JavaScript is required
/
Majör Depresyon Atlatanların Unutmaması Gereken 8 Şey

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

8 Mart 2023

- Depresyon

Majör Depresyon Atlatanların Unutmaması Gereken 8 Şey

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Yaygın olarak klinik depresyon olarak da adlandırılan majör depresif bozukluk, "beyindeki kimyasal dengesizliğin neden olduğu tıbbi bir durum" olarak açıklanabilir. Bir duygu durum bozukluğu olan majör depresyon, semptomlara ve depresyonun şiddetine göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Depresyonun tedavisinde ilaçlar, terapi veya ikisi birden kullanılabilir.

Daha önce majör depresyon tanısı alan ve tedaviyle beraber bu süreci atlatan bireylerin bazıları tekrar depresyona girmekten endişelenebilirler. Bu noktada şunu söyleyebiliriz, majör depresyon atlatanların aynı rahatsızlığı tekrar yaşama riski bulunur. Fakat bu herkes için geçerli olacak diye bir şey de yok. Önleyici nitelikte alışkanlıklar geliştirmek, tedaviyi ve uzman görüşmelerini aksatmamak majör depresyon yaşayıp atlatanların yaşamını rahat bir şekilde sürdürmesine yardımcı olabilir.

Siz de daha önce depresyon tedavisi gördüyseniz ve depresyonun nüksetmemesi için önlem almak istiyorsanız derlediğimiz önerilerden yardım alabilirsiniz:

1. Otomatik Düşüncelerinizi Düzenleyin

Tetikleyici durumlar karşısında ortaya çıkan olumsuz düşünce kalıpları duygularınızı ve davranışlarınızı negatif yönde etkileyebilir. Bu olumsuz düşüncelerin farkına varır ve onları düzenlemeyi başarırsanız duygu ve davranışlarınızı da değiştirebilirsiniz.

Depresif bozukluğu olan birçok bireyde negatif düşünce kalıpları yoğun olarak görülür. Örneğin "Majör depresyon tekrarlar mı?" diye düşünüyor, bu problemin geri gelmesinden korkuyor olabilirsiniz.

Bu nedenle majör depresyon yaşayanlar ve atlatanların depresyondan korunmak için bu durumun farkında olmaları önemlidir. Sizi kötü etkileyen düşüncelerinizi not alabilir, o düşünceleri daha işlevsel düşüncelerle değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle sizde depresif duygular oluşturabilecek düşüncelerinizi yapılandırabilirsiniz.

2. Egzersiz Yapın

Egzersiz depresyonun en etkili panzehirleri arasında yer alır. Herhangi bir spor dalıyla uğraşmak kişinin kendi yaşamı üzerinde kontrol duygusu kazanmasına yardımcı olur.

Üstelik günde sadece 15 dakika fiziksel aktivite yaptığınızda bile sporun ruh hâliniz, enerjiniz ve uykunuz üzerinde yararlı etkileri olduğunu görebilirsiniz. Majör depresyon atlatan biriyseniz depresyona karşı korunmak için düzenli bir egzersiz rutini oluşturabilirsiniz.

3. Sosyal Medya Kullanımını Azaltın

Artan sosyal medya kullanımı düşük benlik saygısına neden olabilir ve bu da majör depresyon atlatanlar için bir risk oluşturabilir. Bu nedenle sosyal medya kullanımını sınırlamak depresyonun tekrar etmesini önlemeye katkıda bulunabilir. Özellikle sosyal medyada vakit geçirdikten sonra kendinizi kötü hissettiğinizi düşünüyorsanız kullandığınız sosyal medya uygulamalarını ve kullanım sürenizi gözden geçirebilirsiniz.

4. Güçlü İlişkiler Geliştirin

Yeterli sosyal desteğe sahip olmak her birimizin ruh sağlığı için büyük önem taşır. Güçlü bir sosyal çevreye sahip olmak bile depresyona karşı koruyucu olabilir. Sizin de majör depresyon deneyiminiz varsa hayatınız ne kadar yoğun olsa da ve bunun için hiç motive olmasanız da, aileniz ve arkadaşlarınızla düzenli şekilde bağlantı kurmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca fırsat buldukça sosyal etkinliklere katılarak yeni insanlarla tanışabilirsiniz.

5. Stresinizi Kontrol Altına Almayı Öğrenin

Kronik stres, depresyonun önlenebilir ve yaygın sebepleri arasında yer alır. Stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek ise psikolojik sağlığınız için büyük önem taşır ve depresyondan korunmanıza yardımcı olur.

  • Bu noktada farkındalık meditasyonları yaparak kontrol edemediğiniz her şeyi serbest bırakmaya çalışmayı ve stresten arınmayı deneyebilirsiniz.
  • Bir uzman yardımıyla kendi kaynaklarınızı keşfederek, sizin yaşam tarzınıza uygun başa çıkma stratejileri geliştirebilirsiniz.

6. İyi Bir Uyku Rutini Oluşturun

Majör depresyon atlatanların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri uyku hijyeni ve kalitesi. Çünkü yeterli ve kaliteli uyku deneyimine sahip olmak hem ruh hem beden sağlığı için oldukça önemli. Uykusuzluk ise depresyonu tetikleyen bir faktör.

  • Kaliteli bir uyku için yatmadan iki saat önce elektronik cihaz kullanımını bırakabilir, öğlenden sonra kafein alımını sınırlayabilir, rahat bir yatak hazırlayabilirsiniz.
  • Ayrıca her gün belli saatlerde uyuyup, gece uykusuna sadık kalmaya ve her sabah aynı saatlerde uyanmaya dikkat edebilirsiniz.

7. Toksik İnsanlardan Uzaklaşmaya Çalışın

Hemen hepimizin hayatında kendimizi kötü hissetmemize sebep olan, kendi iyi olma hallerine odaklanıp karşı tarafı görmezden gelebilen insanlar olmuştur. Böyle insanlara sürekli maruz kalmak benlik saygınızı düşürebilir, depresyonunuzun tekrarlamasına bile sebep olabilir. Bu nedenle hayatınızda toksik ilişkilere neden olan insanlar olduğunu düşünüyorsanız onlara mesafe koymayı deneyebilirsiniz.

8. Uzman Bir Terapistle Görüşün

Majör depresyon atlatanları en çok korkutan durumlardan biri, şüphesiz, depresyonun tekrarlaması. Siz de son zamanlarda depresif belirtilerinizin geri geldiğini düşünüyorsanız tekrar depresyona girdiğinizden endişeleniyor olabilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşebilir ve psikolojik destek alabilirsiniz. Hâlihazırda terapistinizle görüşmeye devam ediyorsanız randevunuzu öne çekmeyi talep edebilirsiniz.

Majör depresyonun tekrarlamaması için önlem almak amacıyla bahsettiğimiz detaylara ek olarak öz bakımınıza özen gösterebilir ve kendinize şefkatle yaklaşmaya çalışabilirsiniz. Bu noktada şunu unutmamanız gerekir: Majör depresyon tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır, ancak depresyonu atlattıktan sonra yaşadığınız her üzüntü bu rahatsızlıkla ilgili olmayabilir. Dolayısıyla yoğun duygular yaşadığınızda tekrar depresyona yakalandığınızı düşünmek yerine kendinize zaman tanıyabilirsiniz.

Depresyonu tamamen yenenler mental sağlık desteği almanın, iyileşme süreçlerine başlamanın bir parçası olarak bunu yapabilirler. Eğer siz de böyle bir durumla karşı karşıyaysanız bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşebilir ve psikolojik destek alabilirsiniz. Heltia uygulamasını kullanarak hem psikolog hem de başka uzmanlarla eşleşebilir, çeşitli içeriklerle de iyileşme sürecinize destek olabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “7 Soruda Mevsimsel Depresyon Hakkında Her Şey” ve “Fark Etmeden Her Gün Yaşadığımız Disfori Nedir?” yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu