JavaScript is required
/
Ait Hissedememek Hakkında Merak Edilenler

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

19 Nisan 2024

- Duygular

Ait Hissedememek Hakkında Merak Edilenler

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Kendini hiçbir yere ait hissetmemek, dönem dönem pek çok insanın yaşadığı bir durum olabilir. Bazı zamanlarda bireyler, çeşitli etkenlerden dolayı bu hissi daha yoğun hissetmeye başlar. Yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkilemediği sürece bu durum sorun teşkil etmez. Ancak düşünce, duygu ve davranışlarınız olumsuz anlamda etkilenmeye başladıysa bu hisse müdahale etmek gerekebilir.

Sizin de aidiyet hissiyle ilgili soru işaretleriniz varsa gelin, kendini ait hissetmemenin ne olduğunu ve belirtilerini birlikte inceleyelim.

1. Kendini Ait Hissetmemek Nedir?

Aidiyet hissi; bireyi olduğu kültüre, ortama, insanlara ve alışkanlıklarına bağlayan bir his. Aidiyet hissini pekiştiren unsurlar arasında, içine doğduğunuz kültür ve yetiştiğiniz çevre yer alır. İnsanlarla kurduğunuz ilişkilerde ön plana çıkan bu his, ilişkilere ve hayata dair bakış açınızı şekillendirir. Bazen hayatın akışında yaşanılan olumsuzluklar, bireyleri bu histen uzaklaştırarak çevreye yabancılaşma durumunu beraberinde getirebilir.

Kendini bir yere veya bir şeye ait hissetmemek denilen bu durum, psikolojide Ait Olamama Sendromu (Monachopsis) olarak tanımlanır. Bulunduğu ortama ait olup olmadığını sorgulayan birey, bunun altında yatan sebepleri merak edebilir. Bu durumda kendinden veya çevreden kaynaklanan sebepleri anlamak, aidiyetsizlik hissinin üstesinden gelmeye yardımcı olur.

Bu konuda daha detaylı bir açıklama için “Aidiyet Duygusu Nedir, Neden Önemlidir?” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

2. Kendini Bir Yere Ait Hissetmemek Neden Olur?

Kendini hiçbir yere ait hissedememe durumu, farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bireyin yaşam koşullarına göre değişkenlik gösteren sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Bireyin geçmişte yaşadığı travmalar, çevre değişikliği, yeni bir yere taşınmak, ani kayıplar ya da düzen değişimi aidiyet duygusunun sarsılmasına sebep olabilir.
  • Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal fobi), bulunulan ortama karşı aidiyetsizlik hissine sebep olabilir. Bireyler, performans gerektiren durumlarda bunu daha çok hissedebilir.
  • Anksiyete Bozukluğu, iletişim sırasında hafif, orta ya da yüksek derecede huzursuzluğa sebep olabilir. Bu kaygıdan dolayı iletişim problemleri yaşanabilir ve ortama yabancılaşabilirsiniz.
  • Olumsuz değerlendirilme korkusu, bireyi çevresinden uzaklaştırabilir.

3. Ait Hissetmeme Durumunda Yaşadığımız Belirtiler Neler?

Eğer bulunduğunuz ortama yabancılaştığınızı hissediyorsanız şu belirtilere sahip olabilirsiniz:

  • Sürekli belirsizlik ve güvensizlik duygusu,
  • Her şeyin geçici ve anlamsız olduğu düşüncesi,
  • Çevreye, aileye ya da topluma ait olup olmamayı sorgulama,
  • Kabul görmeme ya da onaylanmama korkusu,
  • Çevresinde gelişen olayları anlamlandıramama,
  • Yaşadığı yeri ya da bulunduğu çevreyi terk etme isteği.

Bireylerin bulunduğu ortamdan kopuk hissetmesi, çeşitli sonuçlar doğurabilir. Kendinden şüphe etme, güven duygusunun azalması ve stres, bu sonuçlar arasından öne çıkar. Birey, bunu fark ettiğinde başvurabileceği pek çok çözüm yolu olduğunu unutmamalıdır.

4. Ait Hissedemiyorsanız Ne Yapabilirsiniz?

Bir yere veya topluma ait hissetmek, sizi güvende hissettirerek motivasyonunuzu artırabilir. Sahip olduğunuz hislerin size özel olmadığını ve bu konuda yalnız olmadığınızı başkalarıyla bağ kurmaya başladığınızda fark edebilirsiniz.

Aidiyet duygunuzu artırmak, topluma yabancılaşma hissinizle başa çıkabilmek için hayatınızda şu değişiklikleri yapabilirsiniz:

  • Kendinize ve deneyimlerinize odaklanın. Kendinize dair farkındalığınızı arttırdığınızda bu durumla baş etmek kolaylaşabilir. Duygu ve düşüncelerinizi bastırmak yerine onları anlayıp çözümlemeye çalışabilirsiniz.
  • Başkalarının sizden farklı görüşleri olabileceğini kabul edin. Farklı fikirli insanlarla ilişki kurmayı ve anlaşmayı başardığınızda toplumun bir parçası olduğunuzu daha kuvvetli hissedebilirsiniz.
  • Ne zaman, nerede ve kimlerleyken ortamda yabancı hissettiğinizin kaydını tutabilirsiniz. Böylece bu duygunun altında yatan sebepleri tespit etmek kolaylaşır.
  • Bir uzman eşliğinde bu duygunun kaynaklandığı noktaya dönebilir, aidiyet duygunuzu geliştirmek ve bu konuyla daha rahat başa çıkmak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu süreçte Heltia uygulamasını indirerek dilediğiniz uzman danışmanlarla iletişime geçebilir, online terapi yoluyla destek alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Yurtdışında Yaşarken Aile ve Arkadaş Özlemi Nasıl Giderilir?” ve “Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri (5 Maddede)” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu