JavaScript is required
/
Sempati ve Empati Arasındaki Fark Nedir?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

30 Ekim 2023

- Duygular

Sempati ve Empati Arasındaki Fark Nedir?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Bazen duygularımızı anlamlandırabilmek, tam olarak ne hissettiğimize isim koymak zor olabiliyor. Bu sebeple bu yazıda çok sık karıştırılan iki duygusal kavramın farklarını açıklayacağız: Sempati ve empati.

Sempati ve empati nasıl tanımlanır, sempati empati farkı nasıl açıklanabilir, aşağıda okuyabilirsiniz 👇🏻

Sempati Ne Demek?

Sempati nedir sorusuna cevap, en basitinden “birine karşı duyulan endişe veya şefkat” olarak verilebilir.

Örneğin kötü dönemden geçen bir bireye acıdığınızda, bahtsızlığına üzüldüğünüzde ona sempati duymuş oluyorsunuz.

Peki, Empati Ne Demek?

Empati ise, benzer bir durumda kendini başkasının yerine koyabilmek ve hissettiklerini, düşüncelerini içselleştirebilmek anlamına geliyor.

Empati yeteneği gelişmiş birinin özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Söylemesi gerekmeden, davranışlarından da insanları genellikle ‘okuyabilmek’
  • Karşıdakini yargılamamak
  • Aktif bir dinleyici olmak, başkalarının bakış açısını anlamaya çalışmak
  • Başkalarının his ve düşünceleriyle bağlantı kurmak

Şefkatli Empati Nedir?

Şefkat ve empati kavramlarını birbirine bağlayan bir şeyden bahsedeceğiz şimdi: Şefkatli empati.

Empatinin bir türü olarak kabul edilen şefkatli empati, empati duyulan kişiye yardım etme dürtüsü ile diğerlerinden ayrılır. “Duygusal Zeka” kitabının yazarı Daniel Goleman, bunu şu şekilde ifade ediyor: “*Gerçek şefkat sadece bir başkasının acısını hissetmek değil, o acıyı dindirmek için zahmete girmektir.*” Kısacası, ‘şefkat’ aslında harekete geçmeyi içeriyor.

Empati ve sempati kavramlarının en sık karıştırılma sebeplerinden biri, özünde bu kavramın sempatiye benzemesi. Bu sebeple şefkatli empati ve sempati arasında ayrım yapmak oldukça zor olabilir.

Gelin, empati sempati farkı yapmak için bu iki kavramın farkını beraber inceleyelim:

Empati ve Sempati Arasındaki Fark Ne?

Empati ve sempati arasındaki fark örnekleri üç temel grupta incelenebilir:

1. Zaman Farkı

En basitçe açıklanabilecek empati ve sempati farkı şu: Sempati bazı belirgin zamanlarda, empati ise her zaman oluşabilecek bir şey.

Sempati, tanımı itibariyle sadece karşı taraf negatif bir durumdayken hissedebildiğimiz bir duygu. Empati ise her zaman, her şekilde geliştirebileceğimiz ve günlük hayatımızda da kullanabileceğimiz bir yetenek.

2. Mesafe Farkı

Karşımızdakini ne kadar umursarsak umursayalım, sempati kurmak iki taraf arasında belli bir sosyal mesafe korur.

Sempati duyduğumuz insanları acıma veya üzüntü gibi duyguların merkezine koyduğumuzda, aslında onları daha ‘aşağı’ bir konumda gördüğümüz anlamına gelebiliyor. Kendi açımızdan bakmaya, o kişiye karşı kendi duyduğumuz hislere odaklanabiliyoruz.

Oysaki empati, kendini karşı tarafın yerine koymayı gerektirdiği için bu sınırı ortadan kaldırıyor. İki tarafın bağlantısı empati ile daha da güçlenir.

3. İletişim Farkı

“Empati mi sempati mi daha güçlü bağlar yaratabilir?” diye soracak olursanız, cevabımız tabii ki empati. Çünkü sempati, sadece bir duruma karşı geliştirdiğiniz hislerden ibaret. Öte yandan empati, karşıdakini daha iyi anlamak ve ona yardımcı olmak için bazı bilinçli adımlar atmayı gerektiriyor.

Bu açıdan empati kurmak hem duygusal zekanızı, hem de insan ilişkilerinizi güçlendirebiliyor. Hatta uzmanlar, ilişkilerde karşılanması gereken ihtiyaçlar arasında empati kurabilme yeteneğini önemli bir yere koyuyor.

Empati ve Sempati Arasındaki Fark için Örnek

Bu farkın daha kolay anlaşılabilmesi için şöyle bir örnek de verelim:

Mesela, bir arkadaşınız sevdiği birini kaybetti ve yas sürecinde. Bu durumda:

  • Sempati gösterecek birinin daha önce yas süreci yaşayıp yaşamadığı fark etmez. Arkadaşının durumuna olan üzüntüsü ağır basar. Daha iyi hissetmesi için tavsiyede bulunmaya, dikkatini dağıtmaya çalışabilir.
  • Empati kuran biri ise onun acısını anlayabilir ve içselleştirebilir. Tavsiyeleri dikkate alacak bir durumda olmadığını fark ederek nasıl bir yardımın işe yarayacağı çıkarımını daha kolay yapabilir. Üzüntüyü ona karşı değil, onunla birlikte hisseder. Duygusal destek olabilir.

Duygularınızı anlamlandırmak, empati yeteneğinizi güçlendirmek gibi konularda Heltia uzmanları ile görüşebilir, mental iyi oluşunuz için uzman psikoterapistlerden online terapi yoluyla destek alabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız, “Sahtekârlık Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler” ve “Evcil Hayvan Kaybı ile Başa Çıkmak” başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu