JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > Korkular ve Fobiler > Ailurofobi Nedir? Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Ailurofobi Nedir? Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?

Paylaş:
YazarHeltia
Uzm. Psk. Dan. Merve Dökmeci onaylı içerik

Çok farklı çeşitlere ayrılan ve kimi zaman şaşırtıcı olabilen fobiler birçoğumuzun hayatının bir parçası. Spektrumu ve yaşamı etkileme düzeyi değişse de hem çevremizde hem kendimizde farklı fobilerin izlerini görebiliriz. Bunlar kimi zaman nadiren ortaya çıkan kimi zaman da günlük hayatı aşırı derecede etkileyen korkular olabilir. Bahsettiğimiz ikinci gruba dahil bir fobi ise yaşamı gerçekten zorlaştırabilir.

İşte birçok insanın yaşadığı ailurofobi de yaşamı ve insanı kısıtlayan fobilerden biri. Gelin birlikte ailurofobi nedir, nasıl aşılır gibi soruların yanıtlarını arayalım.

Ailurofobi Ne Demek?

Ailurofobi, psikolojide kedi korkusuna verilen isimdir. Mantıksız ve aşırı bir biçimde kedilerden korkmak olarak tanımlanır. Kedi fobisi, bazı inanışlarda kedilere yüklenen mistik anlamları ve kedinin kötülükle bağlantılı olduğu düşüncesini de içerebilir. Özgül fobilerdendir. Literatürde kedi fobisi adı; gatophobia, galeophobia, felinophobia ya da elurophobia olarak da geçer.

Ailurofobi sebebi anlaşılması zor fobilerden biri olabilir. Kediden hoşlanmamak, kedilere dokunmak istememek bu sebeple de kaçınmak gibi davranışlardan oldukça farklıdır. Burada kişinin kontrol edemediği, panik ve anksiyeteye sebep olan bir korku durumu söz konusudur.

Kedi korkusu olan insanlar:

  • Kedilerin onlara saldıracağından, zarar vereceğinden korkabilirler.
  • İrrasyonel bir şekilde kedilerin kendilerini büyülemelerinden endişe edebilirler.
  • Bir kedi gördüğünde, kedi yanından ya da biraz uzağından geçerken, kediyi düşündüğünde ve hatta kedi videosu, resmi gibi görsellerle karşılaştığında aşırı endişe duyabilir ve panik olabilirler.
  • Bir kedi ile karşılaşma korkusu yüzünden evden çıkmaktan bile kaçınabilirler. Bu da zamanla agorafobiye yol açabilir.
  • Kedisi hakkında konuşan insanlardan kaçınmak isteyebilirler.
  • Kedi sesi, kedinin kürkünü andıran desenler ve kumaşlardan çekinebilirler.

Kedi Fobisi Neden Olur?

Ailurofobi sebebi kesin olarak bilinen bir korku değil. Aslında bu durum tüm özgül fobiler için geçerli. Kişiden kişiye değişen tetikleyiciler olduğu gibi nedenler de çeşitlenebiliyor. Ama birçok uzmanın ortak görüşüne göre ailurofobiye neden olan etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Geçmişte, özellikle çocukken, bir kedi tarafından saldırıya uğrayan ya da korkutulan insanlarda kedilerden korkma fobisi görülebilir. Burada bahsettiğimiz olayın çok büyük bir saldırı olmasına gerek yok. Örneğin, küçük bir çocuk yavru bir kediyi sevmek istediğinde kedi tırnaklarını çocuğun eline geçirebilir. Bu da çocuğun canını yakacağı için korkuya yol açabilir.
  • Ailesi ya da yakın çevresinde kedi köpek korkusu olan birinde ailurofobi gelişmesi mümkündür. Fobi dışında kaygı ve anksiyete bozuklukları yaşayan biriyle büyümek de ailurofobiyi tetikleyebilir.
  • Kedilerle ilgili birçok hikaye anlatılır. Bazı inanışlarda kedi şeytanı temsil eder. Bazılarında ise cadılık ile bağlantılı olduğu düşünülür. Bu tür kedi temalı hikayelerin ortak özelliği ise kediyi kötülük ve korku ile ilişkilendirmesidir. İşte bu durum da bir kediyle hiçbir sorun yaşamamış birinde bile ailurofobi oluşmasına yol açabilir.

Ailurofobiye yol açan etkenler herkeste farklı olabilir. Birine korkutucu gelmeyen bir olay bir başkasında travma etkisi yaratabilir. Bazı insanlar yalnızca uzun tırnaklı kedilerden korkarken kimisi dişi kedilerden kaçar. Bazıları sokak kedilerinden korkar, ev kedilerinden rahatsız olmaz. Kimi insan ise yavru kediden bile korkar ve kedi görmeye, kedi hakkında konuşmaya bile dayanamaz.

Kedi Fobisinin Belirtileri Nelerdir?

Tüm fobilerde belli başlı fiziksel semptomlar görülür. Bunlar:

  • Çarpıntı,
  • Nefes darlığı,
  • Terleme,
  • Titreme,
  • Mide bulantısı,
  • Baş dönmesi,
  • Kafa karışıklığı,
  • Bağırsak sorunları olarak sıralanabilir.

Ailurofobide de bu tür davranışlar kedi ile ilgili durumlarda ortaya çıkar. Onun dışında ailurofobisi olanlar şu belirtileri gösterebilirler:

  • Kedi teması ve kediler hakkında düşününce bile endişeli hissetmek.
  • Sürekli olarak kedilerden kaçınmanın yollarını aramak.
  • Kedi görmekten, sesini duymaktan kaçınma çabasının günlük hayatı olumsuz etkilemesi.
  • Kedi bulunması ihtimali olduğu için yeni yerler denemekten, farklı alanlara gitmekten korkmak.
  • Kedisi olan insanların evinden, sohbetinden kaçınmak.

Bu nedenle bu konularda alanından uzman kişilerden destek almak, hem fiziksel hem de mental belirtilerinin yönetimini sağlamak önemlidir.

Şimdi gelelim, "Kedi fobisi nasıl yenilir?" sorusunun cevabına...

Evde Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?

Ailurofobiyi yenmek, sokakta tedirgin olmadan dolaşabilmek ve hayatı özgürce yaşayabilmek için oldukça önemli. Aksi halde, özellikle sokak hayvanlarının yoğun olduğu yerlerde, yaşamak çok zor bir tecrübeye dönüşebilir. Neticede bir insanın kedisi olan arkadaşının evinden kaçınması mümkün. Ama sokakta, sizden bağımsız olarak dolaşan hayvanları kontrol etme şansınız yok. Ayrıca kedi araba altı, çöp kovası gibi yerlere saklanabilen bir hayvan. Bu da her zaman karşılaşma ihtimaliniz olduğunu gösteriyor.

Eğer kedi korkusunu yenmenin yollarının aramaz ve bu sorunu çözecek adımlar atmazsanız, sokağa çıkmak bile sizin için zorlaşabilir. Sosyal hayattan kopabilir ve yalnızlaşabilirsiniz. Bunun yanında araba ya da bisiklet gibi bir ulaşım aracı kullanırken aniden bir kedi ile karşılaşmak, korkunun getirdiği panikle beraber, sizi tehlikeye atabilir. “Bunların farkındayım ama kedi korkusunu yenmek için ne yapmalı, onu bilemiyorum! Kedi korkumu nasıl yenerim?” diyorsanız, aşağıdaki fikirleri incelemek sizin için faydalı olabilir:

  • Kediler hakkında araştırma yapabilir, nasıl hayvanlar olduklarını öğrenebilirsiniz. Bu sayede özellikle hurafelere dayanan korkuların ne kadar mantıksız olduğunu görebilirsiniz.
  • Kediyi uzaktan gözlemlemek, çok yaklaşmadan incelemek ufak bir maruz kalma terapisi etkisi yaratabilir. Bu şekilde yavaş yavaş kedinin varlığına, görüntüsüne alışabilirsiniz.
  • Özellikle çocuklarda kedi oyuncakları ile oynamak, kedi fobisini yenmek için faydalı olabilir. Tüylü, ses çıkaran gerçekçi kedi oyuncakları çocukları hayvanlarla etkileşime hazırlayabilir.
  • Yine bir maruz kalma etkisi için kontrollü bir şekilde kediye dokunmayı deneyebilirsiniz. Sakin bir kedisi olan bir arkadaşınızın gözleminde kedi ile yakınlaşmaya çalışabilirsiniz.
  • Kedi korkusu tedavisi için bir uzmana başvurabilirsiniz.

Ailurofobi Tedavisi Nasıldır?

Bunlara rağmen "Kedi korkusu nasıl geçer?" diye merak ediyorsanız, profesyonel bir yardıma başvurabilirsiniz. Fobiler genellikle Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımıyla, özellikle maruz bırakma tekniğinin kullanıldığı bir program ile tedavi edilir. Tabii kedi korkusunu yenme terapisi için en doğru adımları danıştığınız uzman, sizin içerisinde bulunduğunuz duruma göre belirler. Kedi fobisi tedavisinde;

  • Danıştığınız uzman ile korkunuzun üzerine gidebilirsiniz. Seanslarda geçmiş ile ilgili travmatik yaşantıları ortaya çıkarabilir ve etkilerini hafifletebilirsiniz. Tipik olarak fobi sizin elinizde olmayan, mantıksız bir korkudur. Psikolojik danışman ile bu irrasyonel endişeleri yönetmeyi öğrenebilirsiniz.
  • Kontrollü bir şekilde ilerleyen maruz kalma terapisi ile tetikleyicilerin etkisinden yavaş yavaş kurtulabilirsiniz. Maruz kalma terapisinden önce sizi rahatlatacak nefes egzersizleri ya da meditasyon da yapabilirsiniz.
  • Eğer ailurofobi panik atak yaşamanıza yol açıyorsa ve fiziksel semptomlarla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, psikiyatrist uygun dozda ilaç da verebilir. Bu ilaç kedi korkusu hastalığını ortadan kaldırmasa da endişe anında yaşadığınız fiziksel sıkıntıları rahatlatabilir.

Kedi korkusu psikolojik danışmanlık ile kontrol altına alınabilen bir korkudur. Yapmanız gereken tek şey, Heltia uygulamasını indirerek bir uzmanla eşleşmek ve online terapi aracılığıyla tedaviye ortak olmak.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız "İnsanı Sevgisizliğe İten Filofobi Nedir, Nasıl Yenilir?" ve "Yoğun Kaygı ile Başa Çıkma Rehberi" yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 7 Temmuz 2022Güncellenme tarihi: 18 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
Korkular ve Fobiler hakkında yazılar