JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > İlişkiler > Bilinçli İletişim Kurma Yolları
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Bilinçli İletişim Kurma Yolları

Paylaş:
YazarHeltia
Klinik Psikolog Merve Özmeral

Gündelik hayatınızda ya da iş yaşamınızda zaman zaman iletişim problemleri veya kazalarıyla karşılaşabilirsiniz. Yanlış anlaşılmalar, kendini ifade edememe ya da iletişimi sağlıklı kuramamaktan kaynaklanan bu problemler; ilişkileri yıpratabilir, tartışmalara ve stres seviyesinde artışa yol açabilir.

İşte bu noktada devreye bilinçli iletişim girer. Siz de bilinçli iletişim kurma yollarını kullanarak hem kişisel hem profesyonel hayatınızda gerçekleşecek olumlu değişikliklere yelken açabilirsiniz.

Bilinçli İletişim Nedir?

Bilinçli iletişim, sık karşılaştığımız bir kavram. Bu noktada "İletişim bilinçli midir?" diye merak edebilirsiniz. İletişim kurmak hem bilinçli hem bilinçsiz yapılan bir eylemdir. Kişiler duygu ve düşüncelerini karşı tarafa iletmeyi ve karşı tarafta bir etki yaratmayı amaçladığında bilinçli bir iletişimden söz edebiliriz.

Bu kavramın pek çok farklı tanımı ve algılanış biçimi olabilir. Ancak genel olarak bilinçli iletişim; herhangi bir kişiye ya da duruma olumsuz tepki göstermek veya negatif kelimelerle karşılık vermek yerine olgunlukla ve daha yumuşak bir üslupla cevap vermektir.

Bilinçli iletişim sonradan edinilip geliştirilebilen bir beceri olduğundan zamanla herkes bu yetiyi kazanabilir. İnsanların varlığını yargılamaktan ziyade yaptığı eylemler üzerinden bir iletişim stratejisi geliştirirseniz bilinçli iletişim kurabilirsiniz. Bu doğrultuda iletişim öğelerini kullanarak konuşmayı daha açık, saygılı ve anlamlı ilişkiler kuracak şekilde yönlendirebilirsiniz.

Bilinçli ve Şiddetsiz İletişim Kurma Yolları

Bilinçli farkındalık ve iletişim becerilerini geliştirmeyi, şiddetsiz iletişim kurmayı ve tüm bunları hayatınızın bir parçası hâline getirebilirsiniz. Peki, bilinçli ve şiddetsiz iletişim kurmak için izlemeniz gereken yollar neler?

1. Durumun Ne Olduğunu Anlamaya Çalışın

İletişim esnasında ters giden bir durum varsa öncelikle durup derin bir nefes alın. Olaya üçüncü bir gözle bakarak durumu objektif şekilde değerlendirmeye çalışın. Böylece sakinleşir ve tamamen duygularınıza yenik düşen bir konuşma yapmaktan kaçınırsınız.

2. Şimdiki Zamana Odaklanın

Yaşanan olumsuz durum size geçmişteki kötü iletişim tecrübelerinizi hatırlatmış, travmalarınızı tetiklemiş olabilir. Bu durumda gözlerinizi kapatıp şimdi başınıza gelen bu olayın geçmişte yaşananlarla aynı olmadığını ve yaşadığınız ana odaklanmanız gerektiğini kendinize hatırlatmalısınız.

3. Nasıl Hissettiğinizi İfade Edin

Muhatap olduğunuz kişiye iletişim içerisinde nasıl hissettiğinizi açıkça ifade edin. Bunu yaparken kurban ya da mağdur hissi uyandıracak kelimeler kullanmaktan kaçının. Karşı tarafa sürekli sizin sorunlarınızı ve memnuniyetsizliğinizi vurgulayan sen dilini kullanmayın. Bu konuyla alakalı daha çok şey öğrenmek istiyorsanız "Sağlıklı İletişim için Ben Dili" yazımızı okuyabilirsiniz.

4. İletişimde Neye İhtiyaç Duyduğunuzu Belirleyin

İletişim kurarken her bireyin beklenti ve ihtiyaçları farklılık gösterebilir. İletişimden sevgi, saygı, dürüstlük, kabullenme ya da takdir gibi insani ihtiyaçlardan herhangi birini bekliyorsanız bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini düşünün. Ardından karşı tarafa neden bunu hissettiğinizi ve neden iletişimde bu noktalara önem verdiğinizi anlatmayı deneyin.

5. Karşınızdakinden Yapabileceği Şeyler İsteyin

Bilinçli iletişim kurmak için iletişimde olduğunuz kişiden net olan ve yapılabilir taleplerde bulunun. Ancak bu şekilde taleplerinizin karşılanması mümkün olabilir. Ne istemediğinizin yanı sıra ne istediğinizi de belirtirseniz daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz.

Bilinçli İletişimin Faydaları Neler?

Farkındalık ve iyi niyetle örülü bilinçli iletişimin -hiç şüphesiz- insan ilişkilerine pek çok katkısı bulunur. Bu faydalar ise genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Bilinçli iletişim sayesinde karşılıklı ilişkiler gelişir ve bireyler, ilişki kurdukları kişilerle daha kolay empati yapabilir.
  • Öz farkındalığı besleyerek kişinin duygusal zekâ açısından gelişmesini sağlar.
  • Bilinçli iletişim, kişilerin karşısındakini yargılamadan ve suçlamadan iletişim kurma olanağı sağladığından çatışmaları azaltır.
  • Problem odaklı bir dil yerine çözüm odaklı, şiddetsiz bir dil benimsemeyi teşvik eder.
  • Şiddet içeren iletişim her zaman kötü niyetli değildir, kimi zaman da yoğun hissedilen öfke duygusunu yatıştıramamaktan kaynaklanır diyebiliriz.

Bunun üstesinden gelebilmenin yolu ise bilinçli iletişim kurma yolları hakkında bilgi edinmekten ve sağlıklı iletişim becerilerini içselleştirmekten geçer. Sizler de bilinçli iletişim kurmanın yollarını öğrenmek ve daha sağlıklı ilişkiler kurmak istiyorsanız Heltia uygulamasını indirerek psikologlarla iletişime geçebilir, online terapi alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Psikolojide Özür Dilemenin Önemi” ve “Duygusal Manipülasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2023Güncellenme tarihi: 20 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
İlişkiler hakkında yazılar