JavaScript is required
/
Diyette Motivasyonu Korumak için 8 İpucu

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Diyette Motivasyonu Korumak için 8 İpucu

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Şule Boz tarafından onaylanmış içerik

Motivasyon; hedefe yönelik davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren itici güç olarak tanımlanabilir. Bireyin sosyal, biyolojik, duygusal ve bilişsel gücünün toplamını içerir. Her davranışta olduğu gibi söz konusu bir diyeti uygulamak olduğunda da yeterli motivasyona sahip olmak önem taşır.

Siz de başladığınız diyeti bozmamak için motivasyon kazanmak istiyorsanız yazımızı detaylıca inceleyebilirsiniz. İşte diyette istikrar nasıl sağlanır, zayıflamak için motivasyon nasıl bulunur konusunda işinize yarayabilecek bazı ipuçları:

1. Diyet Yapma Amacınızı Netleştirin

Diyette motivasyonu kalıcı hâle getirmek için diyet yapma amacınızı net bir şekilde belirlemeniz önem taşır. Diyet yapmanın yeni bir beslenme alışkanlığı olduğunu göz önüne alırsak diyetin sürdürebilirliğini sağlamak adına derinlerde yatan nedenlerinizi anlamaya çalışmalısınız.

Bunu anlamak için kendinize neden diyet yapmak istediğinizi, bu isteğinizin hangi amaca hizmet ettiğini sorabilir ve bunları not alabilirsiniz. Örneğin daha zinde olma, alerjilere ve hassasiyetlere göre beslenme, kilo verme motivasyonu ile başlıyor olabilirsiniz. Diyette motivasyon düşüklüğü yaşadığınızda bu notlarınıza göz atarak tekrar motivasyon kazanabilirsiniz.

2. Kendiniz İçin En Doğru Hedefleri Belirleyin

Diyet yaparken doğru ve uygulanabilir hedefler belirlemek motivasyonunuzun sürdürülebilirliği için önem taşır.

Örneğin; bir ayda 15 kg zayıflamak ve belinizi 20 cm daha ince hâle getirmek çok doğru bir hedef olmayabilir. Bu nedenle diyet hedeflerinizin spesifik, anlamlı, ulaşılabilir, gerçekçi ve izlenebilir olması gerekir. Böylelikle hedeflerinize ulaştıkça daha fazlasını yapmak için motivasyon kazanabilirsiniz.

3. Diyet Motivasyonunuzu İçsel Motivasyona Dönüştürün

Dışsal motivasyonda birey; yapmayı hedeflediği davranışı, davranış sonucunda elde edeceği somut veya soyut ödül için gerçekleştirir. Örneğin; arkadaşınızla kilo verme yarışına girdiniz ve arkadaşınızdan daha fazla kilo vermeyi hedefliyorsunuz. Bu durumda dış motivasyona sahipsiniz.

İçsel motivasyona sahip olduğunuz eylemi ise sadece keyif almak, öğrenmek, keşfetmek ve potansiyelinizi geliştirmek için yaparsınız. Örneğin; koşmayı sadece koşma hissini sevdiği için, koşarken mutlu hissettiği için yapan birisi koşma konusunda içsel motivasyona sahiptir diyebiliriz.

Hayatımızda dışsal motivasyonun gerekli olduğu birçok durum söz konusu ancak içsel motivasyonun dışsal motivasyondan çok daha kalıcı olduğunu belirtmeliyiz. Eğer diyetiniz için daha kalıcı bir motivasyona sahip olmak istiyorsanız diyet motivasyonunuzun içsel mi, dışsal mı olduğunu gözden geçirebilirsiniz.

Eğer dışsal motivasyona sahipseniz diyetinizde içsel motivasyon sağlayacak değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin; hedefinizi kilo vermek değil, yaşamın her anında daha sağlıklı bir bedene, cilde sahip olmak için kalıcı beslenme alışkanlıkları edinmek olarak belirleyebilirsiniz.

4. Kendinizle Konuşurken Olumlu Bir Dil Kullanın

Durmadan eleştirel ve olumsuz konuşan bir iç sese sahipseniz herhangi bir konuda motive kalmanız zorlaşabilir. Kendinizle olumlu şekilde konuşarak hedefinize ulaşmadaki performansınızı iyileştirebilirsiniz.

Örneğin; "Daha önce defalarca diyet yaptın, hiçbirinde başarıya ulaşamadın." diyen bir iç sesiniz varsa onu fark ettiğinizde "Daha önce başarısız deneyimler yaşamam benim başarısız biri olduğumu göstermez, bu defa diyetimi uygulayacağıma inanıyorum." gibi bir söylemle olumsuz iç sesinizi değiştirmeye başlayabilirsiniz.

5. Kendinizi Motive Hissediyormuş Gibi Davranın

Sağlıklı beslenmek uzun soluklu bir yolculuk olduğundan her gün maksimum motivasyon düzeyine sahip olamayabilirsiniz. Böyle durumlarda motive olmayı beklemek yerine ihtiyacınız olan motivasyona sahipmiş gibi hareket edebilirsiniz. Böylece davranışlarınız, duygularınızı değiştirebilir ve harekete geçtikten sonra daha kendinizi iyi hissedebilirsiniz.

6. Sevdiğiniz Yiyecekleri Yemek İçin Kendinize İzin Verin

Sıkı bir diyet programı uygularken sevdiğiniz yiyeceklerden tamamen uzak duruyor olabilirsiniz. Ancak diyette motivasyonunuzu kaybetmek istemiyorsanız belli zamanlarda sevdiğiniz yiyecekleri yemek için kendinize izin verebilirsiniz. Örneğin; haftada bir gün sevdiğiniz sütlü çikolatadan kontrollü şekilde birkaç parça yemek size iyi hissettirebilir ve motivasyonunuzu artırabilir.

7. Sağlıklı Beslenmeyi Alışkanlık Hâline Getirin

Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık hâline getirmek, "Diyette motivasyon nasıl sağlanır?" sorusuna verilebilecek en doğru cevaplar arasında. Pek çok insan, hayatının belirli bir döneminde diyet yaparak istediği kiloya ulaşsa da diyet sona erdiğinde eski kilosuna dönebilir. Buradaki sorun, sağlıklı beslenmenin bir alışkanlık hâline gelememiş olması.

Sağlıklı bir yaşam stilini alışkanlığa dönüştürürken küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Örneğin aldığınız kafein miktarını azaltmak istiyorsanız, bunu birdenbire yapmak yerine, her gün sadece bir bardak daha az kahve içerek motivasyonunuzu kaybetmeden alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz.

8. Farkındalık Meditasyonları Yapın

European Journal of Social Psychology'de yayımlanan bir araştırmaya göre, farkındalık meditasyonu yapmanın motivasyona pozitif yönde etkisi olduğu görülmüş. Siz de diyette motive olmak için düzenli olarak meditasyon yapabilir, diyetiniz için kendinizi daha fazla motive hissedebilirsiniz.

Bazı durumlarda yaşadığınız, sadece diyet için motivasyon toplayamamak olmayabilir ve bunun altında farklı psikolojik güçlükler yer alabilir. Eğer böyle bir durumun söz konusu olduğunu düşünüyorsanız "Diyette motivasyonumu kaybettim." diye üzülmek yerine bir uzmanla görüşerek süreci daha kolay hâle getirebilirsiniz.

Heltia uygulamasını indirerek hem size özel beslenme programları oluşturabilecek online diyetisyen görüşmeleri hem de içsel motivasyonunuzu bulmanıza, kendi kaynaklarınızı keşfetmenize yardımcı olabilecek online terapi görüşmeleri yapabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Vücut Ölçümü Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve "Dengeli Beslenme Nedir, Nasıl Olur?" yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu