JavaScript is required
/
Haşimato Beslenmesi Nasıl Olmalı?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

20 Mayıs 2023

Haşimato Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Diyetisyen Zeliha Temel

Hashimoto tiroiditi, tiroid bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tiroid bezi, vücudun enerji kullanımını etkileyen ve  metabolizmayı düzenleyen hormonların üretilmesinden sorumludur. Hashimoto tiroidinde, bağışıklık sistemi tiroid bezine saldırarak enfeksiyona ve hasara yol açar. Bu durumda da tiroid bezi olması gerektiği gibi çalışamaz, yetersiz kalır. Tiroid bezinin yetersiz kalması da yorgunluk, kilo alımı, saç dökülmesi ve düşük duygu durum gibi semptomlara yol açabilir.

Hashimoto'yu yönetmenin bir yolu beslenmedir. Sağlıklı bir diyet iltihabı azaltmaya, tiroid fonksiyonunu desteklemeye ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Siz de "Haşimato beslenme listesi nasıl yapılır?", "Haşimato beslenmesi nasıl olmalı?" gibi sorular soruyorsanız, Hashimoto beslenme planı için bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz:

1. Besin Değeri Yüksek Gıdalara Odaklanın

Haşimatoda beslenmenin en önemli adımlarından birisi, yeterli miktarda besin değeri tüketmektir. Bunun için işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve besin değeri yüksek alternatiflere yönelmek iyi bir adım olabilir.

Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir beslenme planı izleyebilirsiniz.

2. İnflamatuar Besinlerden Kaçının

Bazı gıdalar vücutta inflamasyonu tetikleyebilir ve bu da Hashimoto semptomlarını kötüleştirebilir. Yaygın inflamatuar gıdalar arasında işlenmiş gıdalar, şeker, glüten, süt ürünleri ve soya bulunur. Semptomları azaltmaya yardımcı olup olmadığını görmek için bu yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı deneyebilirsiniz.

3. İyot Açısından Zengin Besinler Tüketin

İyot, tiroid bezinin hormon üretmek için kullandığı temel bir mineraldir. Diyetinize iyot açısından zengin gıdalar dahil etmek, tiroid fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir. Deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri en iyi iyot kaynaklarıdır.

4. Glütensiz Bir Beslenme Planı Düşünün

Hashimoto'lu birçok kişi, semptomları şiddetlendirebilen glüten duyarlılığına sahiptir. İltihabı azaltmaya ve semptomları iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını görmek için diyetinizden glüteni çıkarmayı deneyebilirsiniz.

5. Su Tüketiminizi Artırın

Hashimoto beslenme programında suyun rolü büyüktür. Yeterince su tüketmek genel olarak sağlığımız için önemlidir. Tiroid fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin.

Şunu hatırlatmadan geçmeyelim: Haşimato beslenmesi, tedavi sürecinin farklı yönlerinden biridir. Tamamlayıcı rol görebilir ve bir uzman kontrolünde sürdürülmesi önerilir. Ek olarak yaşam tarzı değişiklikleri de Hashimoto tedavisinin önemli bir parçasıdır. Stres yönetimi, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.

Hashimoto Beslenme Listesi Örneği

Kahvaltı:

2 yumurta (haşlanmış, omlet, çırpılmış veya pişmiş şekilde)

1 dilim tam buğday ekmeği veya glütensiz ekmek

1 avokado

1 bardak çilek veya muzlu smoothie (badem sütü, hindistan cevizi sütü veya kefir ile yapılabilir)

Ara öğün:

1 avuç badem veya ceviz

1 yeşil elma

Öğle:

1 tavuk göğsü veya somon filetosu

1 fincan kahverengi pirinç veya quinoa

1 avuç roka veya ıspanak

1 bardak su veya bitki çayı

Ara öğün:

1 küçük doğranmış havuç ve humus dip

1 bardak zencefil çayı

Akşam yemeği:

1 biftek veya tofu steak

1 fincan kahverengi pirinç veya tam buğday makarna

1 avuç brokoli veya karnabahar

1 bardak su veya bitki çayı

Ara öğün:

1 avuç kuru kayısı veya hurma

1 bardak badem sütü veya hindistan cevizi sütü

Not: Bu örnek bir beslenme listesidir. Her Hashimoto hastasının ihtiyaçları farklıdır. Beslenme planının bir uzman tarafından oluşturulması önemlidir.

Bu konuda bir uzmanla çalışmak için Heltia uygulamasını indirerek online diyetisyen görüşmeleri yapabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmanıza yardımcı olacak içerikleri ücretsiz bir şekilde uygulama içerisinde bulabilirsiniz.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız Diyetisyen Zeliha Temel'in diğer yazıları olan "Mikrobiyota Diyeti Neden Yapılır?" ve "Emzirme Döneminde Sağlıklı Beslenme için Öneriler" başlıklı makaleler de ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu