JavaScript is required
/
Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri (5 Maddede)

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

19 Nisan 2024

- Kişisel Gelişim

Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri (5 Maddede)

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Topluluk önünde konuşma denilince soğuk terler döküyorsanız merak etmeyin, yalnız değilsiniz! Özellikle iş hayatında fikirlerinizi açıklamak, bulgularınızı ekibinizle paylaşmak veya proje sonuçlarını sunmak gibi pek çok durumda topluluk önünde konuşmanız gerekebilir. Kendi yeteneklerinizi ortaya koyabileceğiniz bu kıymetli dakikalar için kaygı duymak yerine daha etkili bir konuşma yapmanın yollarını öğrenebilirsiniz.

Topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz, topluluk önünde konuşma becerilerimizi nasıl geliştirebiliriz, gelin birlikte keşfedelim:

1. Konuşmanızı Özgün Kılın

Toplum içinde rahat konuşamamanın en önemli nedenlerinden biri, konuşmanızın dinleyicileri tatmin edip etmeyeceği korkusudur. Her ne kadar kendinizden emin olsanız da konuşmanızın kurgusunu ilgi çekici biçimde planlayamazsanız dinleyiciler üzerinde hayal ettiğiniz etkiyi bırakamayabilirsiniz.

Bu sebeple konuşmaya ilgi çekici bir girişle başlamak dinleyicilerin dikkatini çekmenizi sağlayabilir. Bu sebeple ilk olarak etkileyici bir giriş konuşması hazırlayabilirsiniz.

Örneğin bir kürsüde konuşma yaparken:

  • Dinleyicide daha ilk andan itibaren merak uyandırmak için konuyu sıra dışı olaylar veya fikirler üzerinden ele alabilirsiniz.
  • Bahsedeceğiniz konuyla alakalı tarihsel bir bağlantı kurabilir, güncel gelişmelerden söz edebilirsiniz.
  • Özellikle sıra dışı hikâyeler insanların ilgisini çeker ve hedef kitlenizle bağlantı kurmanızı kolaylaştırır.

Bu tarz kişisel dokunuşlar, konuşmanızın içeriğini geliştirebileceği gibi özgün bir sunum yapmanıza da katkı sağlar. Böylece konuya dair hâkimiyetinizi ortaya koyabilir ve kendinize güvenli bir başlangıç noktası oluşturabilirsiniz. Dinleyicileriniz üzerinde de etkili bir ilk izlenim bırakmış olursunuz.

2. Prova Yapıp Konuşmanızı Kaydedin

Topluluk önünde konuşmadan önce pratik yapmanız, dinleyicilerle nasıl bir karşılaşma anı yaşayacağınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda konuşmanızın provasını yapıp bu provayı kaydedebilirsiniz.

Bu kaydı tekrar izlediğinizde istemsizce yaptığınız bazı hareketleri, çok fazla duraksadığınızı veya göz temasından kaçındığınızı fark edebilirsiniz. Dinleyici karşısına çıkmadan önce prova yaparak yaşadığınız bazı sorunları düzeltme fırsatı da yakalayabilirsiniz.

Ek olarak yakınlarınızın görüşleri eksiklerinizi tamamlamanıza ve konuşmanızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ailenizin ya da görüşlerine güvendiğiniz arkadaşlarınızın önünde konuşmanızın provasını yaparak fikir alabilirsiniz.

Dilerseniz Google Meet veya Zoom gibi çevrim içi platformlarda bir konuşma yapacaksanız konuşma sırasında dinleyicilerinizden izin alarak toplantıyı kaydedebilirsiniz. Böylece performansınızı izleyip gözden geçirebilir, sonraki sunumlar için konuşma becerilerinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz.

3. Duraklamalarınızı Daha İyi Yönetin

Dinleyiciler için bir konuşma sırasındaki en büyük dikkat dağıtıcılardan biri, konuşmacının sık duraksamasıdır. Bu duraksamalar arasında sessizlik anını dolduran düşünme seslerinin bulunması, konuşmanın akıcılığına önemli oranda zarar verebilir. Bunun önüne geçmek için duraklama noktalarınızı iyi yönetmeyi öğrenerek daha etkili bir konuşma yapabilirsiniz.

İyi zamanlanmış bir konuşma molası, dikkat çekmek istediğiniz bir noktanın güçlendirilmesine de yardımcı olabilir. Planlı bir duraklama sayesinde bir sonraki konuya geçmeden önce konunun dinleyicilerin zihninde oturması için onlara zaman tanıyabilirsiniz. Akılda kalıcı ve etkili bir konuşma yapabilmek için konuşmanızdaki duraklama zamanlamasını ayarlayabilirsiniz. Bu planlı duraklamalar sayesinde topluluk önünde daha iyi bir performans sergileyebilirsiniz.

4. Beden Dilini Aktif Bir Şekilde Kullanın

Etkili ve bilinçli bir iletişim, beden dilinin işlevsel kullanılmasına dayanır. Beden dilinizin farkında olmak ve hareketlerinizi bilinçli bir şekilde yönetmek dinleyicilerinize daha hâkim olmanıza yardımcı olabilir. Konuşma sırasında öz güvenli bir duruş sergilemek de oldukça önemlidir. 

  • Dik ve kendinden emin bir duruş, kendinizi daha rahat ve güvende hissetmenize yardımcı olur. Bu sebeple konuşma yaparken sırtınızın düz, kollarınızın gevşek bir şekilde durmasına özen gösterin.
  • Konuşurken konuştuğunuz alanın sahibi olun, bakışlarınızı odanın içinde gezdirin. Ayrıca göz teması kurmak dinleyicilerin dikkatini size vermesine de yardımcı olabilir.
  • Farklı alanlara yürüyerek de dinleyicilerle göz teması kurabilir, dinleyicilerin sizi anlayıp anlamadıklarını veya daha fazla açıklamaya ihtiyaçları olup olmadığını tartabilirsiniz.

5. Pratik Yaparak Sakin Kalmayı Öğrenin

İş yerinizde sizden bir sunum ya da konuşma yapmanız istendiğinde aklınıza ilk gelen soru “Toplum önünde konuşma korkusu nasıl yenilir?” olabilir. Aslında pek çok kişinin sizinle aynı duygu ve düşünceleri paylaştığını unutmayın. 

Kalabalık bir grup önünde konuşmak birçok kişide el titremesi, kalp çarpıntısı veya aşırı terleme gibi fizyolojik tepkilere yol açabilir. Hatta konuşma anında söyleyeceğini unutma ya da dil sürçmesi gibi bazı sorunlar da yaşanabilir. Ancak bu ihtimalleri, kötü bir performans sergilemek ya da kendinizi gülünç duruma düşürmek gibi negatif duygularla ilişkilendirmeyin.

Bu duyguları aşabilmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Bir kürsü konuşması yapmadan önce konuşmanızı pek çok kez prova ederek fizyolojik tepkilerinizi değerlendirmeye çalışabilirsiniz. Takıldığınız noktalarda kendinizi sakinleştirmek için bir metot belirlemeniz faydalı olabilir. Örneğin içinizden 5’e kadar saymak ya da üç kere derin nefes almak gibi bazı yöntemler konuşurken daha sakin olmanızı sağlayabilir. Prova yaparak heyecanlanma anlarına hazırlıksız yakalanmayı da önleyebilirsiniz.
  • Konuşmanızı geliştirmek için prova sırasında ses tonunuzu, beden dilinizi, yüz ifadenizi, konuşma hızınızı gözlemleyebilirsiniz. Daha etkili ve başarılı bir konuşma için kendinizi en rahat hissedeceğiniz ses tonunu ve hızını tercih edebilirsiniz.
  • Kaygınızın üstesinden gelmek için kendinize mini hatırlama notları hazırlayabilirsiniz. Konuşma esnasında ara sıra bu notlara göz atarak takıldığınız noktalarda ufak bir yardım alabilirsiniz.
  • Konuşmanızdan önce topluluk önünde konuşma eğitimi videolarını izleyerek bilgi edinebilirsiniz. İlginizi çeken konularda yapılmış konuşmaları ya da etkileyici liderlerin konuşmalarını dinleyerek analiz etmeniz fayda sağlayabilir. Videoları izlerken kendi konuşmanızın kurgusunu ve fiziksel hareketlerinizi iyileştirmek için küçük notlar alabilirsiniz.

Topluluk önünde konuşma fikri her ne kadar sizi endişelendirse de pratik yaparak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz! Korkunuzla nasıl başa çıkabileceğinizi bilmiyorsanız Heltia’yı kullanarak online terapi alabilir, kaygınızı yenme ve iyileşme sürecinize başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Evden Çalışan Ebeveynlerin Hayatını Kolaylaştıracak 8 İpucu” ve “Odaklanma Sorunu Yaşayanlar İçin 8 Faydalı Tavsiye” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu