JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > İlişkiler > Romantik İlişkilerde Güç Dengesi Kurmak
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Romantik İlişkilerde Güç Dengesi Kurmak

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Feyza Nur Yılmaz onaylı içerik

Romantik bir ilişkide denge, çiftler için en hassas konular arasında yer alır. İlişkide denge sağlamak yerine tek taraflı güç dinamiklerine razı olduğunuzda, başlangıçta herhangi bir rahatsızlık hissetmeyebilirsiniz. Hatta genç yaştan itibaren bazı ilişkilerinizi fark etmeden güç dengesizliği üzerine kurmuş olabilirsiniz. Güçten tamamen vazgeçmek ya da gücü elde tutmak için sürekli mücadele etmek, yaşam kalitenizi ve ruh sağlığınızı uzun vadede olumsuz yönde etkileyebilir.

Peki, ilişkide denge nasıl kurulur? İlişkilerde alma verme dengesi sağlamak için neler yapmak gerekir?

Güç Dengesi Kavramı Nedir?

İlişkide kontrolün ve gücün taraflar arasında eşit olarak paylaşılması "güç dengesi" olarak ifade edilir. Sağlıklı bir romantik ilişkide güç dengesi; her iki tarafın da sorumluluk almasıyla sağlanabilir. İlişkinin dinamikleri yıllar geçtikçe değişebilir ancak ilişkide denge sağlama sorumluluğu hep devam eder.

"İlişkide denge ne demek?" sorusu partnerlerin birbirini tamamladığı ve ilişkinin sürmesine eşit katkıda bulunduğu bir durumu ifade eder. İlişkinin iniş çıkışları sırasında hep aynı taraf dinlemek, desteklemek ve el üstünde tutmak zorunda kalıyorsa bu ilişkide denge kavramından söz etmek zorlaşır.

Sağlıklı bir güç dengesi oluşturan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Saygı: Partnerlerin birbirlerinin değerlerine, görüşlerine, duygularına ve seçimlerine saygı duyması; ilişkide denge kurmanın ilk basamağı olarak gösterilebilir.
  • Güven: Partnerler arasında gerçek bir bağdan söz etmek için güven gerekir. Yargılanma korkusu taşımayan birey, taleplerini ve beklentilerini rahatlıkla dile getirebilir.
  • İletişim: İlişkinin başında açık iletişim kurmak ve ilişki boyunca bu iletişimi sürdürmek ilişkide dengeyi sağlar. Partnerlerin her ikisi de birbirini duygusal etkileme yetisine sahiptir.
  • Uyum: En zor durumlarda bile ortak kararlar alabilmek, anlaşmaya ve uzlaşmaya istekli olmak; ilişkide denge sağlamayı kolaylaştırır.
  • Benlik: Partnerlerin olumlu bir benlik değerine ve kendi kişiliğine sahip olabilmesi gerekir.

İlişkilerde Güç Mücadelesi Örnekleri

İlişkide denge problemi ve güç mücadelesi ne kadar erken fark edilirse öfke, kızgınlık ya da üzüntü gibi duygular o kadar az biriktirilir. Döngüyü kırmak ve devamlı olarak aynı olumsuzlukları yaşamamak için yetişkin bireylerin harekete geçmesi gerekir.

Aşağıdaki örnekler ilişkide denge problemi olduğunu ve güç mücadelesi yaşandığını düşündürebilir:

  • Duygularınızı ya da öznel deneyimlerinizi ispatlamak zorunda hissedebilirsiniz.
  • Öz değerinizi partnerinizin gözünden ölçmeye çalışabilirsiniz.
  • Onun yanındayken kendinizi yalnız hissedebilirsiniz.
  • Ruh hâlinizi ve yapacağınız şeyleri, belirli tutumlarınızı partnerinizin davranışları belirleyebilir.
  • Üzerinizde fiziksel ya da duygusal tehdit hissedebilirsiniz.

Güç Dengesizliğinin Psikolojik Etkileri

İlişkide denge sağlamaya çalışmak yorucu bir deneyim olabilir. İlişkide denge problemi devam ettikçe ruhsal ve fiziksel sağlık problemleri ortaya çıkabilir ya da var olan problemler daha karmaşık bir hâl alabilir. Güç dengesizliğinin olduğu bir ilişkide taraflardan biri psikolojik yönden istismara uğrayabilir. Partner şiddeti, ihmal, sömürü, hakaret ve aşağılama gibi tezahür biçimleri ilişkide denge probleminin ötesinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

İlişkilerde Güç Dengesi Nasıl Sağlanır?

İlişkide güç mücadelesi; her zaman negatif bir anlam ifade etmez. İlişkide denge sağlamak ya da yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen uzlaşıya varmak zaman alabilir. Partnerinize karşı derin bir anlayışa sahip olmak ve ilişkinizi büyütmek için ilişkide denge sağlamak adına bir süre mücadele vermeniz gerekebilir.

"İlişkilerde denge nasıl kurulur?" sorusu, birlikteliğinizin farklı dönemlerinde zihninizi meşgul edebilir. İlişkide güç dengesizliğinin önüne geçmek için faydalanabileceğiniz birtakım yollar vardır:

  • İlişkide denge problemi hissettiğinizde bunu açıkça dile getirebilirsiniz.
  • İhtiyaçlarınızı, arzularınızı ve tercihlerinizi dile getirirken dolaylı ifadelerden kaçınabilirsiniz. Neyin nasıl olduğunu daha şeffaf ve açıklayıcı şekilde aktarıyor olmak karşı tarafın da tepkiselliğini azaltacaktır.
  • Karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorabilir ve onu dikkatle dinleyebilirsiniz.
  • Birbirinizin davranışlarını takdir etmek ve sevginizi göstermek için harekete geçebilirsiniz.
  • Hatalarınızı kabul ederek özür dilemeyi ilişkide denge sağlamak adına alışkanlık hâline getirebilirsiniz.
  • İlişkide dengeyi yeniden sağlamak için ihtiyaç duyduğunuz çözümlere birlikte karar verebilirsiniz.
  • Öz değer konusunda kendinizi geliştirebilir ve duygularınızın sorumluluğunu alabilirsiniz.
  • İlişkide denge konusunda çift terapisi için bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.

Güç kavramının yalnızca kurumlarla veya hiyerarşik ilişkilerle bağlantılı olmadığı açıktır. Romantik ilişkilerde güç dengesi, ilişkinin doğasını ve geleceğini etkileyebilecek denli etkilidir. Bu nedenle güç dengesi kurabilmek sağlıklı bir romantik ilişki için kritik öneme sahiptir.

Siz de ilişkinizde güç dengesini sağlamak istiyor olabilirsiniz. Bireysel olarak veya partnerinizle birlikte bir uzman desteği almak, ilişkinizin daha sağlıklı bir biçimde yürümesine katkı sağlar. İlişkide dengeyi bulma yolculuğunda size eşlik edecek psikoloğu Heltia uygulamasını kullanarak bulabilir, online terapi ile birlikteliğinizi geleceğe taşıyabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Sanal İlişkiler Hakkında Bilmeniz Gerekenler” ve “Tek Başına Mutlu Olma Rehberi” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2023Güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
İlişkiler hakkında yazılar