JavaScript is required
/
Ergonomi Nedir, Neden Önemlidir?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Ergonomi Nedir, Neden Önemlidir?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Fizyoterapist Bahar Ayberk onaylı içerik

Uyuduğumuz, çalıştığımız, oturduğumuz yerlerde bedenimizin ve zihnimizin sağlığını korumak için alabileceğimiz bazı tedbirler var. Ergonomi alanı da tam olarak bunları sağlamak, insanların çevresiyle uyumunu ve kendi iyi oluşunu korumakla ilgileniyor.

Bu yazıda ergonomi tanımını yapacağız, ergonomik bir ortamın faydalarından ve bunu sağlamak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz. Umarız ki yaşamınızda uygulayabilir ve daha sağlıklı ve güvenli hissedebilirsiniz ☺️

Ergonomi Ne Demek?

"Ergonomi”, insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerinin çevresiyle olan etkileşimini inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Bunu da insan, iş ve makine üçlüsünün birbirlerine en iyi şekilde uyumunu sağlamakla gerçekleştirir. Bazen “insan mühendisliği” dendiğini de duyabilirsiniz.

Kısacası; ergonomi, yaşam ve iş alanlarını olabildiğince insanın ihtiyaçlarına uygun hale getirmekle ilgilenir. Ergonomik bir ortam sağlamak, özellikle fiziksel sağlık ve iş güvenliği açısından oldukça önemli ve gerekli bir durumdur.

İyi Ergonomi Faydaları Nelerdir?

Yaşama ve çalışma alanlarımız, hayatımızda en çok zaman geçirdiğimiz yerler arasındadır. Bu sebeple bu ortamların ergonomik olması hem fiziksel hem de mental sağlığımızı korumak için önemlidir.

Sağlıklı ve yeterli bir ergonominin sağladığı faydalar arasında şunları sayabiliriz:

Fiziksel Ergonomi Faydaları

  • Ergonomik açıdan ideal koşulların sağlandığı bir ortamda boyun, omuz, bel ve sırt gibi yaygın ağrıların ortaya çıkması daha zordur.
  • Bu durum ayrıca “ergonomik rahatsızlıklar” olarak bilinen bazı kemik, kas ve eklem problemlerinin yaşanma riskini de azaltabilir.
  • Konfor azlığı, sağlıklı bir postür korumayı zorlaştırabilir. Yani ergonomik bir düzen, uzun vadede kalıcı olabilen duruş bozukluklarının ortaya çıkmasını da zorlaştırmış olur.
  • İyi ergonomik koşulların sağlandığı bir çalışma ortamında, iş kazaları ve bunlara bağlı yaralanmalar deneyimlenme riski daha azdır.

Psikolojik Ergonomi Faydaları

  • Çalışma ortamında fiziksel rahatsızlık veya ağrı deneyimlemek, işinize/görevinize odaklanmanızı zorlaştırabilir. Ergonomik bir çalışma düzeni sağlanmasıyla stres, motivasyonda azalma ve zaman kaybı gibi durumlar azaltılabilir.
  • Fiziksel ve psikolojik iyi oluş arasında güçlü bir bağlantı var. Araştırmalara göre, ergonomik bir düzende yaşayan ve çalışan bireylerin mental sağlığı da bu durumdan pozitif olarak etkileniyor.
  • Ergonomik bir ortamda olduğunuzu ve rahat edebileceğinizi bilmek, sizin de daha rahat hissetmenize yardımcı olur. Bu da çalışma ortamınızdaki güven seviyesini artırabilir.

Şimdi gelin, kısaca bunu sağlamak için neler yapabileceğinize de bakalım 👇🏻

Ergonomik Bir Ortam Oluşturmak İçin Neler Yapılabilir?

Ergonomik olarak yetersiz bir şekilde yaşamak veya çalışmak hem veriminizi, hem fiziksel sağlığınızı hem de psikolojik iyi oluşunuzu negatif olarak etkileyebilir. Bu yüzden ergonominin amaçları arasında en büyüğü; bireyi göreve ve ortama değil, görevi ve ortamı bireye uygun kılmaktır.

Ergonomik bir ortam oluşturmak için uygulayabileceğiniz bazı önerileri aşağıda listeledik:

  • Masa, sandalye ve yatak gibi çok kullanılan eşyalarınızın ergonomik olduğundan ve fiziksel sağlığınızı destekleyeceğinden emin olmak
  • Sağlıklı bir postür korumaya dikkat etmek
  • Vücudunuzun ‘alarm sistemi’ne güvenmek, bir ağrı hissettiğinizde bunu önemsemek ve gerekli aksiyonları almak
  • İş makineleri, klavye/mouse gibi aletler kullanıyorsanız uzun süre tekrarlı hareket yapmaktan kaçınmak, mola verme sıklığınızı artırmak
  • Özellikle güç kullanmanız gereken aktivitelerde doğru formu korumak, sık sık dinlenmek
  • Düzenli olarak oturma pozisyonunuzu değiştirmek
  • Kemik ve kaslarınızı güçlendirme ve esnetme odaklı egzersizler yapmak
  • Ergonomik iyiliğinizi etkiliyor olabilecek var olan rahatsızlıklarınızın tedavisine başlamak.

Ergonomik bir ortam sağlamak hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, bu serinin devamı olan “Ofis Ergonomisi Sağlamak İçin Yapabilecekleriniz” yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca "Astrolojiye İnanmanın Arkasındaki Psikoloji" yazımız da ilginizi çekebilir.

Bunun yanında, fiziksel ve mental sağlığınızı korumak için ergonominin yanında profesyonel uzman desteğinin önemini de hatırlatmak istiyoruz. Heltia’nın uzman fizyoterapistleri ve psikolojik danışmanları ile görüşerek sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Dubey N, Dubey G, et al. “Economics for Desk Job Workers - An Overview”. Int J Health Sci Res. 2019;(9)7: 257-66.

İsGNedir. “Ergonomi Nedir?”. (n.a.).

Oregon Occupational Safety and Health. “The Advantages of Ergonomics”. OSHA Oregon. (n.a.).

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu