Düzenli bir egzersiz programı ile diyete bağlı kalmayı gerektiren kilo verme süreci, zaman zaman moral bozucu olabilir. Özellikle sarf ettiğiniz tüm efora rağmen tartıda gördüğünüz sayı bir süredir değişmiyorsa çabalarınızın boşa gittiğini düşünebilirsiniz. Öncelikle burada şunu belirtelim, kimse tartıda gördüğü sayıdan ibaret değildir. Ama sağlığınız için kilo vermeniz gerektiğini düşünüyorsanız, bu süreçte dirençle karşılaşabileceğiniz dönemden bahsetmek faydalı olabilir.
Direnç kilosu olarak adlandırılan bu keskin dönemeç, tüm kilo verme yolculuğunuzun seyrini değiştirebilir. Zira sonu hüsranla biten diyet yolculukları sıklıkla bu noktada sona erer. Oysa cesaretinizi kaybetmediğinizde ve geriye sadece direnç kilolarının kaldığını fark ettiğinizde stratejinizi değiştirebilir, hedeflediğiniz ideal kiloya ulaşabilirsiniz.
Bu yazıda kilo direncini kırmak için neler yapabileceğinizi detaylı olarak açıklayacağız.
Direnç Kilosu Nedir?
Direnç kilosu; vücudun beslenme biçimi, yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite değişikliklerine cevap vermeyi bırakmasını ifade eder. Başlangıçta vücut, fazla kiloları vermek için yardımcı olurken bir noktadan sonra metabolik tutumlulukla direnç göstermeye başlar. Yani vücut kendisini korumaya alarak belirli bir kiloda sabit kalmaya çalışır.
Bu direnç; hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksikliği, enflamasyon, toksinler ile sindirim ve sinir sistemi bozuklukları sonucunda da ortaya çıkabilir. Tüm bu nedenler aynı anda veya ayrı ayrı direnç kilosunun oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Aynı zamanda diyet psikolojisinin bireyde yarattığı stres de sabır isteyen bu son kilolardan kurtulmayı zorlaştırabilir. Yani hem fiziksel hem mental alanlarda problemlerle bağlantılı oluşabileceğinden alanında uzman kişilerle görüşmek faydalı olabilir.
Direnç Kilosu Nasıl Hesaplanır?
Bireyin metabolizmasının öznelliğine bağlı olarak direnç kilosunun oluşumu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bununla beraber kilo verme sürecinde ideal kiloya yaklaşıldıkça direnç kilosu da kendini göstermeye başlar. Bu yüzden direnç kilosu hesaplaması, ideal kilo hesabı üzerinden yapılabilir. İdeal kilo, vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle ulaşılan beden kütle indeksiyle hesaplanır. Bulunan değer 20-25 aralığında ise bireyin ideal kiloda olduğu varsayılır.
Kilo verme sürecinin başında belirlenen bu hedefin son adımlarında direnç kilosunu kendini göstermeye başlar.
Direnç Kilosu Nasıl Kırılır?
Direnç kilosunun ardında yatan neden, bireyin yaşam tarzı ve metabolizma hızı gibi birçok kök nedene bağlı olarak farklılaşabilir. Bu nedenle direnç kiloyu kırmak her zaman aynı yöntemlerle uygulanamayabilir.
Bununla beraber direnç kilosu, kilo verme sürecinin başlangıcından bu yana yapılan her şeyi gözden geçirmeyi gerektirir. Bu ayar noktasında pes etmeden ve sabırla ilerleyerek direnç kilosu aşılabilir. Bu 5 temel ipucu, direnç kilosunu kırmaya yardımcı olabilir:
1. Aralıklı Oruç Yöntemini Deneyin
Bir türlü verilemeyen o son birkaç zorlu kilo karşısında metabolizmanızı tekrar hızlandırmayı deneyebilirsiniz. Tipik olarak 16-48 saat arasında açlık gerektiren aralıklı oruç yöntemi, metabolik hızınızı korumanıza yardımcı olabilir. Daha az kalori tüketirken kas kütlenizi korumanızı kolaylaştıran bu yöntem sayesinde yağ kaybetmeye devam ederek zayıflayabilirsiniz.
2. Protein Alımını Gözden Geçirin
"Direnç kilosu nasıl verilir?" sorusunun cevabı, protein diyetinde gizli olabilir. Mevcut diyet ve beslenme biçiminizi gözden geçirerek yeterli protein alıp almadığınızı tespit edebilirsiniz. İşlenmiş, basit karbonhidrat alımını neredeyse sıfırlayan yüksek protein oranı yüksek bir diyet uygulamak; direnç kilosunu kırmanıza yardımcı olabilir.
3. Ne Yediğinize Daha Fazla Dikkat Edin
Kilo verme sürecinin bu son basamağında ne yediğinizi daha detaylı analiz etmeniz gerekebilir. Aldığınız kalorileri ve makro besin (protein, karbonhidrat, yağ) oranını takip ederek diyetisyenle iletişime geçebilirsiniz. Bu analizi bir uzmanın yapması oldukça önemli. Ve sonrasında gerekirse onun da yönlendirmeleri ile birlikte diyetinizi değiştirebilirsiniz. Bu yüzden direnç kilosu kırma aşamasında bir diyet günlüğü tutabilir, çevrim içi uygulama ve web sitelerinden faydalanabilirsiniz.
4. Detoks Diyetini Deneyin
Diyet yaptığınız süre boyunca vücudunuzun yağ kaybına paralel olarak toksinler de tüm bedeninize yayılır. Bedeninizde artan bu yük, kilo verme hızınızı frenleyebilir. Oysa direnç kilosu kırma detoksu ile bedeninizi toksinlerden temizleyerek tekrar kilo vermeye başlayabilirsiniz
Öncelikle vücudunuzu stresten arındırıp antioksidan alımını artırarak detoksa başlayabilirsiniz. Bol su tüketiminin yanı sıra yeterli lif ile dengelenmiş sebze ve meyve karışımlarını içeren detoks diyeti sayesinde inatçı kilolarla vedalaşabilirsiniz. Bu noktada ise mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Sosyal medyada ya da çevreden duyulan detoks diyetleri, çayları, soğan kürleri gibi şeylerin sağlığı olumsuz etkileme ihtimali olabilir çünkü her bireyin ihtiyaçları farklıdır. Bilinçsizce yapılan detoks diyetleri yağ vermeye çalışırken kas da kaybetmenize sebep olabilir.
5. Egzersiz Programınızı Yenileyin
Diğer tüm alışkanlıklarda olduğu gibi beden de zamanla egzersiz rutinine alışır. Bu hızlı adaptasyonu bozarak araya yeni egzersizler eklemeyi deneyebilirsiniz. Egzersiz sıklığını veya yoğunluğunu artırabilir, yüksek yoğunluklu ve aralıklı antrenmanla (HITT) vücudunuzu daha fazla kalori yakmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca bir direnç kilosu kırma yöntemi olarak daha fazla kuvvet egzersizi yapmayı deneyebilirsiniz.
Tüm bu noktalarda sağlıklı bir kilo verme süreci için mutlaka uzman bir diyetisyenle görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Heltia uygulamasını indirerek hemen bir diyetisyenle eşleşebilir, online diyetisyen görüşmeleri ile fiziksel sağlığınızı geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Diyette Motivasyonu Korumak için 8 İpucu” ve “Günlük Kalori İhtiyacı Nedir?” yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.