deprem çantası hazırlamak, içeriğini güncel tutmak ve erişilebilir bir yerde muhafaza etmek bireysel bir önlem olarak oldukça kritik olabilir. Eğer depremden etkileniyorsanız online mental sağlık desteği almayı, uzman yardımı ile duygularınız üzerinde çalışmayı da düşünebilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz “Afet ve Kriz Tepkileri” ve “Kalorisi Yüksek Besinlere 5 Sağlıklı Örnek” adlı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.