JavaScript is required
/
İletişim Problemleri Neden Olur, Nasıl Çözülür?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

31 Ocak 2024

- İlişkiler

İletişim Problemleri Neden Olur, Nasıl Çözülür?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Psikolog Elif Ertekin

İlişkilerdeki en temel sorunlardan biri iletişimsizliktir. Özellikle kurulan duygusal bir ilişki ise iletişimsizlik ciddi bir problem olarak çözülmeyi bekler. İki insanın birbirine âşık olması hiç tartışmayacakları anlamına gelmez elbette. Ancak derinlerde bir yerlerde partnerinizle aranızda aşılması güç uçurumlar olduğunu hissediyorsanız yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir.

Zor, acı veren, duygusal şeylerle ilgili konuşmak sizin için kolay değilse; ‘sorun çıkartan’ olmamak adına bir problemi gündeme getirmemeyi seçiyorsanız; partnerinizin ne tepki vereceğini bilmediğiniz için sessiz kalıyorsanız; ya da çoğunlukla partnerinizin ne söyleyeceğini çok iyi bildiğinizi düşündüğünüz için konuşmayı hiç denemiyorsanız sağlıklı bir şekilde iletişemediğinizi düşünebilirsiniz.

Umuyoruz yazımız ilişkilerinizi daha sağlıklı bir şekilde yürütmenize, iletişim problemlerini irdeleyerek başa çıkma yollarını keşfetmenize yardımcı olur.

İletişim Problemleri Neden Ortaya Çıkar?

1. Büyüdüğünüz Ortam

Duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmeye alışık olmadığınız bir ortamda büyümüş olabilirsiniz. Örneğin, ağladığınızda kimse sizi gerçekten görmemiş olabilir, ya da ağlamanız kabul edilmemiş olabilir.

Böyle bir ortamda kişi ifade edilebilir ve ifade edilemez duyguları öğrenir. Dolayısıyla kurduğu ilişkilerde de bu öğrendiklerine uygun davranışlar sürdürme eğiliminde olur.

2. Partnerinizin Büyüdüğü Ortam

Bu durumun zıttı da mümkündür. Siz duygularla dolu dünyanızda büyürken, partneriniz hislerine yabancılaşarak büyümüş olabilir. Dolayısıyla siz ağladığınızda, üzüldüğünüzde veya öfkelendiğinizde ne yapacağını bilemediği için harekete geçemiyor olabilir. 

İki durumda da kendinizi eşinize uzak hissedersiniz.

3. Duyguları İfade Edememe

Bir diğer taraftan siz veya partneriniz duygularınızı ifade etmede işe yaramayan bir yöntem kullanıyor olabilirsiniz. Büyüyüp gelişirken duygularımızı ne şekilde ifade edeceğimizi de öğreniriz. Bu bağlamda ifade repertuarınız yeterince zengin olmayabilir.

Örneğin, kimisi öfkeyi yalnızca bağırarak ifade edilebilen bir duygu olarak görmüşse öfkelendiğinde doğrudan bu yolu tercih edebilir. Ya da partnerine kızdığında yalnızca küsmeyi - ‘trip atmayı’ – öğrenen bir kişi bu duyguyu ifade etmek için çok işlevsiz de olsa bu yolu tercih edecektir.

4. İletişimsizlik

Sağlıklı bir şekilde iletişim kuramıyor olmanızın altında yatan bir başka neden de partnerinizin değiştirebileceği ya da değiştiremeyeceği yönlerinin farkında olmamanız olabilir. Örneğin, eşinizden kendisinin de elinde olmayan bir şey istiyorsanız buradaki beklentinizin karşılanması olası değildir.

Bir başka taraftan da, size iyi gelmeyen ve eşinizin kontrolünde olan davranışları için “O değişmez!” diye düşünerek konuyu gündeminize taşımıyorsanız da bir sonuç alamazsınız.

İletişim Problemleri Nasıl Çözülür?

  • Konuşacağınız zamanı planlarken partnerinizin ve sizin hem konuşmaya hem de dinlemeye açık olduğunuzdan emin olun. Siz anlatmak istediğiniz zaman eşiniz dinlemeye hiç hazır değilse sizi anlaması mümkün olmaz. Uygun zamanı ayarlamaya özen gösterin.
  • ‘O değişmez’ diye düşünmeyin. Bu düşünce size sadece kendinizi çaresiz hissettirir. Her şeyi konuşmaya açık olun. Onun sizin zihninizi okumak gibi bir becerisi yok!
  • Yaşadığınız problemden ötürü bir suçlu aramak işinize yarayacak bir yöntem değildir. Eşinizi suçladığınızda durumu kabul etmesi, ona söylemek istediğinizi anlaması ve istediğiniz tepkiyi üretmesi daha zor hale gelir. Suçlamayı ve yargılamayı konuşmalarınıza dahil etmeyin.
  • Şimdiye kadar tercih ettiğiniz iletişim yöntemlerinizi gözden geçirin. Hangilerini hiç işe yaramadığı halde ısrarla kullanmaya devam ediyorsunuz? Birbirinize ulaşmayan, amacına hizmet etmeyen yöntemlerle ilişkinizi kurtaramazsınız. En basiti küsmenin bir iletişim olmadığını bilin.
  • Konuşmak istediğiniz bir şey varsa sizin sorumluluğunuz yalnızca söylemektir. Eşiniz üzerinde kontrol sahibi değilsiniz. Siz yalnızca dile getirebilirsiniz, davranışlarını değiştirmek onun elinde olan bir şeydir. Ama bazen konuşmanın da işe yaramadığını düşünebilirsiniz. Ne yaparsanız yapın eşinize ulaşamıyorsanız kendi iyi oluşunuzu desteklemenin yollarını bulmaya çalışın.
  • Unutmayın ki, sevginiz birçok şeye dayanıklı. Birbirinize kızmanın sevginize herhangi bir zarar vermediğini hatırlayın. İletişimsizliğin sevginizi zehirli bir sarmaşık gibi sarmasına izin vermeyin.

İlişki problemleriniz dahil her konuda Heltia uygulaması üzerinden online terapi alabilir, iyileşme sürecinize başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “İlişkilerde Cinsellik Ne Kadar Önemlidir?” ve “Tourette Sendromu Nedir?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Webb, J. (2019). Çocuklukta ihmalin izi: Çözümler Sola Unitas Academy.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu