JavaScript is required
/
Diyabet ve Kuvvet Egzersizleri İlişkisi

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Diyabet ve Kuvvet Egzersizleri İlişkisi

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Fizyoterapist Bahar Ayberk onaylı içerik

Egzersiz, en önemlisi de düzenli egzersiz, herkesin hayatının parçası olması gereken bir alışkanlık. Fiziksel sağlıktan mental sağlığa birçok açıdan yardımcı olabiliyor. Ancak özellikle bazı durumlarda daha faydalı olabileceğini, hatta bazı kronik hastalıklara iyi gelebileceğini de düşünmüş müydünüz?

Araştırmalar, Tip-2 diyabet ile kuvvet ve dayanıklılık egzersizleri arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor. Gelin, egzersiz ve diyabet ilişkisini buna odaklanarak inceleyelim 👇🏻

Kuvvet Egzersizi Nedir?

Başlamadan önce, kuvvet egzersizlerinin ne olduğunu da kısaca bir tanımlayalım:

Kuvvet egzersizleri, kas kuvveti ve dayanıklılığını artırmaya yönelik egzersizlerdir. Bunlar güç egzersizi veya “direnç egzersizi” olarak da bilinir, çünkü büyük ölçüde bir şeye karşı direnç uygulamakla yapılır. Örnekleri arasında ağırlık kaldırmak, direnç bantları kullanılan hareketler, şınav çekmek gibi egzersizler sayılabilir.

Daha detaylı bilgi için kuvvet egzersizlerini tanımladığımız, genel faydalarını ve nasıl uygulanabileceklerini açıkladığımız “Kuvvet Egzersizleri Hakkında Her Şey” yazımıza göz atabilirsiniz.

Şimdi gelelim, bu gruba dahil edilen egzersizlerin diyabeti olan bireylere nasıl iyi gelebildiğine:

Kuvvet Egzersizlerinin Diyabet İçin Faydaları

Yürümeye veya koşmaya ek olarak bu direnç tipi egzersizler aynı zamanda güçlü, sağlıklı kemikleri de destekler. Yağ yerine daha fazla kas inşa etmek, özellikle tip 2 diyabetiniz olduğunda faydalıdır çünkü kaslar en fazla glikoz kullanır, bu nedenle kaslarınızı ne kadar çok kullanırsanız, kan şekeri seviyenizi kontrol etmede o kadar etkili olabilirsiniz.

1. İnsülin Kullanımını Düzenler

Kaslar, vücudumuzda en hızlı glukoz tüketen yapılardır. Bunu da özellikle zorlandıktan sonra kas liflerini ‘yenilemek’ için yaparlar.

Kuvvet antrenmanları, kasların gelişmesi sürecinde böylelikle daha fazla glukoz yakmasına yol açar. Bu da vücudun glukoz kullanımı için ihtiyaç duyduğu insülin miktarını azaltmaya yardımcıdır.

Ancak bu tabii ki kuvvet egzersizlerinin size fayda sağlaması için kas kütlenizi bolca artırmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Burada en önemli olan faktör kasların düzenli olarak çalışması, yani düzenli bir şekilde egzersize devam edilmesi. Böylelikle kaslar gitgide güçleneceği için emilimi sağlanan glukoz miktarı artar. Ayrıca vücudun dışarıdan ihtiyaç duyduğu insülin miktarının artması ve insülin direnci geliştirilmesi riski büyük ölçüde azalmış olur.

2. Vücut Ağırlığı Kontrolüne Yardımcı Olur

Sağlıklı bir vücut ağırlığı korumak, Tip-2 diyabet hastaları için oldukça büyük önem taşıyor. Özellikle sağlıksız kilo alınması ve yağ kütlesinin artması, şeker hastalığı belirtilerinin kontrolünü zorlaştırıyor. Ayrıca diyabetle birlikte oluşması kolaylaşan bazı kronik rahatsızlıkların da riskini artırabiliyor.

Kuvvet egzersizleri gibi aerobik egzersizler ise, harcanan enerjide artış sağlayarak vücut ağırlığı kontrolüne yardımcı olur. Özellikle diyabete uygun sağlıklı bir beslenme düzeni ile desteklendiğinde sağlığı oldukça destekleyici olabilir.

3. Kalp Sağlığınızı Korur

Direnç ve kuvvet egzersizleri, kasları ‘yormaya’ odaklandıkları için:

  • Yağsız vücut kitlesini artırmaya,
  • Göbek bölgesindeki yağlanmayı azaltmaya,
  • Kan akışını iyileştirmeye,
  • Sirkülasyonu ve oksijen alımını geliştirmeye,
  • Kan basıncını azaltmaya,
  • Kan şekerini düzenlemeye,
  • Kolesterol seviyesini dengelemeye,
  • Kalp-damar hastalıklarının riskini azaltmaya büyük ölçüde katkı sağlar.

Bu gibi sebeplerden kardiyovasküler sistem sağlığınızı korur, dolayısıyla da Tip-2 diyabetin belirtilerinin kontrolünde ve ilerlemesini önlemekte görev alır. Beslenme ve fiziksel sağlık gibi farklı konularda, alanında uzman kişilerin fikirleri bu şekildedir.

Sonuç

Gördüğünüz üzere uzmanlar, kuvvet egzersizlerinin diyabete olan faydaları konusunda hemfikir. Ancak bu tabii ki sadece kuvvet egzersizi yapmak sağlıklı bir bedene sahip olmak için yeterlidir demek değil. Özellikle diyabet durumunda, kuvvet egzersizleri:

  • Daha geniş, düzenli uygulanan ve bireyin ihtiyaçlarına uygun bir antrenman programının içine dahil edilmelidir.
  • Bireyin durumuna uygunluğundan emin olmak için bir uzmana danışılarak yapılmalıdır.

Uzman fizyoterapist eşliğinde istek ve ihtiyaçlarınıza uygun bir egzersiz programı hazırlamak, gelişiminizi takip etmek ve videolu anlatımlardan faydalanmak için Heltia uygulamasını indirebilirsiniz. Online fizyoterapi ile birlikte online terapi de alabilir, bütünsel sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Gıdalardaki Potansiyel Tehlike: Akrilamid Nedir?” ve “Kas Spazmı Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Geirsdottir OG, Arnarson A, Briem K, Ramel A, Jonsson PV, Thorsdottir I. “Effect of 12-week resistance exercise program on body composition, muscle strength, physical function, and glucose metabolism in healthy, insulin-resistant, and diabetic elderly Icelanders.” J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012; 67(11): 1259-1265.

Strasser B, Pesta D. “Resistance training for diabetes prevention and therapy: experimental findings and molecular mechanisms.” Biomed Res Int. 2013:805217.

Wilding JP. “The importance of weight management in type 2 diabetes mellitus”. Int J Clin Pract. 2014 Jun;68(6):682-91.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu