JavaScript is required
/
Ayrılık Acısıyla Başa Çıkmak

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

16 Kasım 2023

- İlişkiler

Ayrılık Acısıyla Başa Çıkmak

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Feyza Nur Yılmaz onaylı içerik

Heyecan ve beklentilerle başlayan romantik ilişkiler her zaman aynı doğrultuda ilerlemeyebiliyor. Fikir ayrılıkları ve farklı seçimler gibi nedenlerle ilişkiler bitebiliyor. Kimileri için rahat geçen ayrılık evresi, kimileri için sancılı hâle gelebiliyor. 

Siz de ayrılık sürecinden geçiyor ve biten ilişkinin etkisinden kurtulmak istiyorsanız ayrılıkla başa çıkmanın yollarını birlikte incelemeye ne dersiniz?

Ayrılık Sonrası Yas Nedir, Kişiyi Nasıl Etkiler?

Yaşanan kaybın ardından bireyin toparlanma evresini ifade eden ayrılık sonrası yas süreci, biten bir ilişkiden sonra yaşanabildiği gibi sevilen birinin ölümü nedeniyle de ortaya çıkabilir. Herkeste farklı etkiler gösteren ayrılık sonrası yas sürecinde genel olarak şunlar gözlemlenebilir:

  • Şaşkınlık: Ayrılığın ilk günlerinde terk edilen kişide çoğunlukla şaşkınlık hâli hâkimdir. Bu kişiler, terk edilmenin şaşkınlığı içinde karar almakta güçlük çekebilir ve ne yapmak istediklerine dair yol haritası çıkartmakta zorlanabilirler.
  • İnkâr: Ayrılığı kabul etmekte zorluk çeken bireyler, yaşananları inkâr etmeyi seçip hiçbir şey olmamış gibi davranmaya çalışabilirler. Bu evrede her ne kadar kızgınlık ve öfke gibi duygular hâkim olsa da terk eden kişiden geri dönüş beklenebilir.
  • Kaygı: Yas süreci, kaybın etkisiyle kaygı verici olabilir. Örneğin yeni bir ilişkiye başlama veya birine güvenme fikri, kişiyi kaygılı hissettirebilir.
  • Hüzün: Bir ilişkinin bitmesi ve sevgi duyulan kişinin artık olmaması, kişilerin üzgün hissetmesine neden olur.

Bu gibi tepkiler, herkeste farklı şiddet ve şekillerde kendini gösterebilir. Bu nedenle alanında yetkin uzmanlar tarafından değerlendirilmeleri, iyileşme sürecinin bireysel olarak belirlenmesi en doğrusu olacaktır.

Ayrılık Acısıyla Nasıl Baş Edilir?

Her bireyin ayrılıkla başa çıkma yöntemleri birbirinden farklı olabilir. "Ayrılıkla nasıl başa çıkılır? Ayrılık acısında ne yapılmalı?" diye merak ediyorsanız şu tavsiyeleri deneyebilirsiniz:

1. Sevdiklerinizle Birlikte Zaman Geçirin

Ayrılık sonrasında sevdiklerinizle zaman geçirmek size kendinizi daha iyi hissettirebilir. Yapılan bir araştırma yalnızlık ve depresyona karşı sosyal ilişki kurmanın önemine dikkat çekiyor.

Ayrılıkla başa çıkabilmek için sevdiklerinizle bir araya gelip ilgi alanınıza uygun aktivitelere katılabilirsiniz.

2. Ayrılık Sonrası 30 Gün Kuralını Unutmayın

Ayrıldıktan sonra ilk 30 gün boyunca hem iyileşme sürecine adapte olmanız hem biten ilişkinizin izlerini silmeye başlamanız adına eski partnerinizle iletişim kurmamanız önemli. Özellikle terk edilen tarafın "Ayrıldıktan sonra ne yapılmalı? Ayrıldıktan sonra özlem ne zaman başlar?" diye düşünüp karşı taraftan hamle beklediği süreçte sessizliğini koruması ve kendi hayatına devam etmesi yararlı olur.

3. Hobilerinize Yönelin

Ayrılıktan sonraki süreçte hobilerinize yönelmek veya yeni hobiler edinmek ilginizi farklı yönlere çekebilir. Ayrıca sevdiğiniz şeylerle uğraştığınız için de daha mutlu hissedebilirsiniz.

4. Zamana İhtiyacınız Olduğunu Fark Edin

Bazen umutsuz hissettiğiniz anlarda "Ayrılık acısı ne zaman geçer?" ya da "Ayrılık acısı ne kadar sürer?" gibi sorulara yanıt aramanız çok normal. Biriyle yollarınız tamamen ayrılıktan sonra eski rutinlere dönmek ve tamamen iyi hissetmek için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

5. Duygu Durumunuzu Fark Edin

Hissettiğiniz duygulardan kaçmak yerine onları fark edin. Duygularınızın üzerine konuşmak veya onlar hakkında yazmak size kendinizi daha iyi hissettirebilir.

6. Destek Almaktan Çekinmeyin

Ayrılık acısının sona ermesini istiyor ancak tek başınıza bu durumun üstesinden gelmekte zorlanıyorsanız profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz.

Ayrılık Acısı Nasıl Geçer?

Ayrılığın ilk günlerinde yoğun hissedilen acı, öfke ve kızgınlık gibi negatif duygular etkisini zamanla kaybeder. "Ayrılık acısını atlatmak için ne yapmalı?", "Biten bir ilişkiden sonra ne yapılmalı?", "Ayrılık acısı nasıl atlatılır?" gibi sorulara verilebilecek yanıtlar kişiden kişiye değişse de iyileşme sürecinizde şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

1. Kendinize Odaklanın

Fiziksel ve ruhsal sağlığınızı iyileştirmeye ve geliştirmeye odaklanın. Örneğin spor yapma alışkanlığınız yoksa ilgi duyacağınız bir spor dalına yönelmek iyi bir fikir olabilir.

2. Pozitif Düşünmeye Çalışın

Yaşadığınız süreçte bazen zor gibi görünse dahi pozitif düşünmeyi seçebilirsiniz. Pozitif düşüncenin hayatınızın her alanına yansıyan olumlu etkilerini zaman içinde fark edeceksiniz.

3. Sınırlarınızı Çizin

Bazen ayrılık aşamasında taraflardan biri arkadaş kalmayı teklif edebilir. Ancak iletişimin devamlılığı ayrılık sürecini atlatmayı daha da zorlaştırabilir. Bu nedenle özellikle partnerinizle ortak bir çocuğunuz varsa iletişimin belirlediğiniz sınırlar dâhilinde kalmasına özen gösterin.

Yaşadığınız ayrılık sürecinin fiziksel ve zihinsel sağlığınızı olumsuz etkilemesi çok normal. Ayrılık acısı yaşarken bu tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeniz daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak ayrılık acısıyla tek başınıza baş edemediğinizi düşünüyorsanız iyileşme sürecinize eşlik edecek klinik psikolog ya da psikolojik danışmanı Heltia uygulamasını kullanarak bulabilir, online terapi alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Hedonik Açlık Nedir, Neden Olur?” ve ““Daddy Issues” ve “Mommy Issues” Hakkında Bilmeniz Gerekenler” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu