JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > İlişkiler > İlişkilerde Balayı Evresi Nedir? (Ay Ay İlişki Evreleri)
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İlişkilerde Balayı Evresi Nedir? (Ay Ay İlişki Evreleri)

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

İlişkilerde “balayı evresi” terimini hiç duymuş muydunuz? Bu, ilişkinin yeni başladığı, aşkın maksimumda ve problemlerin minimumda olduğu o heyecanlı dönemi ifade ediyor.

Yazımızda ilişki evreleri ve özelliklerini kısaca açıkladık, bunlar arasından özellikle balayı evresinin ilişkideki önemini irdeledik. Keyifli okumalar 🙂

İlişki Evreleri Nelerdir?

İlişki evreleri, veya aşkın evreleri, romantik birlikteliklerin genellikle geçtiği kabul edildiği birkaç farklı ‘dönem’i ifade ediyor. Bu ilişki aşamaları içerisinde gittikçe partnerlerin birbirine alışması ve ilişkinin olgunlaşması ile karakterize ediliyor. Bu nedenle ciddi ilişki evreleri, aslında iki kişinin yakınlaşması sürecinin bir göstergesi olmuş oluyor.

İngiliz psikolog Andrew G. Marshall’a göre, ay ay ilişki evreleri 6 kategoride incelenebilir:

1. Kaynaşma

İlişkinin ilk zamanlarını kapsayan bu evre, bir yıla kadar sürebiliyor. Bu yazıda bahsettiğimiz balayı aşaması ile kesişen bir evre.

Kaynaşma aşamasında partnerler birbirini tanır, zamanlarının çoğunu birlikte geçirir. Herkes partnerini ön planda tuttuğu için ilişki hakkında problem yaşanması nadirdir.

2. Rol Dağılımı Yapma

İnsanları tanıdıkça, onları kafamızda belli kategorilere ayırırız. Bu evre de partnerimiz hakkında ‘kusurlar’ ve özellikler fark edip daha gerçekçi bir kişi profili çizmemizi ifade ediyor.

İkinci evre, ilişki evreleri arasında ciddi problemlerin görünebileceği ilk evredir. Ortaya çıkabilecek tartışmaları olabildiğince sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için “İlişkide Çatışma Yönetimi Stratejileri” adlı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

3. İlişkinin Geleceğini Belirleme

Bu evrede birliktelik artık oturmuş ve olgunlaşmıştır, sağlıklı bir ilişki kurulmuştur. İlişkiye olan güvenleri tamdır. Bireyler daha rahat bir şekilde bireyselliğe, kendi başına/arkadaşlarıyla zaman geçirmeye kayabilir.

4. İşbirliği Yapma

İlişkinin geleceği, hayatlarının nereye gitmesini istedikleri, varsa evlilik ve çocuk yapma benzeri istekleri gibi ciddi konuların tartışıldığı ve yapılmaya başlandığı evredir.

Marshall, bunun ilişki evreleri arasında en uzun sürenlerden biri olduğunu ve evliliğin ilk 10-20 yılına kadar bir zamanı kapsayabileceğini söylüyor. Yeni roller ve sorumluluklar işin içine girdikçe, partnerinizi ihmal etmemeye odaklanmayı da vurguluyor.

5. Uyum Yakalama

Bu kadar uzun bir ilişki içerisinde herkes olgunlaşır, hayata bakışları ve özellikleri değişebilir. Bu süreçte de partnerler aslında birbirlerini baştan tanıyıp değişimlere uyum sağlamak, dalgalara kapılmak ve ilişkilerinin doğasını tekrar keşfetmek zorundadır.

6. Yenilenme

İlişki evreleri arasında son olarak “yenilenme” var, yani uyum yakalama aşamasından sonra birbirine tekrar aşık olma evresi.

Balayı Evresi Nedir?

“Honeymoon phase”, ya da “balayı evresi”, ilişkinin yeni başladığı heyecanlı dönemi ifade eder.

Altı aydan iki seneye kadar sürebilen bu evre, genellikle çoğu romantik ilişkinin en heyecanlı zamanlarıdır. Özellikle ilişkide ilk 3 ay, bu sürenin en önemli parçası olarak tanımlanır. Bu nedenle ilişkinin 3. ayının kritik bir dönem olduğunu, sevgililikte ilk 3 ayın belirleyici olduğunu belki de duymuş olabilirsiniz.

Bu noktada, özellikle ilişkinin ilk ayları sırasında, daha henüz toz pembe gözlükler takılıdır. Partnerler ilişkinin geleceği hakkında heyecanlıdır ve birbirleri hakkında düşünceleri neredeyse tamamen pozitiftir. Birbirlerini tanımaya, birlikte zaman geçirmeye odaklılardır.

Balayı Evresinin Özellikleri

Balayı aşaması, özellikle ilişkinin 1. ayı nasıl hissettiriyorsa onun devam etmesi anlamına geliyor.

Farklı ilişki dönemleri arasında balayı evresinin özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Partnerlerin hala birbirini tanıyor, birbirleri hakkında yeni şeyler öğreniyor olması
  • Her yeniliğin hala heyecanlı hissettirmesi
  • Buluşmak, görüşmek, konuşmak için çok heyecanlanılması
  • Partnerlerin birbirini ‘mükemmel’ veya mükemmele yakın görmesi
  • İlişki hakkında sorunlar veya anlaşmazlıklar ortaya çıkmaması
  • Birlikte çok eğlenilmesi ve gülünmesi
  • Partnerlerin birbirine karşı güçlü bir çekim hissetmesi

Tabii, burada şunu da belirtelim: Her ilişkide balayı evresi deneyimlenmeyebilir. Bazı durumlarda da burada verdiğimiz aralıktan daha uzun sürebilir. Herkesin ilişkisi ve partneriyle iletişimi farklı olduğu için bunu oturtabileceğimiz kesin bir kalıp yok.

İlişkide Balayı Evresinin Tadını Çıkarmak

Balayı evresi, çoğu kişiye göre en güzel ilişki evresidir. Her şey peri masalı gibi hissettirir ve iki taraf da çok mutludur. Bu sebeple, balayı evresinin tadını çıkarmak çok önemlidir. Bunu da şu şekillerde yapabilirsiniz:

  • Olabildiğince birlikte zaman geçirin ve eğlenin. Birbirinizin tadını çıkarın.
  • Partnerinizi daha iyi tanımaya odaklanın. Mutluyken, üzgünken, sinirliyken onunla nasıl sağlıklı iletişim kurabileceğinizi tartın.
  • İlişkiniz ve geleceğiniz hakkında henüz büyük kararlar almayın. İşleri zamana bırakmaya çalışın.
  • Gözünüzde partneriniz veya ilişki hakkında ‘kusurlar’ oluşmaya başlarsa dert etmeyin, hiçbir şeyin mükemmel olmadığını hatırlayın.

Balayı Evresinden Sonra Ne Olur?

Balayı evresi birçok mutlu hisle ilişkilendirildiği için, birçok kişi partnerine “alışmaktan” ve balayı evresinin bitmesinden korkar. Oysaki ilişki evreleri arasında hepsinin kendine ait çekicilikleri, zevk alınacak farklı farklı yönleri vardır.

Uzmanlar, özellikle balayı evresi bitince daha uzun ve sağlam ilişkilerin başlayabileceğini öne sürüyor. Çünkü balayı evresinde otantik, gündelik halimizi (istemeyerek de olsa) partnerimizden saklayabiliyoruz. İlişkiye toz pembe bakmayı bırakmak daha gerçekçi, uzun süreli bağlar kurabilmeyi sağlar.

Bu süreçte hislerinizin ve ilişkinin dinamiğinin değişmesini anlamlandırmak, ilişki içindeki yerinizi bulmak zorlayıcı olabilir. Bu gibi durumlarda Heltia uygulaması üzerinden online terapi alabilir, ruh sağlığı uzmanları ile görüşebilirsiniz.

Eğer bu içeriği faydalı bulduysanız “İlişkilerde Bağlılık ve Bağımlılık Arasındaki Fark Nedir?” ve “Anne Sevgisi Eksikliği Bireyi Nasıl Etkiler?” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Gould, Wendy Rose. “How to Transition From the Honeymoon Phase to Lasting Love.” VeryWellMind, 2023.

Krueger, Alyson. “What is the Honeymoon Phase and How Long Does it Last?” Brides.com, 2023.

Yayınlanma tarihi: 13 Eylül 2023Güncellenme tarihi: 17 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
İlişkiler hakkında yazılar