JavaScript is required
/
Duygusal İhmalin Etkilerinden Kurtulmak

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

9 Ocak 2024

- Genel Bilgiler

Duygusal İhmalin Etkilerinden Kurtulmak

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Psikolog Elif Ertekin

Duygusal ihmal, kişiyi duygusal iletişim becerilerinden yoksun bırakarak hayatını kronik şekilde etkileyen bir durumdur. Daha derin bir şekilde öğrenmek isterseniz, duygusal ihmalin ne olduğunu ve neden oluştuğunu detaylandırdığımız “Duygusal İhmal ve Ebeveynlerimiz” adı içeriğimize de göz atabilirsiniz. Çocuklukta duygusal ihmale maruz kalmanın etkilerinden nasıl kurtulabileceğinizi ise bu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Duygusal ihmal, çocuklukta duygusal ihtiyaçlarımıza yeterince cevap verilmediğinde ortaya çıkar. İyileştirilmesi gereken şey ‘duygularımız’ olduğu için de bu süreçte sıklıkla duygularınıza odaklanıyor olmanız gerekecek. Gelin, duygusal ihmalden iyileşmek için neler yapılabileceğini inceleyelim:

1. Öncelikle, Duygularınıza Hak Ettiği Değeri Verin.

Belki, bir duygu olarak üzüntünün kabul edilmediği bir ortamda büyüdünüz. En zor anlarınızda çevrenizden güçlü olmanız, ağlamamanız gerektiğine dair mesajlar aldınız. Eğer geçmişiniz bunun gibi mesajlarla doluysa kolaylıkla duygunuzu paylaşamazsınız ve o duygudan kurtulmaya odaklanırsınız.

Şimdi durun ve düşünün. Hangi duygularınızı yok sayıyorsunuz? Hayatınızı sürdürebilmek için onların gerekliliğini fark edin. Siz yok sayıyorsunuz diye duygularınız yok olmadılar. Duygularınız olmadan bir hayat sürdürmeniz neredeyse imkânsız. Öfkeniz olmasa, kendinizi koruyamazsınız ya da sevginiz olmasa çevrenizdeki insanları önemsemezsiniz. Tüm duygularınızı olumlu-olumsuz ayrımı yapmadan sadece kabul edin.

2. Duygularınıza Yönelik Farkındalığınızı Artırın.

Duygular ifade edilmek isterler. Bunun için ifade edilmeyen duygular somatik belirtiler göstererek hayatınızda kendine yer açar. Enerjiniz düşebilir, dikkatiniz dağılabilir, vücut ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu noktada hangi duyguyu hissettiğinizde bedeninizde nelerin değiştiğini gözlemleyin ve duygunuzu isimlendirin.

“Şu an üzgünüm” dediyseniz neden böyle hissettiğinizi tanımlamaya çalışın. Hayatınızda sizi üzecek ne oluyor? Yaşadığınız duygu durumunun sizin için ne anlama geldiğini anlamaya çalışın. Sevdiğiniz bir şeyi kaybettiğiniz için şu an üzgün olabilirsiniz peki bir şeyleri kaybetmek sizin için aslında ne anlama geliyor?

3. Duygularınızı İfade Edin.

Şimdiye kadar okuduklarınızdan duygularınızın sebepsiz yere var olmadığını anlamış olmalısınız. Duygular hissedildiğinde bir adım atmanız gerekir. Duygularınızı o duygunuza sebep olan kişiye onun anlayabileceği ve özümseyebileceği şekilde ifade etmeniz, içinize atmamanız iletişiminizin sağlıklı ilerleyebilmesini sağlar.

Eşinizin sizi üzecek bir davranışı olduğunu varsayalım. Üzüntünüzü dile getirmeyip, içinizde biriktirirseniz bu duygu zamanla öfkeye dönüşecektir. Öfke de zayıf ya da etkisiz iletişim yöntemlerine yönelmenize yol açabilir.

Her zaman hissettiğiniz duyguya sebep olan kişiyle de konuşmanıza gerek yok. Sizi dinleyebilecek biriyle de düşüncelerinizi ve hislerinizi paylaşmayı deneyin. Kimsenin duygunuzdan kurtulmanız için bir şey yapmasına gerek olmadığını bilerek yalnızca paylaşın.

4. Başkalarının Duygularını Fark Edin.

Kendi duygularınızı fark etmeye başladıktan sonra yakınlarınızın duygularına da daha duyarlı hale geleceksiniz. Önceden üzgün olduğunu gördüğünüz ama bunun hakkında konuşamadığınız eşinizle artık daha derin bir sohbet gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun yolu oldukça basit: “Ne oldu?” diye sormaktansa “Çok üzgün görünüyorsun” dediğinizde alacağınız cevaplar arasındaki farkı yaşayarak görmeyi deneyin. Siz karşınızdakinin duygularına ayna oldukça, o da sizin duygunuzu fark edecek ve belki şimdiye kadar aranızda oluşan duvar artık yıkılacak.

5. Profesyonel Yardım Alın.

Herkesin iyileşme sürecinin kendine özgü olduğunu unutmayın. Bu süreçte yalnız olmanız gerekmediğini de…

Profesyonel yardım almak, hem duygusal ihmale karşı hem de genel olarak duygusal iyileşmeniz için oldukça faydalı olacaktır. Bunun için Heltia uygulamasını indirebilir, ihtiyacınız olan uzmanlarla görüşebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Duygusal İhmal ve Ebeveynlerimiz” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu