JavaScript is required
/
Yurtdışında Yaşarken Aile ve Arkadaş Özlemi Nasıl Giderilir?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

3 Mart 2024

- Duygular

Yurtdışında Yaşarken Aile ve Arkadaş Özlemi Nasıl Giderilir?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Yeni bir hayata adım atan pek çok bireyin yaşadığı ortak duygulardan biri, gurbette aile ve arkadaş özlemidir. Bu duygunuzu kontrol altına alarak hem yeni ülkenize alışma sürecinizi destekleyebilir hem yeni deneyiminize karşı heyecanınızı taze tutabilirsiniz.

Siz de bu duyguyla nasıl başa çıkabileceğinizi merak ediyorsanız gelin, yurt dışında yaşarken aile ve arkadaş özlemiyle başa çıkmanın yollarını birlikte inceleyelim:

1. Yaşadığınız Duyguları Kabul Edin

Yeni bir ülkeye göç ettikten sonra gelen aile ve arkadaş özleminin tetikleyebileceği mutsuzluk, huzursuzluk ve endişe insan doğasına ait duygulardır. Böyle durumlarda duygularınızı yok saymak yerine yüzeye çıkarmak ve kabul etmek size daha iyi gelebilir.

Bu süreçte duygularınızla daha barışık olmak için:

  • Bir gün boyunca sevdiğiniz şeyleri yiyip evde dinlenebilir, hislerinizi anlamlandırmaya çalışabilirsiniz.
  • Duygusal farkındalık çalışmaları yapabilir, derin nefes egzersizleri ve meditasyon gibi aktivitelerle rahatlamaya çalışabilirsiniz.
  • Taşınma ve yeni bir hayata başlama sürecinizin pozitif taraflarına odaklanmayı deneyebilirsiniz.
  • Taşınma, yurt dışında yaşama ve adaptasyon sürecinizle ilgili hislerinizi döktüğünüz bir günlük tutabilirsiniz.

2. Yeni Rutinler Oluşturun

Size tanıdık gelecek bir şeyler arıyorsanız kendinize günlük rutin oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Uzun yıllar yaşadığınız evden, ortamdan ve insanlardan uzak bir yere taşınmak, endişeli ve kararsız hissetmenize yol açabilir. Yeni yaşamınıza ait hissetmek ve duygularınızı sakinleştirmek için rutin adımlar belirleyin ve bu adımları uygulamak için istikrar gösterin.

Örneğin her sabah uyandığınızda kendinize sıcacık bir fincan çay demleyin veya güne odanızı havalandırarak başlayın. Yürüyüş yapmak veya sevdiğiniz bir sporla ilgilenmek için kendinize zaman ayırın.

Bu süreçte “önceki hayatınızda” yapmayı sevdiğiniz şeylere de yer verin. Böylelikle tamamen yabancılaşmaktan kurtulabilir, daha rahat aidiyet duygusu kazanabilirsiniz.

3. Yeni Arkadaşlar Edinin

Aile ve arkadaş özlemini gidermenin yollarından biri size kendinizi iyi hissettiren arkadaşlar edinmek olabilir. Elbette kimse kimsenin yerini tutmaz ancak yeni yaşam alanınızda yeni insanlarla tanışmak size iyi gelebilir. Bu konuda “Sosyal Çevre Kurmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler” adlı yazımıza da danışabilirsiniz.

Özellikle sizinle benzer şekilde yurt dışına taşınmış, benzer süreçler yaşamış bireylerle tanışmak iyi bir strateji olabilir. Birlikte bu duygularınız üzerine konuşabilir, hem birbirinize destek olabilir hem de yepyeni anılar biriktirebilirsiniz. Böylece yaşadığınız olumsuz duyguların yanında heyecan verici duygular hissederek dengeyi bulabilirsiniz.

4. Sevdiklerinizle İletişimi Kesmeyin

Özlemle baş etmenin en önemli adımlarından biri, sevdiklerinizle iletişimi sürdürmeniz. Fiziksel olarak uzakta olmanız aranızdaki bağın kopması gerektiği, bulunduğunuz yerde aslında tamamen “yalnız” olmanız gerektiği anlamına gelmez.

  • Görüntülü sohbetler, grup sohbetleri veya sesli iletişim kanalları sizi sevdiklerinizle bir arada hissettirebilir.
  • Gün içerisinde aralıklı olarak mesajlaşmak da hızlı ve kolay bir iletişim yoludur.
  • Bu süreçte yeni hayatınızdaki deneyimlerinizi, işinizi veya karşılaştığınız ilginç olayları onlarla paylaşın, onlardan fikir alın. Böylece tanıdığınız ve güvendiğiniz insanlardan destek alabilir, onlarla daha derin konuşmalar yapabilirsiniz.
  • Mümkün oldukça da işinizden izin talep ederek sevdiklerinizin yanına kısa bir seyahat planlayabilirsiniz. Gidip gelebilmenin, tekrar yanlarında olabilmenin getirdiği farkındalık, özlem duygunuzla baş etmenize yardım edebilir.

Sevdiklerinizle bağınızı sürdürmek hakkında daha fazla bilgi için “Uzak Mesafe Arkadaşlıkları İçin 4 Öneri” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

5. Sevebileceğiniz Bir Mekân Keşfedin

Günlük uğraşlarınızı bitirdiğinizde nefes almak, etrafı izlemek veya sadece dinlenmek için tercih edeceğiniz bir mekân belirleyin.

  • Burası rahat hissettiğiniz, istediğinizde ziyaret edebileceğiniz bir yer olsun. Örneğin bir kafe, restoran, kütüphane, mağaza olabilir.
  • Zaman içerisinde buraya alışabilir, eski hayatınızı çok özlediğinizde ve negatif hisler sizi boğmaya başladığında buraya sığınabilirsiniz.
  • Yakın arkadaşlarınızı götürmek isteyeceğiniz, her uğradığınızda artık çalışanların size selam verdiği bir mekânda vakit geçirmek size iyi gelebilir.
  • Aynı zamanda burası, yeni ülkenizde yeni arkadaşlar edinmek için harika bir yöntem olabilir :)

6. Yardım Almaktan Çekinmeyin

Aile ve arkadaş özleminin yanında birçok sebepten dolayı yurt dışında yaşamak, kendinizi yalnız ve huzursuz hissetmenize sebep olabilir. Özellikle de ana dilinizde kendinizi ifade etmekte zorlanmak, hislerinizi daha da çok içinize atmanıza ve kötüleşmelerine yol açabilir.

Bunun pek çok birey tarafından yaşanan yaygın bir duygu olduğunu unutmamalısınız. Nerede olursanız olun kendinizi ifade edebilmek, bu duygularla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için Heltia uygulaması üzerinden online terapi yoluyla destek alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Sosyal Çevre Kurmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler” ve “Duygusal İhtiyaçlar Nelerdir, Neden Önemlidir, Nasıl Karşılanır?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu