JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Kişisel Gelişim > Yeni İş Ortamına Alışmak Konusunda 8 Tavsiye
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Yeni İş Ortamına Alışmak Konusunda 8 Tavsiye

Paylaş:

Yeni çalışma ortamına girmek ve yeni bir işe başlamak, aslında tamamen yepyeni bir düzene kendinizi oturtmaya çalışmak demek. Bu duruma adapte olmak, herkese ve her şeye uyum sağlamak da bazen zorlayıcı olabilir.

Siz de böyle bir süreçten geçiyorsanız, bu yazıda vereceğimiz tavsiyelerden yararlanabilirsiniz 👇🏻

1. İlk İzleniminize Özen Gösterin

Yöneticiniz ve ekip arkadaşlarınızla ilk tanışmanız, onlarda bıraktığınız ilk izlenim, ister istemez sizin hakkınızdaki fikirlerini bir süre etkileyecektir. Bu sebeple iyi bir ilk izlenim bırakmak alışma süreciniz üzerinde de de etkisini gösterecek bir durum.

Bunu nasıl yapabileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenmek için “Etkili Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır? (5 Önemli Öneri)” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Gözlem Yapın

İş arkadaşlarınızın çalışma rutinlerini gözlemleyerek ortamı daha iyi analiz edebilirsiniz. Özellikle de birlikte çalışacağınız kişilerle etkili bir şekilde işbirliği yapmak, ekip çalışmanızı güçlendirmek için bu gözlemlerden elde ettiğiniz sonuçları kullanabilirsiniz.

Örneğin:

  • Nasıl çalışıyorlar?
  • Toplantıların hangi saatlerde, nasıl yapılmasını tercih ediyorlar?
  • Öğle saatleri nasıl geçiyor?
  • Bir sorun, hata veya aksaklık olduğunda kim nasıl tepkiler veriyor?
  • Yöneticiler ve çalışanlar arasında nasıl bir iletişim gerçekleşiyor?

Tüm bunlara bir süre için dikkat ederek çevrenizdekileri daha çabuk ve yakından tanıyabilirsiniz.

3. İyi Bir Dinleyici Olun

Etrafı gözlemlemenin bir ileriki adımı, onlarla direkt olarak iş hakkında iletişime geçmek olacaktır. İş arkadaşlarınızı dikkatli bir şekilde dinlemeyi önceliklendirmek, kısa zamanda ekibiniz ve şirketiniz hakkında bir çok şey öğrenmenizi sağlayabilir. Bu da yeni iş ortamına alışmak için süreci hızlandırabilir.

  • Karşınızdaki kişiye sorular sorarak sohbete başlayabilirsiniz. Tabii ki bu soruların çok kişisel olmamasına, bireylerin sınırlarını aşmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Eski projeler, karşınızdakinin pozisyonu ve işleri gibi konularda bilgi alarak kurum içerisindeki işleyiş biçimine daha kolay hakim olabilirsiniz.
  • Gün içinde aklınıza takılan sorular olursa bunları yazarak uygun vakitlerde sohbete dahil edebilirsiniz.

Karşınızdaki size bir şeyler anlatırken de odağınızı ona vererek, aktif bir şekilde dinlemeye özen gösterebilirsiniz.

4. Kendi Kabuğunuza Çekilmeyin

Bazıları için yeni iş ortamında sosyalleşmek biraz zorlayıcı olabilir.Kendinizi çok da sıkmadan bir adım öne gelmek, sosyal ortamlarda tek başınıza kalma içgüdüsüne karşı gelmek uzun vadede faydalı olacaktır.

Özellikle ilk günlerde her molaya çıkmasanız bile aralarda sosyalleşen ekip arkadaşlarınıza katılmayı ihmal etmemelisiniz.

  • Öğle yemeklerinde bir araya gelmekten kaçınmamak,
  • Sabah kahve içerken küçük konuşmalar yapmak,
  • Herkesin adını öğrenmeye çalışarak selam vermek,
  • Göz göze geldiğiniz kişilere gülümsemek…

Küçük görünen sıcak davranışlar bile yeni ortama adapte olmanıza, yakın ilişkiler kurmanıza ve daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca daha samimi hissettiğiniz ekip arkadaşlarınız yardımıyla işe de daha kolay alışabilir, takıldığınız konularda onlara danışabilirsiniz.

5. Öğrendiklerinizi Not Edin

Hem yeni bir pozisyon veya işyerine alışmak hem de işlerinizle ilgilenmek mental olarak oldukça yoğun bir süreç. Bu noktada öğrendiklerinizi kaydederek ilerlemek fayda sağlayabilir:

  • Organizasyon yapısını, sistemi, projelerin nasıl ilerlediğini bir kenara not edebilirsiniz.
  • Pozisyonun gerektirdikleri, sizden beklenenler, düzenli görevleriniz ve nasıl yapılmaları gerektiği gibi şeyleri de yazabilirsiniz.
  • Gün sonunda günün özetini bir deftere yazabilir, ses kaydı ile telefonunuzda depolayabilirsiniz.
  • İş ve ekip arkadaşlarınız hakkında bilgiler de kaydederek aidiyet duygusu kazanma sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Böylece öğrenme sürecinde oluşan aşırı bilişsel yüklemeyi hafifletebilir, aynı şeyleri tekrar tekrar sormaktan da kaçınabilirsiniz.

6. İşlerinizi ve İş Yükünüzü Düzenleyin

Yeni başladığınız işe hızlı bir giriş yapmak, kendinizi kanıtlamak istemek oldukça doğal bir tepki. Ancak birden ağır işler üstlenmek zorlayıcı olabilir, bir önceki işinizde daha fazlasını yapıyor olsanız bile yeni işe alışma sürecinde size ağır gelebilir.

O nedenle ilk etapta rahat yönetebileceğiniz adımlarla başlamaya çalışın.

  • Çoğu kurum büyük ihtimalle bir oryantasyon süreci dahil edecek, şirkete ve pozisyona alışmanız için size fırsat tanıyacaktır.
  • Durum böyle değilse ve yöneticiniz sizden daha fazlasını talep ederse de ondan biraz ek süre isteyebilirsiniz. İkinizi de memnun edecek bir iş takvimi oluşturarak başlayabilir, ortama alıştıkça temponuzu yükseltebilirsiniz.

Ayrıca eğer özel hayatınız kaotik bir durumda olursa, zihniniz ister istemez o tarafa kayar ve stres seviyenizi artırarak alışma dönemine ket vurabilir. Bu nedenle yeni bir işyerine ya da ekibe geçtiğinizde, bir süre için kişisel yaşamınızı tekdüze bir şekilde yürütmeye çalışın. Büyük kararlar almaktan, ciddi bir atılım yapmaktan bir süreliğine uzak durmanız faydalı olabilir.

7. Kıyaslamalardan Kaçının

Yeni işinizi eski işinizle, yeni ekibinizi eskisiyle, yeni iş arkadaşlarınız ve yöneticinizi bir öncekiyle ve kendinizi diğer kişilerle olabildiğince kıyaslamamaya çalışın. Bu tür karşılaştırmalar hem sizi alışmaya çalıştığınız ortamdan uzaklaştırabilir hem de çevrenizdekileri sizden.

Kimse kimsenin eski iş arkadaşlarıyla karşılaştırılmak istemez, değil mi ama?

Tabii ki eski deneyimlerinizden çıkardığınız dersleri yeni ortamda kullanmak isteyebilirsiniz. Ama burada daha yapıcı bir dille ilerlemek faydalı olabilir:

  • “Eski işyerimde hep böyle yapardık, çok iyi olurdu.” demek yerine,
  • “Daha önce benzer durumlara şahit olmuş ve üzerine çalışmıştım. O zaman şu şekilde bir çözüm üretmiştik, belki bu perspektifi şimdi bu sorun için de kullanabiliriz” demeyi tercih edebilirsiniz. Böyle bir iletişim daha yapıcı gözükebilir.

8. Yardım İsteyin

Yeni bir işe başlamak, yeni iş ortamına alışmak herkesin en az bir kere deneyimlediği zorluklar. Bu nedenle kimse sizi bu süreçte yardım istediğiniz için yargılamayacaktır.

  • Bazı şirketlerde mentorluk programları uygulanır. Varsa bu tür bir programa dahil olmak isteyebilirsiniz. Size kariyer tavsiyeleri verebilecek biriyle çalışmak hem alışma sürecini hem iş hayatınızın genel akışını iyileştirebilir.
  • Eğer şirketinizde böyle bir program yoksa sosyal medya ve iş platformlarını takip ederek size uygun bir mentorluk programına dahil olabilirsiniz.
  • Yeni yöneticinizle mümkün olan en kısa sürede bir toplantı ayarlayabilir, sizden beklentilerini daha net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ayrıca ekip içi iletişim ve şirket kültürü gibi temel şeyleri de sorabilirsiniz.
  • Bunların yanında Heltia üzerinden online terapi alabilir, iş stresi ve adaptasyon süreciniz hakkında yetkin uzmanlardan psikolojik destek alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “İşyerinde Ebeveynlik İzni Nedir, Neden Önemlidir?” ve “Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri (5 Maddede)” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 21 Haziran 2024Güncellenme tarihi: 21 Haziran 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Kişisel Gelişim hakkında yazılar