JavaScript is required
/
Sosyal Çevre Kurmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

29 Şubat 2024

- İlişkiler

Sosyal Çevre Kurmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Hayatınız boyunca size farklı kapılar açan ve pek çok şey öğreten çeşitli insanlarla tanışırsınız. Bu insanlardan bir kısmı hayatınızda kalır, bir kısmı ise hayatınızın sadece belli döneminde size eşlik eder. Bu süreçte yeni insanlarla tanışmayı, sağlıklı iletişim kurmayı ve farklılıkları anlayıp kabullenmeyi öğrenirsiniz. İşte bireyleri geliştirip değiştiren bu insanlar, sosyal çevre olarak bilinir.

Sosyal çevre edinmek herkes için her zaman kolay olmayabilir. Siz de sosyal çevre nasıl edinilir ve geliştirilir diye merak ediyorsanız gelin, sosyal çevrenin ne olduğuna en baştan birlikte bakalım.

Sosyal Çevre Nedir?

Sosyal çevre, bireylerin içinde bulunduğu fiziksel ortam ve ve bu ortamdaki diğer bireyleri ifade eder. İnsanların birbirlerini etkilediği ve birbirleriyle ilişki kurduğu etki alanı olarak tanımlanabilir.

İnanç, ideoloji, etnik köken, ırk gibi farklılıklara göre edinilen sosyal çevre, şehir/ülke veya fikir değişikliği gibi etkenlerle tekrar şekillenebilir. Bu etkenlerden bazıları arasında iş/okul ortamı, mahalle ortamı ve komşular, ilgi alanları ve etkinlikler etrafında oluşturulan topluluklar ve medya kullanımının etkileri verilebilir.

Sosyal Çevrenin Faydaları Nelerdir?

Sosyal çevrenin bireye olan faydaları arasından özellikle yardımlaşma öne çıkar. Örneğin Mısır Piramitleri, Çin Seddi gibi yapıların gizemli inşası yardımlaşma ve işbirliği sayesinde gerçekleşmiştir.

İşte sosyal çevrenin topluma ve bireye olan diğer katkılarından birkaçı:

  • Sosyal becerileri geliştirir. Bireylerin saygı ve sevgi gibi duygularını; dayanışma, yardımlaşma ve empati gibi önemli sosyal becerilerini geliştirmesini sağlar.
  • Öz güveni arttırır. Sosyal çevreyle kurulan güvenli bağ ve çevreye olan aidiyet duygusu, bireylerin mental sağlığını olumlu yönde destekler. Böylece bireylerin öz güveni artabilir. Uzun vadeli sağlıklı ilişkiler kurmaya yardımcı olur.
  • Kariyerde başarı getirir. Pazarlama, reklam odaklı şirketler marka bilinirliğini artırmak ve müşteri ağını genişletmek gibi konulara önem verir. Sosyal çevre bu konularda epey yardımcı olabilir.
  • İletişimi ve bilgi akışını kolaylaştırır. Geniş sosyal çevreye sahip sosyal medya hesapları, mekânsal uzaklıkların dezavantajlarını ortadan kaldırarak anında ulaşılabilirlik sağlar. Bireyin etkileşimde olduğu çevreyi ve yaşadığı toplumla ilgili güncel gelişmeleri takip etme gücü, hayatını kolaylaştırabilir. Son dakika haberlerini anında öğrenmek, arkadaş ve aileyle ilgili güncellemeleri almak kolaylaşır.
  • Öğrenmeyi destekler. Sosyal çevre sayesinde yeni hobi, meslek ve aktiviteler öğrenilebilir. Sosyal çevreyle kurulan ilişkiler, büyük başarılara imza atmaya yardım edebilir.
  • Yaratıcılığı besler. Günümüzdeki çoğu icat, inovasyon ve eser, sosyal ve birlik olmanın getirisidir.

Neden Sosyal Çevre Edinmekte Zorlanıyor Olabiliriz?

Sosyal çevre edinememenin farklı sebepleri olabilir. Sosyal çevresi olmayan insanlarda şu durumlar görülebilir:

  • Özgüven eksikliği, bireyin kendini başkalarından daha değersiz görmesine yol açabilir. Bu yüzden arkadaş edinmede zorluk yaşanabilir.
  • Birey, utangaç hissettiği zaman arkadaş edinme ve iletişim kurmada zorlanabilir. Bu durumda kendini ifade etme konusu üzerine çalışılabilir.
  • Performans gerektiren durumlarda hissedilen sosyal fobi, bireyin sosyalleşmesini engelleyerek kendini dış dünyaya kapatmasına sebep olabilir.
  • İletişim becerileri görece zayıf olan ve uyumsuz olan bireyler, arkadaş edinmekte zorlanabilir.
  • Bazıları için aile ve çalışma hayatının yoğunluğu da zaman bakımından sosyalleşmeye engel olabilir.
  • Geçmişte yaşanan olumsuz tecrübeler, iletişim becerilerini zedeleyebilir.

Şimdi gelelim, bu problemleri nasıl aşabileceğiniz ve sosyal çevrenizi nasıl genişletebileceğinize…

Sosyal Çevre Nasıl Genişletilir?

Benzer duygu, düşünce ve zevklere sahip insanlarla bir araya gelindiğinde, yeni bir sosyal çevre yaratıldığında, istenmeyen yalnızlık duygusundan kurtulmak kolaylaşır. Sosyal çevreyi genişletmek, hayatınıza güzel yenilikler getirebilir.

O hâlde, sosyal çevre edinme yollarıyla ilgili birkaç tavsiye paylaşalım:

1. Kendi İstek ve Beklentilerinizi Tartın

Yeni bir sosyal çevre kurmak ya da sosyal çevrenizi genişletmek istiyorsanız, bunu neden istediğiniz hakkında da biraz düşünmeniz faydalı olabilir. Böylelikle potansiyel arkadaşlıklarınızdan ne bekleyeceğinizi, ne gibi etkinlikler ve etkileşimlerle mutlu olacağınızı önceden tartabilir, daha rahat edeceğiniz bir komünite kurabilirsiniz.

2. Kendinize ve Çevrenize Güvenin

Özellikle de geçmişte sosyal çevrenizle ilgili problem yaşadıysanız, örneğin mobbing veya sosyal dışlanma gibi durumlara maruz kaldıysanız, yeni bir sosyal çevre edinmek gözünüzü korkutuyor olabilir.

Ancak geçmişteki olumsuz tecrübelerinizin hayatınıza girebilecek yenilikleri ve güzellikleri engellemesine izin vermemelisiniz. Bir şeyi bir kere yaşamanız, her zaman yaşayacağınız anlamına gelmiyor.

Bunun için kendinize, yeni ortamlara ve yeni insanlara şans verin. Başta zorlansanız ve gerilseniz bile sevdiğiniz insanlarla birlikte olmanın ve sosyalleşmenin faydalarını kısa sürede gözlemleyeceksiniz.

3. Yeniliklere Açık ve Girişimci Olun

Yeni fırsatlardan, risk almaktan ve yeni çevre edinmekten korkmayın. Başkalarıyla tanışabileceğiniz ortamlara girin, kendinize yeni alanlar yaratın.

Bunun için de:

  • Her ne kadar evde vakit geçirmeyi sevseniz ve dışarı çıkmak için vakit bulmaya zorlansanız da evden dışarı çıkarak sosyalleşmek için alan açın. Normalde evde oturacağınız, tek başınıza olacağınız zamanlarda dışarı çıkın.
  • Arkadaşlarınızın çevresiyle tanışın, aldığınız davetlere “Evet!” demekten korkmayın. . Zaten sevdiğinizi bildiğiniz insanlar, sizi benzer şekildeki kişilerle tanıştırabilir. Bu şekilde yeni arkadaşlar edinmeye ve yeni gelişmelere fırsat tanımış olursunuz.
  • Yeni insanlarla tanışıp sosyal çevrenizi genişletebileceğiniz etkinlikleri takip edin. Sergilere, konferanslara, oyun etkinliklerine ya da kulüplere katılın. Örneğin yeni hobi edinmek, bu hobi etrafında kurulan etkinliklere veya gruplara katılmak, benzer zevkleri paylaştığınız insanlarla tanışmanıza yardımcı olabilir.

4. Sohbeti Kendiniz Başlatın

Çoğu kişinin deneyimlediği en büyük engel tabii ki çekingenlik oluyor. Özellikle yeni bir yere taşındığınızda, tamamen yeni bir ortama girdiğinizde istemeden de olsa başkalarından size yaklaşmasını bekliyor olabilirsiniz.

Oysaki bu durum, hemen hemen herkes için geçerli. İnsanlara kendiniz yaklaşmayı deneyerek bunu kırabilir, belki her zaman etrafınızda olan ve iyi vakit geçirebileceğiniz insanları fark edebilirsiniz. Sadece sıcak bir şekilde kendinizi tanıtmanız ve dinlemeye açık olmanız yeterli :)

5. Profesyonel Yardıma Başvurmaktan Çekinmeyin

Yalnız kalmak bir tercih ya da ihtiyaç olabilir. Ancak bu tamamen bir seçim değilse, çeşitli sebeplerden dolayı çevrenizle iletişim kurmakta zorlanıyor ve sosyal çevre edinme konusunda problem yaşıyor olabilirsiniz.

Bunun için uzman desteği alabilir, çevrenizle ve kendinizle olan iletişiminizi iyileştirebilirsiniz. Heltia uygulaması üzerinden online terapi alarak gelişme ve sosyal çevre edinme yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Bu konuda daha fazla öneri için “Sosyalleşmek İçin Neler Yapılabilir?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bu içeriğimizi beğendiyseniz “Sosyal İzolasyon ve Yalnızlık Bizi Nasıl Etkiler?” konulu makalemiz de ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu