JavaScript is required
/
Göçmenlerin Yaşayabileceği 3 Sorun ve Tavsiyeler

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

2 Haziran 2024

- Genel Bilgiler

Göçmenlerin Yaşayabileceği 3 Sorun ve Tavsiyeler

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Deniz Arslan onaylı içerik

Başka bir ülkeye göç etmek, mesleki ve kişisel gelişim fırsatlarıyla dolu heyecan verici bir macera olabilir. Üstelik bilinçli şekilde tercih edilen yeni bir ülke, hayatın bilmediğiniz pek çok yönünü tecrübe etme fırsatı sunabilir. Burada hayata yeni bir gözle bakarken kararlılığınızı ve dayanıklılığınızı test edebileceğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz. 

Siz de böyle durumlarda ne yapmanız gerektiğini mi merak ediyorsunuz? Gelin, fırsatlar ve zorlukların bir arada bulunduğu göçmen ve göç psikolojisiyle başa çıkmanız için bazı ipuçlarını birlikte inceleyelim.

Göçmen Psikolojisi Nedir?

Yeni bir ülkeye adapte olurken deneyimleyebileceğiniz gelgitli ruh hâli, göçmen psikolojisini ifade eder. Doğup büyüdüğünüz ve toplumsal düzenine aşina olduğunuz ülkeyi bırakıp yeni bir ülkeye adım atmak, hayatınızdaki en karmaşık deneyimlerden biri olabilir. Genellikle göç etme kararında daha refah ve fırsat dolu bir yaşam isteği ağır basar.

Uzun araştırmalar ve hazırlıklar neticesinde gerçekleştirilen göç, beraberinde bazı soru işaretleri getirebilir. Banka hesapları, vergi kanunları, yol ve toplu taşıma kuralları gibi gündelik ihtiyaçların ayarlanıp hayatın düzene sokulması zaman alabilir. Bu süreç boyunca tereddütler yaşayabilir ve yeni düzene alışıp alışmayacağınızı düşünebilirsiniz.

Göçmenlerin Yaşayabileceği Sorunlar Neler?

Yeni bir ülkeye göç ettikten sonra en çok karşılaşılan sorunları ve bunlarla başa çıkmak için bazı ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Kültürel Farklılıklar

Ülkelerin kendine özgü gelenekleri, kuralları ve sosyal normları var. Bu farklılıkları anlayıp öğrenmek ve değişikliklere uyum sağlamak zaman alabilir. Bu yüzden adaptasyon sürecinde psikolojik dalgalanmalar görülebilir. Örneğin farklı çalışma kültürüne sahip bir iş yerinde; çalışma düzeni, beklentiler ve görgü kuralları değişiklik gösterebilir. Sosyal ilişkilerde ve dinî geleneklerde farklılıklar, kendinizi yabancı hissetmenize sebep olabilir.

Bu göçmen psikolojisiyle başa çıkmak için çeşitli yollara başvurabilirsiniz:

  • Gideceğiniz ülkenin kültürü hakkında ayrıntılı bilgi edinmeye çalışın. Ülkenin gelenek ve göreneklerini öğrenmeniz, karşılaşabileceğiniz farklı kutlama ve uygulamalara hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
  • Yeni gelenekleri öğrenmeye ve benimsemeye açık olun. Karşılaştığınız yeni kültürün güzelliklerini görmeye ve farklılıkları olumsuz şekilde değerlendirmemeye çalışın.
  • Girdiğiniz ortamları dikkatlice gözlemleyin ve gözünüze çarpan farklılıklara ilişkin sorular sorun. Yeni bir ortamda yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden anlamadıklarınızı sormaktan çekinmeyin.
  • Kendinizi yabancı ve dışlanmış hissetmemek için yerel topluluktan insanlarla iletişim kurmaya çalışın. Gönüllü etkinliklere ya da kulüplere katılmak, yeni insanlarla tanışmanın kolay yolu olabilir.

2. Yurt Özlemi

Bir anda ailenizi, evinizi, arkadaşlarınızı ve anılarınızı biriktirdiğiniz yeri geride bırakmakta zorlanabilirsiniz. Yeni ortamınıza alışmaya çalışırken sevdiklerinizden uzakta kaldığınızda da yurt özleminiz ağır basabilir. Evinizi özlediğinizde yeni ülkeye dair motivasyonunuzu düşürmemek için yeni alışkanlıklar edinebilirsiniz.

Yurt özlemiyle başa çıkmak için:

  • Aile bireyleri ve arkadaşlarınızla düzenli telefon görüşmeleri aracılığıyla iletişiminizi sürdürün. Yeni deneyimlerinizi onlarla paylaşın. Yakınlarınızın desteğini almaya devam ederek yalnızlık hissinin üstesinden gelebilirsiniz.
  • Yeni evinizde bir rutin oluşturarak rahatlık ve aşinalık hissini kendiniz yaratabilirsiniz. Bu rutin kapsamında sevdiğiniz yemekleri pişirebilir, düzenli egzersiz ve uyku programı oluşturabilirsiniz.
  • Kültürünüzle ve yakınlarınızla bağınızı sürdürebilmek için kendi ülkenizdeki bayramları ve özel günleri kutlayın. Bu kutlamaları meslektaşlarınız ve yeni arkadaşlarınızla paylaşarak sizi anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
  • Yeni kültürünüzü anlayabilmek ve insanlarla bağ kurabilmek için ilgi alanlarınız doğrultusunda kulüplere veya topluluklara katılabilirsiniz. Yerel etkinliklere ve festivallere katılarak yeni insanlarla tanışın. Kendinizi yeni ortamın avantajlarından soyutlamadan çevreyi keşfedin.

3. Değişim Kaygısı

Yeni bir ülkeye göç etmek, çoğu zaman yeni değişikliklere hazır olmayı beraberinde getirir. Değişime hazır olup olmamanız konusunda bazı endişeler duyabilirsiniz.

Bu duruma hazır olmak için:

  • Kişisel bakımınıza öncelik vererek yaşam enerjinizi artırmaya odaklanabilirsiniz. İyi beslenme, yeterli uyku ve düzenli aktivite, iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bu süreçte hobilerinize vakit ayırabilir, yeni kültüre ait müzikler dinleyebilir ve okumalar yapabilirsiniz.
  • Yeni hayatınızla ilgili gerçekçi beklentiler belirleyin ve karşılaşacağınız zorluklar karşısında sabırlı olun. Yeni bir ülkeye alışmanın zaman alabileceğini ve bu yolda iniş çıkışlar yaşayabileceğinizi kabul edin.
  • Yeni ortamın size sunduğu fırsatlara odaklanın ve değişimin bir süreç olduğunu fark edin. Kendinize ve çevrenize karşı olumlu tutum sergilemek, zorlukları dirençli şekilde göğüslemenize yardımcı olabilir.

Yeni bir ülkeye göç etmek, çaba ve kararlılık gerektiren bir süreç. Siz de uygun adımlarla bu sürecin üstesinden gelebilirsiniz. Göç ve göçmen psikolojisi hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız Heltia uygulamasını kullanarak online terapi alabilir, istediğiniz yerden psikolojik desteğe başvurabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Yurtdışında Yaşamanın Zorlukları: 5 Potansiyel Sebep” ve “Ait Hissedememek Hakkında Merak Edilenler” adlı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu