Herhangi bir ilişkinizde her şey yolunda görünürken aniden iletişimde olduğunuz insana ulaşamadığınız, âdeta bir hayaletle karşı karşıyaymış gibi hissettiğiniz oldu mu? Eğer böyle bir deneyim yaşadıysanız ghosting'e uğramış olabilirsiniz.
Ghosting, zorlayıcı bir durum olsa da yalnız değilsiniz ve ghosting'in üstesinden gelmek de mümkün! Bu yazıda "Ghosting nedir, neden yapılır ve onunla nasıl başa çıkılır?" gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.
Ghosting Nedir?
Romantik ilişkiler söz konusu olduğunda cevabı en çok merak edilen sorular arasında "İlişkide ghosting nedir?", "Ghosting ne demek?", "Bir insanı ghostlamak ne demek?" gibi sorular yer alıyor.
Ghosting, birisiyle herhangi bir açıklama yapmadan iletişimi aniden sona erdirmektir. Ghosting, doğası gereği belirsizdir. Bu da buna maruz kalan bireyde keder, suçluluk ve utanç gibi duyguların hissedilmesine yol açabilir.
Ghosting, bu yöntemi uygulayan kişiyi yani ghoster'ı da olumsuz yönde etkiler. Bireyin sorun çözme ve iletişim becerilerini geliştirmesini engeller. Doğal olarak bu becerilerine sahip olmayan birinin de uzun vadeli ve sağlıklı bir ilişki kurması mümkün olmaz.
Ghosting yapmak ve ghosting'e maruz kalmak, bazı durumlarda kişiye ilişkileri bitirmek için ideal bir çözüm gibi gde olabilir. İletişimi sürdürmenin kötü sonuçlara yol açabileceği hatta potansiyel olarak güvensiz olabileceği durumlarda birey ghosting yapmaya mecbur kalabilir. Örneğin kişi partnerinin evli olduğunu ya da başka bir ilişkinin içinde bulunduğunu fark ettiğinde… Bu tür zor olaylar (aldatma, istismar vs) söz konusu olduğunda bazen insanlar kendilerini korumak için ya da sorunu çözmektense kurtulma odağında olduğu için ortadan kaybolabilirler. Biz bu yazıda ghostingi bu tür zorlayıcı durumların olmadığı ilişkiler açısından ele alıyoruz.
Peki, ghosting neden yapılır? Bir insan neden hiçbir iletişim kurmadan kendini uzaklaştırır? Gelin, şimdi bu sorunun cevabını inceleyelim:
Bir İnsan Neden Ghosting Yapar?
Ghosting çoğunlukla bir ilişkiyi sonlandırmanın olgunlaşmamış ve pasif agresif bir yoludur. Bireylerin bunu tercih etmesindeki sebep ise zorlayıcı durumlardan kaçınmak istemeleri olabilir. Bir veda konuşması yapmak yerine tüm iletişimi kesmek onlar için daha kolay görünebilir. Çünkü bu sayede karşılarındaki kişinin vereceği tepkiden ve yüzleşme sorumluluğundan da korunmuş olurlar.
Ghosting yapan kişiler bazı durumlarda nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilemediklerinden böyle bir yol seçebilirler. İçinde bulundukları romantik ilişkiyi ciddiye almıyor olabilirler. Çok fazla iletişim içinde olmak bireye kendini iyi hissettirmeyebilir. Bu da bireyi ghosting yapmaya itebilir. Ayrıca kişinin kendi psikolojik sorunları da ghosting uygulamasının nedeni olabilir. Kişi bu durumlarda farklı alanlarda uzman kişilerden yardım almak yerine problemlerini içselleştirebilir, ilişkide karşıdakine yansıtabilir.
Ghosting Nasıl Anlaşılır?
Bu noktada ghostin'e uğradığınızı nasıl anlayacağınızı merak ediyor, kendinize "Ghostlanmak ne demek?" diye soruyor olabilirsiniz.
Ghosting aniden gerçekleşebileceği gibi aşamalı şekilde teması azaltarak da ortaya çıkabilir. Ghosting yapan erkek ya da kadının erken aşamada belirlenmesini sağlayacak bazı davranış kalıplarından bahsedebiliriz:
- Ghosting yapmaya meyilli bireyler kişisel bilgilerini paylaşmayı ve karşılarındaki kişiye taahhüt vermeyi sevmezler.
- Sıklıkla yüz yüze buluşma planlarından vazgeçerler.
- İlişkide bulundukları insanı arkadaşlarıyla ve aileleriyle tanıştırmayı tercih etmezler.
- Sosyal medyadan kaybolabilirler.
- Mesaj ve aramalara nadiren dönüş yaparlar.
- Konuşmalarda ilgisiz görünebilirler.
Bu davranışların sonrasında ise tamamen ulaşılmaz olup iletişimi bitirmeleri oldukça muhtemeldir.
Ghosting ile Başa Çıkma Yöntemleri
Ghosting birçok insanda hayal kırıklığına yol açabilir. Üstesinden gelmesi zor olan duygular yaşatabilir. Bu noktada en önemli adım kendinize öz şefkat ve anlayış göstermenizdir. Ayrıca bahsedeceğimiz yöntemler de ghosting'le başa çıkma sürecinizde daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir:
1. Ghosting Yapan Kişiyle Tekrar İletişime Girmeyin
Ghosting ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri "Ghosting yapan kişiye nasıl davranılmalı?" sorusu. Ghosting yaşadığınızda kafanız karıştırabilir ve bir açıklamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu yüzden size ghosting uygulayan kişiyle tekrar iletişime geçmeye çalışıyor olabilirsiniz.
Başlangıçta durumu anlamlandıramayıp onunla iletişime geçmek istemeniz oldukça anlaşılır. Ancak belirli bir noktadan sonra iletişime girme çabasında bulunmamak ve bir noktada konunun karşı tarafla ilgili olduğunu ve konuştuktan sonra da bu konuya özveri göstermediğini kabul etmek daha iyi olabilir.
2. Kişisel Algılamayın
Ghosting'e uğradığınız zamanlarda nerede hata yaptığınızı veya hangi davranışlarınızın bu duruma yol açtığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ghosting sizin hareketlerinizin değil, büyük ölçüde karşınızdaki kişinin önceki sorunlarının size yansıyan bir sonucu. Bu da aniden sizinle iletişimini kesmesine yol açmış olabilir.
3. Olumsuz Deneyiminizi Genellemeyin
Ghosting, her ne kadar duygusal olarak yıpratıcı bir deneyim olsa da bir defa ghosting'e uğramanız ilerideki ilişkilerinizde de aynı sorunu yaşayacağınızı göstermez. Bu yüzden olumsuz deneyimlerinizi genellememeye ve yeni ilişkiler kurmaya devam etmeniz oldukça önemli.
4. Duygularınızı Paylaşın
Ghostlanmak yoğun düzeyde zorlayıcı duygular yaşamanıza yol açabilir. Duygularınızı sevdiklerinizle paylaşarak işlemek daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Ghosting ile yalnız başınıza başa çıkmak bazı durumlarda oldukça zorlayıcı olabilir. Siz de bu süreçte bir uzman desteği almak isterseniz Heltia uygulamasından yararlanabilir, online terapi alarak iyileşme sürecinize başlayabilirsiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, “İlişkilerde Sadakatsizlik” ve “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu: FOMO Nedir?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.