JavaScript is required
/
Kilo Verme ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

11 Haziran 2023

- Sağlıklı Beslenme

Kilo Verme ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Diyetisyen Şule Boz

Hepimizin de bildiği gibi kilo verme yolculuğu zorlu ve sabırlı olunması gereken bir süreç. Ancak bazen bu sabrı gösteremeyip başka tercihlere yönelebiliyoruz. Bu yazıda sizlere, kilo verme ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bahsedeceğim.

1. Limonlu/Sirkeli Su İçersem Yağ Yakarım

Sosyal medyadan veya çevreden bu cümleyi sıklıkla duymuşuzdur. Sabah aç karnına limonlu veya sirkeli su içersek yağ yakarız diye. Ancak bu yağ yakma olayı öyle kolay bir süreç değil maalesef ki. Direkt olarak yağ yakmayı destekleyecek veya hızlandıracak herhangi bir besin bulunmuyor.

Peki sabah aç karnına içilen limonlu veya sirkeli su vücudumuzda neleri değiştiriyor?

Ağzımıza aldığımız herhangi bir besinden sonra mideye uyarı sinyali gider ve mide öz suyu salgılanmaya başlar. Aynı durum limonlu/sirkeli su içtikten sonra da gerçekleşir. Ancak tek farkı bu besinlerin içeriği asidik olduğu için normal su yerine daha erken mideyi uyarır ve sindirimin erken başlamasını sağlar. Yani aslında yağ yaktığını zannettiğimiz bu sular sadece sindirimin daha erken başlamasına yol açar.  Eğer bu tarz suları içemiyorsanız sade su içerek de sindiriminizi başlatabilirsiniz.

2. Ekmeği Kesersem Kilo Veririm

Birçok danışanımdan ve çevremden duyduğum bir cümle: “Kilo vermek için ekmeği kestim ama kilo veremiyorum.” Sadece bir besin grubunu diyetinizden çıkararak kilo vermeniz maalesef mümkün değil. Zaten bu sağlıklı da değil. Diyet içeriğiniz tüm besin öğelerince yeterli ve dengeli olursa kilo verebilirsiniz. Ekmek yerine geçen birçok besin var. Eğer siz ekmeği bırakıp bu besinlerden yiyorsanız, ekmeği bıraktığınız için bu besinleri daha fazla yeme olanağınız yüksek. Bu durumda ekmek yemeden ekmek yemiş olacaksınız.

Bunu kısa bir örnekle açıklayalım; mesela 1 kepçe çorba 1 ince dilim ekmeğe tekabül ediyor. O halde siz 1 kepçe çorba yerine 1 kase veya 1 kepçeden daha fazla çorba içiyorsanız birkaç dilim ekmek yemiş oluyorsunuz. Böylelikle ekmeği bıraksanız da kilo veremiyorsunuz çünkü aslında hala ekmek yiyorsunuz. Bu yüzden belirli bir besini diyetten çıkarmak yerine diyet içeriğinin yeterli ve dengeli olmasına özen göstermek daha iyi bir seçenek.

3. Annemin, Arkadaşımın Diyet Listesini Yaparsam Kilo Veririm

Çevrenizde birçok kişiden arkadaşımın diyet listesini uyguladım 5 kilo verdim gibi cümleler duymuşsundur. Ancak bu 5 kilonun nereden gittiği konusuna gelecek olursak orası tamamen bir muamma.

Diyet programları bireyin vücut parametreleri, metabolizma hızı, yaşam tarzı vb. birçok unsura bağlı olduğu için bireye özel sürdürülebilir bir program olacak şekilde düzenlenir.  Bundan dolayı bir başkasının kilo vermesini sağlayan bir liste sizde de aynı etkiyi yaratmayabilir. Çünkü o liste tamamen o kişiye özel hazırlanmıştır ve o kişinin vermesi gereken kilo ayarlandığı için o kadar kilo vermiştir.

Arkadaşınızın listesini yaptığınızda kalori açığı oluştuğu için siz de kilo verebilirsiniz ancak bu liste sizin vücut parametrelerinize göre olmadığı için yağ yerine kaslardan verebilirsiniz. Bu da vücudunuzun güçsüz ve dayanıksız düşmesine,vücudunuzun sarkmasına yol açabilir.Bu yüzden bir başkasının listesini uygulamak yerine mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

4. Sosyal Medyada Gördüğüm Detoks Kürlerini Yaparsam Kilo Veririm

Sosyal medyada, internette birçok platformda soğan kürleri, detoks kürleri gibi paylaşımlara rastlamış olabilirsiniz. Bu paylaşımlardan sonra bu tarz kürleri uygulamaya karar verip bu kürlere kilo verebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bu tarifleri, özellikle de bir uzman tarafından hazırlanmadıysa, uygulamamakta fayda var. Çünkü bu kürlerin, sizin vücut parametrelerinize göre hesaplanan kalori değerinden çok düşük bir kaloriye ve dengesiz bir besin içeriğine sahip olma olasılığı yüksek.

Her bireyin günlük alması gereken belli başlı protein, karbonhidrat, yağ değerleri vardır. Ancak bu tarz kürlerde genellikle bu değerler size göre hesaplanmadığı gibi tarifler yeterince protein, karbonhidrat ve yağ içeriği içermez. Bu yüzden bu tarz kürleri uyguladığınızda kilo verseniz bile vücut dengesi bozulabilir.  Örneğin kas kaybı, mineral ve vitamin kayıpları, vücutta asit-baz dengesizliği gibi durumlar yaşayabilirsiniz.

Tüm bunlar da sağlığınızı olumsuz etkiler. Bu yüzden bu tarz diyetleri uygulamaktansa  size uygun sürdürülebilir bir listenin hazırlanması için bir uzmanla görüşebilirsiniz.

5. Kahvaltıdan Sonra Bir Şey Yemezsem Daha Hızlı Kilo Veririm

Kahvaltı yaptıktan sonra gün boyu bir şey yemezseniz kan şekeriniz düşer ve akşam yemeği saatlerine düşük kan şekeriyle girmiş olursunuz. Bu da sizi daha yüksek kalorili yiyeceklere ve porsiyon kontrolsüzlüğüne iter. Yani bütün gün bir şey yemeden dursanız bile akşam dayanamayıp büyük bir kaçamak yapma ihtimaliniz oldukça yüksek olur.

Bunun yerine, günlük olarak dengeli bir şekilde beslenerek kaçamakların önüne geçebilirsiniz. Kahvaltı, öğle yemeği, ara öğünler ve akşam yemeği içeren bir beslenme programı izlediğinizde ise kan şekerinde ani yükselemeler ve düşmeler olmaz. Daha dengeli seyreder. Bu da porsiyon kontrolsüzlüğünün önüne geçebilir. Bu yüzden sağlıklı kilo verebilmek adına dengeli beslenmeye özen göstermeye çalışmalısınız.

6. Fit Tarifleri İstediğim Kadar Yiyebilirim

Kilo verme sürecinde diyetinizde çeşitli fit tariflere yer veriyor olabilirsiniz. Ancak fit tariflerin de kalorisinin olduğunu unutmamalısınız. Size verilen miktardan fazla yediğiniz zaman almanız gerekenden daha yüksek ölçüde bir kalori almış olursunuz ve bu da kilo vermenizin önüne geçebilir. Kısacası her şeyin fazlası zarar diyebiliriz. Bundan dolayı fit tarifleri de uzmanınızın size önerdiği miktarda yemenizde fayda var.

7. Meyve Olarak Sadece Elma Yersem Daha Çok Kilo Veririm

Genellikle diğer meyveler yerine elma yenilirse daha çok kilo verilebileceği düşünülüyor. Ancak çoğu meyvenin  bir porsiyonundaki kalori değerleri aynıdır. O yüzden sadece elma ya da sadece mandalina yediğinizde daha çok kilo verebilirsiniz diye bir durum söz konusu değil. Önemli olan gün içerisinde meyvelerden kaç porsiyon yediğiniz.

Eğer önerilen porsiyonu aşmıyorsanız kilo verme açısından bir sıkıntı yaşamazsınız. Üstelik diyet listenizin çeşitliliği de kilo vermeniz açısından oldukça önemli. Çünkü her meyvenin lif içeriği birbirinden farklı ve ne kadar çeşitli meyve tüketirseniz sağlığınız, metabolizmanız için o kadar iyi sonuçlar alabilirsiniz.

8. Kahve ve Çayı Çok İçiyorum, Su İçmesem de Olur

Gün içerisinde kahve ve çayı çok tüketip, su tüketmediğinizde vücudunuz su kaybetmeye başlar. Çünkü kahve ve çay diüretiktir ve su kaybına neden olur. Yani, kahve ve çay vücutta su yerine geçmiyor hatta aksine vücuttan su götürüyor. Susuz kalmak baş ağrısına, konsantrasyon bozukluğuna, sindirimin yavaşlamasına yol açabilir. Böyle durumlarda vücuttan su kaybını önlemek için içtiğiniz kahve veya çay kadar su da içmelisiniz. Böylelikle kaybettiğiniz suyu vücuda geri kazandırabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız Diyetisyen Şule Boz'un bir diğer yazısı olan “FODMAP Diyeti Nedir, Neden Yapılır?” başlıklı makaleyi de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu