JavaScript is required
/
Etkili Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır? (5 Önemli Öneri)

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Etkili Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır? (5 Önemli Öneri)

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

“Kitabı kapağına göre yargılama” sözünü hepimiz duymuşuzdur: Bir şeyi sadece dış görünüşüne göre değerlendirmemek gerektiğini ifade eder. Ancak birisi hakkında edindiğimiz ilk izlenim, ister istemez bu şekilde gerçekleşir.

Bu yazımızda bıraktığımız ilk izlenim ne demek, ilk izlenim önemli mi, ilk izlenimlerde nelere dikkat edilmeli, etkili bir ilk izlenim nasıl olmalı gibi kritik soruları cevapladık. Umarız ki önerilerimizi günlük hayatınızda uygulayabilir ve başkalarıyla sosyal etkileşime girerken daha rahat hissedebilirsiniz ☺️

İlk İzlenim Etkisi: İlk İzlenim Nedir?

İlk izlenim, basitçe “birisi hakkında oluşturduğumuz ilk fikirler” anlamına geliyor.

Yeni tanıştığımız birinin kıyafetlerinden saç stiline, vücut dilinden sesine kadar her detayı toplu olarak inceleriz. Bunların hepsi çok kısa bir süre içerisinde ve istemsiz olarak gerçekleşir. Sonrasında da o kişi hakkında gözlemlediklerimiz ile, onun kişiliği ve karakteri hakkında bir değerlendirme yaparız.

Kısacası; birisi hakkında edindiğimiz ilk izlenim, onun hakkında gözümüze ilk çarpan şeyleri kullanarak yaptığımız bir analizdir.

İlk İzlenim Neden Önemlidir?

İlk izlenimler tamamen bilinçdışı, yani istemsizce yaptığımız değerlendirmelere yol açar. Bunların oluşması ne kadar kolaysa, üstlerine başka fikirler oluşturmak da bir o kadar zaman alır.

Peki, edindiğimiz ilk izlenim her zaman doğru mudur? Elbette ki hayır. İzlenim ve sonucunda oluşan fikirler doğru olsa da olmasa da, ilk izlenimimizi hiçbir zaman değiştiremeyiz. Bu da kişi hakkında ileride oluşturacağımız fikirleri, onunla ilişkimizi etkileyebilir.

İlk izlenim örnekleri olarak şunları verebiliriz:

  • İş görüşmesi veya röportajlar sırasında etkili bir ilk izlenim bırakmak, başkalarının gözündeki başarı ihtimalinizi artırabilir.
  • Başkalarının sizi daha güvenilir bulması, profesyonel ortamlardaki itibarınızı etkileyebilir. Kendinizden emin durduğunuz için belli görevlerin size verilmesi kolaylaşabilir.
  • Birinin sizi arkadaş canlısı, güven veren, iyi bir dinleyici gibi pozitif sıfatlarla benimsemesi daha kolay sosyalleşmenizi sağlayabilir.

İyi Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır?

İnsanların bizim hakkımızda ne düşüneceğini kontrol edemeyiz, ama ilk izlenimimize özen göstererek olabildiğince pozitif bir tarafa yönlendirebiliriz.

İlk buluşmada ilk izlenim bırakırken nelere dikkat edebilirsiniz, aşağıda detaylıca açıkladık:

1. Beden Dilinize Özen Gösterin

Araştırmalara göre, biri hakkında ilk dikkat ettiğimiz detaylar beden diliyle, yani bireyin kendisini nasıl taşıdığı ile alakalı.

Pozitif ve güvenli gözüken bir beden dili için şunları yapabilirsiniz:

  • Postürünüze dikkat edin, dik durun ve çenenizi yukarıda tutun.
  • Konuştuğunuz kişi ile göz teması kurmaya çalışın.
  • Vücudunuzun kişiye dönük olduğundan emin olun.
  • Yüz ifadelerinize dikkat edin: Doğru yerlerde tepki verin, olabildiğince kibar bir şekilde gülümseyin.

Ek olarak, verdiklerimizin genelleştirilmiş öneriler olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Durumsal ve kişisel sebeplerden dolayı hangilerini uygulayabileceğiniz değişebilir. Burada önemli olan kendinizden emin, rahat ve iletişime açık olduğunuzu beden dilinizle belli edebilmek.

2. Sohbetin Aktif Bir Parçası Olun

İki taraf da kendini tanıttıktan sonra, ‘tanışma’ların büyük bir kısmı sohbet etmekle geçiyor. Yani sohbet etme şekliniz, karşı tarafın sizin hakkınızda edineceği ilk izlenimi büyük ölçüde etkileyecektir.

Burada en önemli kısım şu: Konuşmalar iki taraflı çaba gerektirir. Kendiniz ve karşı taraf arasında bir denge yakalamak, sağlıklı bir iletişim için önemlidir. Hep bir tarafın konuştuğunu hissediyorsanız, konuşmayı daha eşit ve dengeli bir yere çekmek gerekebilir. Bunun için önceden sohbet noktaları belirlemeye çalışabilirsiniz veya ortak yönlerinize odaklanabilirsiniz.

Dengeli ve aktif sohbetin başka bir kısmı da iyi bir dinleyici olmak. Tanışmakla, size söyledikleriyle ilgilendiğinizi karşı tarafa olabildiğince belli edin. Söyledikleri hakkında sorular sorun, göz teması kurun, daha çok konuşmasına açık olduğunuzu gösterin. Böylelikle duygusal olarak açık olduğunuzu ve güvenilirliğinizi belli edebilirsiniz.

3. Karakter Güçlerinizi Öne Çıkarın

“Kendiniz olun” demek, artık oldukça klişe bir tavsiye. Ama klişeleşmesinin sebebi de doğru olması: Otantik ve kendine özgü olmak ilk izlenimlerde oldukça önemli. Hatta uzmanlara göre yalan söylenmesi, birisi hakkında fikirlerimizi en fazla negatif etkileyen durumlardan biri.

Gerçek olmayan şeylerden bahsederek daha ‘ilginç’ gözükmeye çalışmak yerine, kendi önemli özelliklerinizi keşfederek onları öne çıkarmak çok daha mantıklı bir seçenek. Heltia Blog’da yer alan “Karakter Güçlerinizi Tanıyor Musunuz?” yazısını inceleyerek bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

4. Kıyafetinizi Doğru Seçin

Tabii burada giysilerinizin pahalı, hatta ‘güzel’ olmasından bile bahsetmiyoruz. Ancak ister istemez herkes birbirinin ne giydiğine biraz da olsa dikkat ediyor. Örneğin, şık bir partide eşofman takımı giyen biri görürseniz, o kişi hakkındaki fikir, büyük ihtimalle bundan etkilenecektir.

Etkili bir ilk izlenim için, kıyafetinizde olması faydalı olabilecek özellikler şu şekilde:

  • Duruma ve ortama uygunluk göstermesi
  • Parçaların birbirine uyumlu olması
  • Temiz ve tertipli olması
  • Özenli ve düzgün olması
  • Kişiliğinizi ifade etmesi, karakteristik olması

5. Özgüveninizi Geliştirin

İlk izlenimler dahil hayatınızın her alanında yardımcı olacak bir öneriyle kapatalım: Özgüveninizi geliştirmek.

Kendine güvenen biri, bunu ister istemez dışarı da yansıtır. Beden dili kendinden daha emin olur, yeni insanlara daha rahat yaklaşabilir. İstediği gibi bir izlenim bırakamadığı durumlarda da daha rahat toparlanır, kişisel algılayıp üzülmek yerine kendini geliştirebileceği noktalara odaklanır. Bu durum özellikle de ilk iş görüşmesinde nasıl davranılmalı merak edenler için faydalı bir öneri olabilir.

Ancak tabii ki, bunu söylemek uygulamaktan çok daha kolay. Özgüven geliştirmek uzun ve zorlu bir süreç olabilir, arkasındaki bağlı psikolojik durumların da iyileşmesiyle ilişkilendirilebilir. Bu sebeple profesyonel yardıma başvurmanız gerekirse Heltia uygulamasını indirerek online terapi alabilir, iyileşme sürecinize başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Mitomani: Yalan Söyleme Hastalığı Nedir?” ve “Sempati ve Empati Arasındaki Fark Nedir?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu