JavaScript is required
/
Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Uzm. Klinik Psikolog Merve Dökmeci onaylı içerik

Bireyler, güvende hissedebilmek için kendilerine ait bir konfor alanı yaratabilirler. Konfor alanları, sağladığı huzurlu ortamla bireyler için güvenli bir liman gibi görülebilir. Ancak kimi zaman bu güvenli limandan ayrılmak gerekebilir. Konfor alanından çıkmak, yeni deneyimlere açılmayı ve farklı fırsatlarla karşılaşmayı sağlayabilir.

Peki, konfor alanından nasıl çıkabileceğinizi biliyor musunuz? Gelin, konfor alanının ne demek olduğuna ve konfor alanından nasıl çıkabileceğinize birlikte bakalım!

Konfor Alanı Nedir?

Psikolojide konfor alanı, bireyde kendisini rahat hissettiği ve alıştığı düzenin devam ettiği ortam olarak tanımlanabilir.

Sanılanın aksine bu alan, her zaman huzurlu ve mutlu hissedilen bir alan olmayabilir. Kimi zaman bireyler, hayatlarını daha az riskle sürdürdüklerine inandıkları alanlar inşa ederler. Yani konfor alanı, tanıdık olandır aslında.

İnsanlar Neden Konfor Alanına İhtiyaç Duyar?

Konfor alanına ihtiyaç duyulmasının arkasında yatan faktörler şunlar olabilir:

  • Bireylerin öncelikli hedefleri arasında güvende olma isteği bulunur. Olası tehlikeler, iş ve okul hayatındaki problemler, ilişkiler ve yaşanan sorunlar bireyler üzerinde stres yaratabilir.
  • Yoğun kaygı ve stresle mücadelede sıkıntı yaşayan bireyler, güvenli bir alana ihtiyaç duyar. Bu alanda çoğu şey onların kontrolü altında olduğu için herhangi bir sürprizle karşılaşma ihtimali düşer.
  • Konfor alanında, çevreden gelebilecek eleştiriler minimuma indirilir. Bu ortam, bireylere ihtiyaç duydukları güveni ve rahatlığı vadeder.

Buna karşın, konfor alanının içinde kalmak bazı olumsuzluklar da meydana getirebilir:

Konfor Alanından Çıkmamak Neden Zararlı Olabilir?

Konfor alanının bireyler üzerindeki bazı etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Konfor alanının etkileri, herkese göre değişebileceği gibi çoğu bireyde benzerlik gösterebilir. Yarattığı konfor alanından çıkmayanlar, olayların kontrolüne sahip olmak istediği için sürprizlerden uzak durabilir.
  • Tanıdık ve bilindik bu alan, her ne kadar güvenli görünse de bireylerin başarısı üzerinde bazı olumsuzluklara sebep olabilir. Risk almaktan kaçınan birey; iş, okul veya özel yaşamında kendini daha geride tutarak hedefinden uzaklaşabilir.
  • Başlangıçta huzurlu bir ortama benzeyen alan, zaman geçtikçe bireylerin bu alandan çıkamamasına ve istediği hayatı yaşayamamasına sebep olabilir.

Siz de bu olumsuzluklardan kurtulmak ve konfor alanınızı terk etmek istiyorsanız, bahsedeceğimiz yöntemlerle bunu başarabilirsiniz:

Konfor Alanından Çıkmak İçin Neler Yapılabilir?

Beynimiz ve beynimizin konfor alanı psikolojisi üzerindeki etkisi, bireyin bu alana olan bağını güçlendirebilir. Birey, bu alanın dışına çıkma konusunda zorlanıyorsa öncelikle konfor alanının dışına çıkmak için kendini ikna ederek başlayabilir.

Herkes için bu alan, farklı yerleri ve durumları temsil edebilir. Kimileri evinde kimileri iş yerinde bu alanı yaratır. Sosyal ortamlardan uzaklaşmak ve yeni tecrübelere açık olmamak, bu alandan çıkmayı güçleştiren faktörler arasında.

Bireyin kendisini bu kısır döngüden kurtarması için yapabileceği bazı davranış değişiklikleri şöyle sıralanabilir:

1. Bunun Bir Süreç Olduğunun Farkında Olun

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, rahat ve güvende hissettiğiniz ortamdan çıkmak zor olabilir.

  • Bunu kabullenmek,
  • Hemen ve her zaman rahat hissettirmeyeceğini bilmek,
  • Buna rağmen kararınızda istikrarlı olmak çok önemli.

Harekete geçmekten endişe etmeyin. Güvenli ortamınıza dönme isteği sizi zorlasa da çabalamaya devam edin 💪🏻

2. Kendinize Karşı Dürüst Olun

Ne istediğinizi ve nasıl hissettiğinizi anlamaya çalışabilir, bunun üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Böylelikle kendi konfor alanınızı ve buna yönelmekteki alışkanlıklarınızı da daha rahat tanıyabilir, bunlardan nasıl kaçınacağınızı daha rahat tespit edebilirsiniz.

3. Yeni Deneyimlerden Korkmayın

Endişe ve kaygı duygusu, sizi harekete geçmekten alıkoyabilir ve gelişmenizi engelleyebilir.

Bunun yerine, yani korkularınız yerine yeni tecrübelere odaklanmayı deneyin. Korkulara odaklanırsanız strese girebilir ve anı yaşamaktan uzaklaşabilirsiniz.

4. Yavaş ve Küçük Adımlarla Başlayın

Küçük de olsa adım atmaya çabalamak, tüm alışkanlıklarınızın bir anda değişmeyebileceğinin bilincinde olmak bu süreçte faydalı olacaktır.

Konfor alanınızdan çıkmayı yeni bir alışkanlık kazanmak gibi düşünün. İlk başladığınızda hemen rahat etmemeniz, istediğiniz seviyeye gelememeniz oldukça normal. Önemli olan düzenlilik ve istikrar sağlayabilmek.

5. Sosyalleşmenin Pozitif Etkisine Odaklanın

Bu süreçte sosyalleşmenin birçok faydası olacaktır. Arkadaşlarınız veya farklı insanlarla geçirdiğiniz vaktin size olan katkılarına, odaklanabilirsiniz.

6. İlerlemeye Devam Edin!

Yenilgilerin sizi vazgeçirmesine izin vermeyin.

Bunun yerine, yaşanan yenilgilerin size neler öğrettiğini göz önünde bulundurabilirsiniz. Bir sonraki denemenizde de bunun üzerine geliştirmeler uygulayabilirsiniz.

Eğer konfor alanından çıkmak için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız uzman desteği almak, bu süreci daha iyi yönetmeniz için faydalı olabilir. Heltia uygulamasını indirerek benzer konulara dair pek çok içerik okuyabilir ve uzmanlarla online terapi yaparak destek alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Neden Stres Oluruz? (11 Potansiyel Sebep)” ve “Karar Vermekte Zorlanmak: Nedir, Neden Olur?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu