JavaScript is required
/
Göbek Bölgesinde Yağlanma ve Ağrı Arasındaki İlişki

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

5 Kasım 2023

- Fiziksel Sağlık

Göbek Bölgesinde Yağlanma ve Ağrı Arasındaki İlişki

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Fizyoterapist Bahar Ayberk onaylı içerik

“Göbek” veya “karın” dediğimiz abdominal bölge, insan vücudunda yağlanmaya en müsait kısımlardan bir tanesi. Bu tabii birçok açıdan can sıkıcı olabiliyor. Ancak bu bölgedeki yağlanmanın ağrıya da sebep olabildiğini biliyor muydunuz?

Birçok araştırma, göbek bölgesinde yağlanma olan bireylerin özellikle karın, bel ve sırt ağrılarına daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Peki bu ağrıların sebebi ne, bel çevresi yağıyla nasıl bir ilişkileri var, nasıl geçerler? Sizin için göbek bölgesindeki yağlanma ve ağrı arasındaki ilişkiyi bu yazıda detaylandırdık 👇🏻

Yağlar Nasıl Ağrıya Sebep Olur?

Sanılanın aksine “yağlı doku” dediğimiz şey sadece yağdan oluşmuyor, içinde aynı zamanda hormonlar ve bazı inflamatuar (bağışıklık sistemini harekete geçiren) maddeler var. Yağların tetiklediği inflamasyon bazı dokuların uyarılmasına sebep olabiliyor, bu da ağrı yaratabiliyor.

Bununla birlikte şu gerçek de var: Sağlıklı ağırlık sınırının üstünde olmak, vücudu birçok rahatsızlığa karşı daha savunmasız bırakmak anlamına geliyor. Örneğin tip 2 diyabet, sırt ağrısı, diz başta olmak üzere eklem rahatsızlıkları gibi birçok problemin en büyük risk faktörleri arasında sağlıksız yağ oranı var. Yani, göbek çevresi yağı direkt olarak ağrılara yol açabildiği gibi ağrı yaratan rahatsızlıkların riskini de artırabiliyor.

Göbek Çevresi Yağı ve Ağrılar

Şimdi gelin, göbek bölgesinde yağlanma ne tür ağrılara yol açabilir inceleyelim:

  • Araştırmalara göre, göbek çevresi yağı fazla olan bireylerin kronik ağrı rahatsızlıkları geliştirme olasılığı daha fazla. Bu rahatsızlıkların başında fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (CFS) gibi doku ağrılarıyla ilişkilendirilebilecek şeyler geliyor.
  • Göbek bölgesinde yağ fazlası olması, bölgedeki kasların zorlanmasına sebep olabilir. Kemik-kas sisteminde yol açabileceği olumsuzluklardan en ciddisi belki de budur, çünkü sırt, bel, kalça, bacaklar gibi birçok bölgedeki kasları etkileyebilir.
  • Kasları ve iskelet sistemini negatif etkilemesi, aynı zamanda duruş bozukluklarının oluşmasına da katkı sağlar. Böylelikle belli kas, eklem ve kemiklerinize fazladan yük binebilir, bu da o bölgelerin zorlanması ve ağrımasına yol açar.
  • Bir bölgede normalden fazla yağ olması, diğer vücut parçalarının o yağlara yer açmak zorunda kalması demek. Abdominal bölgede bu durumun oluşması, sindirim organlarının baskılanması ile sonuçlanıyor. Bu da ağrı yapmanın yanında o organların performanslarını engelleyerek reflü, kalp yanması, mide ağrısı gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
  • Vücudumuzdaki yağlar, eklemleri etkileyebilen inflamatuar maddeler üretir, bu da eklemlerde ağrıya yol açabilir. Karın bölgesinde yağ fazlası sebebiyle özellikle diz ve kalça eklemlerinde ağrı ve rahatsızlık oluşabilir.
  • Bu inflamatuar maddelerin aynı zamanda migren ve gerilim tipi baş ağrılarına yol açabildiği gözlemlenmiştir.
  • Başta uyku apnesi olmak üzere çeşitli uyku problemleri, yağ fazlalığına bağlı olarak gelişebiliyor. Bu da kronik uykusuzluk, yorgunluk, tükenmişlik, odaklanma problemleri yaratabildiği gibi fiziksel ağrıların artmasına da katkı sağlayabilir.

Peki, bu duruma karşı ne yapabilirsiniz?

Göbek Çevresi Yağını Azaltmak İçin Yapabilecekleriniz

Bu tarz ağrılarla mücadele etmek, gördüğünüz üzere oldukça karmaşık bir süreç. Birçok farklı sebepten oluşabildikleri gibi, bireyi de farklı şekillerde etkileyebiliyorlar.

Ancak ortak noktaları olan göbek bölgesi yağlanmasını kontrol altına almayı deneyerek; hem şikayetinizin ilerlemesini önleyebilir, hem de ağrı kontrolü sağlayabilirsiniz. Bunun için de:

  • Meyve, sebze, doğal yağlar ve lif gibi anti-inflamatuar yiyeceklere ağırlık verdiğiniz sağlıklı bir beslenme düzeni uygulamak
  • Şeker, tuz ve trans yağ oranı yüksek yiyeceklerden olabildiğince uzak durmak, işlenmiş gıdaların tüketimini kısıtlamak
  • Hem kilo kontrolü hem de ağrılarla başa çıkmak için aktif bir hayat sürmek, düzenli olarak egzersiz yapmak
  • Uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz oturmaktan/yatmaktan kaçınmak
  • Bol bol su tüketmek
  • Alkol tüketimini kısıtlamak
  • Yeterli miktarda uykunuzu almak ve dinlenmek, enerji almak için sadece besinlere güvenmemek
  • Kilo kontrolünü zorlaştıran veya ağrıya sebep olan rahatsızlıklarınızı tedavi ettirmek
  • Hekim kontrolünde rahatsızlıklarınız ve ağrılarınız için gerekebilecek ilaçları kullanmak
  • İhtiyacınız ve isteklerinize uygun bir terapötik egzersiz planı ve beslenme düzeni hakkında Heltia uzmanlarıyla görüşmek gibi yöntemler faydalı olabilir.

Bu yazıyı beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız, “Egzersiz ve Stres Arasındaki İlişki” ve “Kas İskelet Sistemi Nedir, Sağlığı Nasıl Korunur?” başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Mishriki YY. “Abdominal wall pain in obese women: frequently missed and easily treated”. BMJ Case Rep.2009:bcr07.2008.0482.

Wright LJ, Schur E, et al. “Chronic pain, overweight, and obesity: findings from a community-based twin registry”. J Pain. 2010;11(7):628-635.

Younger J, Kapphahn K, et al. “Association of Leptin with Body Pain in Women”. J Womens Health (Larchmt). 2016;25(7):752-760.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu