JavaScript is required
/
Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

12 Ocak 2024

- Genel Bilgiler

Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Evcil hayvanlar, sadece temel ihtiyaçlarını karşıladığımız canlılar değil. Onlar; evimizi paylaştığımız, birlikte vakit geçirdiğimiz, koşulsuz sevip sevildiğimiz en yakın dostlarımız. Bu karşılıklı iletişimin olumlu etkileri ise oldukça fazla. 

Bir hayvanı sevmek, kucaklamak ve onunla vakit geçirmek sizi yalnızca anlık olarak mutlu etmez; fiziksel ve psikolojik sağlığınıza da iyi gelir. Bir evcil hayvan sahibi olduğunuzda yalnızlık hissinden uzaklaşabilir, sosyal etkileşimlerinizi artırabilir, koşulsuz kabul ve sevgi görmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Evcil hayvanınızla zaman geçirirken zihninizin geçmişte ya da gelecekte olmasının önüne geçebilir, anda kalmayı öğrenebilirsiniz.

Gelin, evcil hayvanların insanlara faydaları arasında başka nelerin olduğuna bir göz atalım 🐾

1. Hareketi Teşvik Eder

Evcil hayvanların yararlarından ilki, hareketi teşvik etmesi. Tüm hayvanların bakımı belli düzeyde hareket gerektirse de özellikle köpekler, sahiplerinin egzersiz yapmasına büyük katkıda bulunur.

Köpeklerin günlük yürüyüş ihtiyaçları, sahiplerinin her gün dışarı çıkmasını ve düzenli olarak hareket etmesini sağlar. Böylece bireylerin kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara yakalanma riski düşebilir.

Ayrıca bireylerin kendilerini izole etme düzeylerini azaltır. Köpekler, sahiplerinin birbiriyle sosyalleşmesine destek olur ve onlara bir topluluğun parçası olma hissi yaşatır.

2. Çocuklara Sorumluluk Duygusunu Öğretir

Evcil hayvan sahibi olmak, çocukların sorumluluk duygusu geliştirmesine yardımcı olur. Bakımını düzenli olarak yapmak ve onunla ilgilenmek, çocuğun görev bilincinin oluşmasını sağlar. Ayrıca özgüveninin artmasını ve empati yapabilen bir birey olmasını da destekler.

Bununla birlikte evcil hayvanlar sosyal etkileşimde bulunmakta güçlük çeken, öğrenme bozukluğuna ya da otizme sahip çocuklara da arkadaşlık ederler. Onlara sosyal destek sunarak gelişimlerine katkıda bulunabilirler. Çocuklar hayvanlarla, insanlardan daha kolay iletişim kurabilir.

3. Hormon Düzeylerini Pozitif Etkiler

Arkadaş canlısı bir hayvanla etkileşim hâlinde olmak, insanlarının kan basıncını düşürürken kalp atış hızını yavaşlatabilir. Kortizol ve dopamin gibi hormonlarının düzeylerine olumlu yönde etkileyebilir. Kortizol hormonunun dengede olması ise kan şekerine ve metabolizmaya pozitif etkiler yapar. Ayrıca inflamasyonun azaltılmasına da yardımcı olur.

Dopamin hormonu ise motivasyon ve zevk gibi duyguları harekete geçirir. Ayrıca evcil hayvanların koşulsuz sevgi sunmaları, sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin üretimini tetikler. Bu hormon sayesinde kişiler daha kolay sosyal bağ ve yakınlık kurabilirler.

4. Anksiyete ve Depresyon Semptomlarını Azaltır

Evcil hayvan beslemenin psikolojik faydaları arasında anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmak yer alır. Bireyin onun bakımına ve sevgisine ihtiyaç duyan bir canı sahiplenmesi, empati yeteneğinin gelişmesine ve diğer canlılarla bağ kurmasına yardımcı olabilir.

Evcil hayvan sahibi olmak yalnızlık hissini hafifletebilir. Bireylere koşulsuz kabul ve sevgi görme deneyimi yaşatır. Stres seviyesini daha makul düzeylere indirebilir. Bu sayede evcil hayvana sahip olan bireylerin kaygı ve depresyon belirtilerinde azalma görülebilir.

5. Yaşama Amacı ve Rutin Oluşturur

Evcil hayvan sahibi olmanın avantajlarından bir diğeri de insanlara amaç duygusu aşılamalarıdır. Bir canlıya bakma ve onun ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğu, bireyi harekete geçirebilir. Onun için itici ve motive edici bir güç olabilir, zorlukların üstesinden gelmesine katkıda bulunabilir.

Ayrıca her evcil hayvanın sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmesinin ve tüm bakımının bir düzen içinde olması gerekir. Bu nedenle evcil hayvanlar, sahiplerinin tutarlı bir rutine uymalarına da yardımcı olurlar. Bu da bireylerin daha verimli, üretken ve düzenli bir yaşam sürmelerine destek olabilir.

Yazıyı bitirmeden şunu da hatırlatalım: Evcil hayvan sahibi olmak ruhsal sağlık için oldukça faydalı olsa da bir tedavi yöntemi değildir. Bazı psikolojik rahatsızlıkların iyileştirilmesi için profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer mental olarak zor bir dönemden geçtiğinizi ve tek başınıza bu durumun üstesinden gelemediğinizi düşünüyorsanız, Heltia uygulamasını kullanarak psikolojik destek alabilir ve iyileşme yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, "İş Stresi ile Başa Çıkma Yöntemleri" ve “Duygusal İhmalin Etkilerinden Kurtulmak” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu