JavaScript is required
/
İlişkilerde Sadakatsizlik

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

8 Aralık 2023

- İlişkiler

İlişkilerde Sadakatsizlik

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

İlişkilerin kimi zaman parçalı bulutlu ilerleyişine pek çoğumuz tanıklık etmişizdir. İşin içine duygusal ilişkiler girdiğinde olaylar daha da karmaşık hâle gelebilir. Elbette inişler ve çıkışlar, başlangıçlar kadar bitişler de olabilir. Ancak derinlerde bir yerde işlerin yolunda gitmediğini hissediyorsanız bir sadakatsizlik durumu yaşıyor olabilirsiniz.

Yaşanılan bu travmatik ve son derece acı veren durum karşısında kendinizi pek çok soruyla boğuşurken bulabilirsiniz. Peki, sadakatsizlik ne demek? Sadakatsizlik nasıl olur? İlişkilerde yaşadığımız sadakatsizlikler bizi nasıl etkiliyor? Gelin, sadakatsizlik konusunu birlikte inceleyelim.

Sadakatsizlik Nedir?

Sadakatsizlik olarak kabul edebileceğimiz kırmızı çizgiler olsa da bu kavramın tanımı, bireylerin algısına ve bakış açısına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin A ilişkisinde cinsel içerikli videolar izlemek sadakatsizlik olarak değerlendirilirken, B ilişkisinde bu durum doğal karşılanabilir.

Sadakatsizliği partnerinizle aranızdaki yazılı olmayan anlaşmanın bozulması, güven ihlali olarak düşünebilirsiniz. Geleneksel bakış açısı sadakatsizliği büyük ölçüde fiziksel olarak yapılan eylemlerde görse de sosyal medyanın bir volkan gibi patlaması, ilişkilerde farklı türlerde sadakatsizliklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Partneriniz bilginiz ve normlar dışında fiziksel, duygusal veya sosyal olarak dürüst olmayan bir şeyler yaşıyorsa sadakat sorunları ortaya çıkabilir.

Bu noktada "Sadakatsizlik ve aldatma arasındaki fark nedir?" diye merak edebilirsiniz. Birbirine yakın anlamlar olsa da aralarında fark var. Sadakatsizlik daha bireysel, daha niyet tarafında kalır ve partnerden gizli olarak yürütülür. Aldatma ise bir ilişkiyle ilgilidir ve yıkıcı sonuçları olabilecek eylemler bütünüdür. Kısacası sadakatsizlik partnerden gizli yürütülür ancak kişi yakalanırsa artık aldatan taraftır.

Sadakatsizlik Türleri Nelerdir?

İlişkilerde yaşanılan sadakatsizlikler farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Eğer ilişkinizde ne olduğunu anlamlandıramadığınız davranışlar yaşıyorsanız bahsedeceğimiz sadakatsizlik türleri size yardımcı olabilir:

1. Finansal Sadakatsizlik

Partnerin mal varlığını veya ne kadar para kazandığını gizlemesi anlamına gelir. Örneğin parayı nasıl harcadığını, ne kadar borcu olduğunu ya da parayı saklaması; finansal sadakatsizlik olarak kabul edilebilir.

2. Fiziksel Sadakatsizlik

Partnerinizin farklı kişilerle yaşadığı fiziksel temas, bu kategoriye girer. En büyük sadakatsizliklerden biri olan üçüncü kişilerle cinsel temas, duygusal bir bağ kurmadan da gerçekleşebilir.

3. Duygusal Sadakatsizlik

Birliktelik yaşadığınız kişinin başka biriyle kurduğu duygusal yakınlık, sadakatsizliğin bir diğer örneği. Bu durum, partnerinizin başka birine karşı yakın duygular hissetmesiyle başlar.

4. Sanal Sadakatsizlik

Başka biriyle sanal olarak cinsel içerikli mesajlaşma, görüntülü sohbet veya flörtöz bir mesaj atma; sanal sadakatsizliğin örnekleri arasındadır. Adatmanın en yaygın türlerinden biri olan sanal sadakatsizliği yaşıyorsanız partneriniz telefonuyla daha fazla vakit geçirmeye ve ne yaptığını sizden saklamaya başlamış olabilir.

5. Nesne Sadakatsizliği

İlişkinin dışındaki bir nesneye duyulan takıntı derecesindeki ilgi, bu kategoriye girer. Örneğin bilgisayar, telefon gibi nesneler partnerinizin odak noktası olur.

6. Mikro Sadakatsizlik

Çizgisini aşmayacak düzeyde, bir şey yaşanma amacı olmayan flört eylemleri; mikro sadakatsizlik olarak ifade edilebilir. Örneğin biriyle bakışmak veya birine gülümsemek bunun en iyi örnekleridir.

İlişkide Sadakatsizlik Nedenleri Nelerdir?

İlişkilerde yaşanan sadakatsizliklerin bazı nedenlerini şöyle özetleyebiliriz:

  • Sevgi ve ilgi eksikliği,
  • Duygusal olarak kendini ilişkiye hazır hissetmemek,
  • Değişim ve yenilik arayışı,
  • Ego tatmini,
  • Yalnız hissetmek,
  • Ailede aldatmaların yaşanması,
  • Yakınlık korkusu,
  • Benlik saygısı/beden sorunları,
  • Partnerine yeterince bağlı olmamak,
  • Öfke,
  • Ahlaki değer çatışmaları,
  • Partnerler arasında yaşanan cinsel doyumsuzluk.

Sadakatsizliğin Sebep Olduğu Duygusal Olumsuzluklar Nelerdir?

Güvendiğiniz, bağlı olduğunuz kişinin ihaneti sonucunda duygusal acı ve psikolojik sıkıntılar yaşamanız olağan. Peki, sadakatsizlik başka hangi duygusal olumsuzluklara yol açar?

  • Duygusal Sıkıntı: Olayın ardından şok, kızgınlık, kırgınlık, kafa karışıklığı gibi yoğun duygular yaşanabilir ve bu duyguların kontrolü epey zor olabilir.
  • Endişe ve Korku: İhanet sonucunda yoğun endişe, korku ve hatta panik yaşayabilirsiniz. Bu durum ilerlediğinde ihanete uğrama korkunuz daha da artarak devam edebilir.
  • Depresyon: Hayattan zevk alamama ve umutsuzluk, travma sonrasında yaşanabilen depresyon belirtileri olabilir. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, dikkat dağınıklığı, zor karar verme gibi değişmeler görülebilir.
  • İlişki Sorunları: Sadakatsizliğin ardından güvenin sarsılması, bir sonraki ilişkinize tereddütlü yaklaşmanıza neden olabilir. İlişkilerinizi devam ettirmekte güçlük çekebilir, her şeye şüpheyle yaklaşabilirsiniz.
  • Benlik Saygısı: Sadakatsizlik sonrasında kendi değerinizi sorgulamaya başlayabilirsiniz. Yetersiz hissetme ve kendini suçlama da benlik saygınızın bozulmasına neden olabilir.
  • Fiziksel Belirtiler: Stres, baş ağrıları, sindirim sorunları, kas gerginliği ve çoğunlukla kötü hissetme gibi belirtiler yaşanabilir. İhanet sonrasında yaşanan stresin derecesi, travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir. Eğer intihar gibi düşünceleriniz oluşuyorsa bunu mutlaka ciddiye almalı, bir uzmana danışmalısınız.

Sadakatsizlik Affedilir mi?

İlişkinize bir şans daha vermenin yollarını aramanız çok normal. Sadakatsizlik her zaman bir ilişkinin sonu olmayabilir. Güven duygusunun yeniden inşa edilmesi zor olsa da ilişkiyi onarmak mümkün olabilir. Bunun için her iki tarafın da özverili davranması, sorunları detaylı olarak konuşup çözmesi ve iyileşme sürecinde birbirlerine anlayışla yaklaşması gerekir.

Sadakatsizliğe Karşı Ne Yapılabilir?

Her bireyin ahlak anlayışı, ilişkilerini yaşayış şekli ve beklentileri farklı olabileceği için ilişkimize dair vereceğimiz nihai kararların farklı perspektiflerin süzgecinden geçmesi oldukça önemlidir. Bu noktada psikoterapi süreci, bireyin tüm etmenleri bir arada ve baskılanmadığı bir ortamda düşünmesine büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Unutmayın ki ilişkinin dinamiğinden her iki taraf da sorumludur ve ilişkiyi en iyi yaşayan kişiler bilebilir. Bu sebeple farklı kişilerden ne duyarsak duyalım ilişkimize dair vereceğimiz kararlar öncelikle bize iyi gelmelidir.

Sadakatsizlikle karşı karşıyaysanız duygularınızla baş etmek pek kolay olmayabilir. Yaşadığınız şey için kendinizi cezalandırmayın ve iyileşmenin, daha iyi hissetmenin yolları olduğunu bilin. Böyle bir durumun içindeyseniz bu adımları deneyebilirsiniz.

  • İhaneti Kabullenin: İyileşmenin ilk adımı; içinde bulunduğunuz durumu ve bunun getirdiklerini kabul etmek, gerçeğin farkına varmak. Durumu inkâr etmek yerine kendinize bunu açıklayarak kabul etme sürecine geçebilirsiniz.
  • Duygularınızı Fark Edin: Mutluluk, umut, güven gibi duygular ihanet sonrasında yerini duygusal acıya, öfkeye ve hayal kırıklığına bırakabilir. Burada önemli olan; ne yaşadığınızın, hangi duygularla baş başa kaldığınızın farkında olmanız.
  • İlişkinizin Aldatma Öncesindeki Durumunu Düşünün: Belki de yüzleşmeniz gereken en büyük adım bu. Kendinize karşı dürüst olmak. Örneğin zıt karakterler olabilirsiniz veya partnerinize sandığınız kadar değer vermiyor olabilirsiniz. Dolayısıyla durumu objektif değerlendirmeye çalışmak size yardımcı olabilir.
  • Ara Vermeyi Düşünün: İlişkinizin bir şansı olduğunu düşünüyorsanız bir süreliğine partnerinizden uzaklaşmayı deneyebilirsiniz. Bu, sınırlarınızı belirlemek için sağlıklı bir adım olabilir.
  • Yas Tutmak İçin Biraz Zaman Ayırın: Yas tutmaktan utanıyor olabilirsiniz. Ancak üzgün hissetmenin, mutsuz olmanın da duygularınızın bir parçası olduğunu unutmayın.
  • Kendinize Şefkat Gösterin: Bu süreçte en acımasız olacağınız kişi, kendiniz olabilir. Yaşadığınız duyguların üstüne acımasızca gitmek yerine kendinize şefkat gösterin.

Daha ciddi belirtiler yaşıyorsanız ya da süreci daha sağlıklı şekilde değerlendirmek istiyorsanız bir terapistten destek alabilirsiniz.

Bir uzman ile konuşmak, duygularınızı içinizden geldiği gibi açıklamak, bir sonraki adımınızı daha sağlıklı atmanıza yardımcı olabilir. Aradığınız uzmanı Heltia uygulamasını indirerek kolayca bulabilir, online terapi alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Karar Verme Teknikleri” ve “Eşsiz ve Orijinal Hediye Fikirleri” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu