Yakın zamanda dijitalde yayınlanan “The Woman in the House Across the Street From the Girl in the Window” dizisiyle gündeme gelen yağmur korkusu, nadir görülen fobilerden biri. İnsanın kontrol etme şansı olmadığı bir doğa olayından korktuğu bu fobi, kişiyi hiç beklenmedik bir anda ve yerde çok zor duruma düşürebilir. Bu nedenle tespit edilmesi aslında oldukça önemlidir.
Peki tam olarak yağmur korkusu ne demek, belirtileri nelerdir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilir, bu fobi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
1. Yağmur Korkusu Nedir?
Yağmur korkusu veya yağmur fobisi; aşırı ve mantıksız bir şekilde yağmurdan, sağanaktan ve yağmurun sebep olduğu olaylardan korkma durumu olarak tanımlanabilir. “Literatürde yağmur korkusuna ne denir?” sorusunun ise iki yanıtı var: Yunancada yağmur fırtınası “ombros” kelimesinden gelen ombrofobi ve yağmur kelimesinden türeyen “pluvio” pluviophobia.
Yağmur kontrol edilemeyen bir doğa olayı olduğundan bu fobiyle yaşamak oldukça zordur. Çünkü fobilerin doğası gereği fobisi olan biri, korktuğu şeyden kaçınmaya çalışır. Fakat yağmurdan korkmak ve kaçınmak her zaman mümkün olmayabilir.
- Yağmur korkusunda kimi zaman kişi çok şiddetli yağışlardan, fırtınalarla gelen yağmurdan korkar.
- Fobi ilerledikçe çiselemeden ve hafif bir yağmurdan da korkulabilir. Yağmurdan bahsetmek bile panik duygusunun yükselmesine yol açabilir.
- Çoğu zaman yağmur korkusuna; astrafobi gök gürültüsü korkusu, homiklofobi sis korkusu veya antlofobi sel korkusu de eşlik eder.
- Ombrofobiden mustarip kişiler genellikle sık sık hava tahminlerini kontrol ederler. Gökyüzünde yaklaşan kara bulutlar olup olmadığını veya şimşek çakmaları için sık sık tedirgin bir şekilde gökyüzünü izlerler.
- Yağmurun yağacağı belli olan günlerde genellikle dışarı çıkmaktan kaçınırlar. Dışarıda yakalandıklarında ise mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kapalı bir alana sığınırlar. Bu süreçte çok ciddi şekilde panik olabilirler. Bu da panik atak geçirmelerine yol açabilir.
2. Yağmur Korkusu Neden Olur?
Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde ortaya çıkan yağmur korkusu bir travmatik yaşantı sonrasında ileri yaşlarda da oluşabilir. Diğer fobiler gibi yağmur korkusuna sebep olan net etkenler bilinmiyor. Fakat potansiyel tetikleyici ve sebepler şöyle sıralanabilir:
- Şiddetli yağmur ve fırtına ile ilgili olumsuz bir deneyimi olan birinde ombrofobi gelişebilir. Bir sel felaketi yaşamak, yağmur sebebiyle bir yerde mahsur kalmak gibi olaylar tetikleyici olabilir.
- Yağmur travmatik bir olayla bağlantılı olduğunda da kişi savunma mekanizması olarak istemsizce bu fobiyi geliştirebilir. Çocuk yaşta yağmurlu bir havada istismara uğrayan veya yağmurlu bir günde terk edilen birinde bu doğa olayına karşı bir korku oluşabilir.
- Şiddetli yağış beraberinde farklı afetler getirebilir. Yağmurdan korkan biri altta bu yağışın yaratacağı etkilerden de korkuyor olabilir. Sel dışında toprak kayması, büyük ve uzun süreli elektrik kesintileri gibi yaşamı etkileyen durumları düşünmek de yağmurdan korkmaya sebep olabilir.
- Yağmur sonrasında görülebilecek durumlardan biri de hastalıklardır. Bu nedenle hastalıklardan veya mikroplardan korkan nozofobik kişiler, yağmurdan da korkabilirler.
- Çoğu zaman insanlar doğa fenomenleri karşısında çaresiz ve savunmasız hissederler. Çünkü depremi, seli ya da fırtınayı önleme yolu yoktur ve etkileri yıkıcı olabilir. Böyle bu durumda bu yıkıcı doğa fenomenini kontrol edememeyi korku ile özdeşleştirebilirler. Bu düşünce insanlarda deprem fobisi, ombrofobi gibi farklı korkuların da gelişmesine yol açabilir.
- Yağmur korkusu bir başkasından öğrenildiği için de oluşabilir. Yağmur ya da herhangi bir fobisi olan biriyle aynı ortamda büyümek, ombrofobi riskini artırabilir.
3. Yağmur Korkusu Belirtileri Nelerdir?
Yağmur korkusu kişiyi çok olmadık bir anda yakalayabilir. İnsanın içinde bulunduğu ortam ve yağmurun şiddeti belirtiler üzerinde etkili olabilir. Örneğin, hafif bir yağmur ile şiddetli bir fırtınanın yaşattığı korku aynı olmayabilir. Ya da belirtilerin şiddeti değişebilir. Genel olarak yağmur korkusunun belirtileri şöyledir:
- Nefes alamama duygusu
- Baş dönmesi
- Endişeyle gelen çarpıntı, terleme
- Kafa karışıklığı ve düşünceleri toparlayamama
- Ağlama
Bu belirtiler aslında birçok fobi için ortaktır. Ayrıca fobiler çok kişisel olduğu için belirtileri, maruz kalma durumunda verilen tepkiler de kişiden kişiye değişebilir. Örneğin; bir kişi kıpırdayamadığını düşünebilir, bayılabilir, çığlık atabilir ya da panik atak krizi geçirebilir.
4. Yağmur Korkusu Nasıl Yenilir?
Bir fobinin üstesinden gelmek için atılabilecek en etkili adım, bir uzmana başvurmaktır. Psikolog ya da psikiyatr, yağmur korkusu yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilir ve tetikleyicileri bulma konusunda size yardımcı olabilir. Bu korkuyla gelişen farklı fobiler olup olmadığını da uzman yardımı ile öğrenebilirsiniz
Yağmur korkusu tedavisinde birçok fobide olduğu gibi psikoterapi, maruz kalma terapisi ve farklı yaklaşımlar kullanılabilir. Kişiye özel bir tedavi planı ile yağmur korkusunu yenebilirsiniz. Aksi halde ise hayat boyu yağmurdan kaçınmaya çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda ise oldukça hayati bir an yaşarken yağmur yağdığında her şey kötüye gidebilir. Kontrol edilemeyen fobiler büyüyüp farklı korkuların da gelişmesine yol açabilir. Yağmur korkusu sizi eve hapsedebilecek bir fobidir ve bu nedenle insanlardan, sosyal ortamdan uzaklaşmanıza sebep olabilir. Bu da beraberinde yalnızlığı ve depresyonu getirebilir.
Tüm bunlardan uzaklaşmak için Heltia uygulamasını indirerek online terapiye başlayabilir, ihtiyaç duyduğunuz yardıma erişebilirsiniz.
Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız "Ailurofobi, Kedi Korkusu Nedir, Nasıl Geçer?" ve "Az Bilinen Özgül Fobilerden Metrofobi Nedir?" yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.