“Bir haftada bir beden küçülün!”, “10 günde 10 kilo verin!” gibi cümleler pek çok kişi için son derece cezbedicidir. Ancak hızlı kilo kaybı, ciddi sağlık problemleriyle sonuçlanabilir.
Bu noktada “Hızlı kilo vermek zararlı mı?” veya “Hızlı kilo vermenin zararları nelerdir?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızla kısa sürede hızlı kilo vermenin zararlarına ilişkin ayrıntılı bilgi edinebilir, sağlıklı ve uzun vadeli kilo vermenin ipuçlarını bulabilirsiniz.
Hızlı Kilo Vermenin Zararları Nelerdir?
Sağlıklı kilo vermek, bir uzmanın kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken bir süreç olmalıdır. Çünkü ‘ideal kilo’ya ulaşmak ve kilo verme süreci, bireyden bireye değişiklik gösterir. Yaşınız, sağlık durumunuz, vücut kitle indeksiniz, metabolizmanız ve günlük aktivite düzeyiniz bir uzman tarafından gözden geçirildikten sonra size en uygun diyet planının oluşturulması gerekir.
Hızlı kilo vermeyi teşvik eden diyetler, besin ve kalori açısından düşük değerlere sahiptir. Hızlı kilo verme arzusuyla bu tarz diyetleri haftalarca uygulamak, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu çerçevede kısa sürede hızlı kilo vermenin bazı zararlarını şöyle ifade edebiliriz:
1. Yetersiz Beslenme Riski Ortaya Çıkabilir
Vücudunuzun düzenli bir şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda enerji karbonhidrat, yağ, protein, çeşitli mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Ancak kilo vermek için kalori alımını veya belirli besin gruplarını agresifçe kısıtladığınız zaman yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle düşük kalorili diyet programlarında, vücut için gerekli besinlerin yeterince tüketilmemesi bu durumu hızlandırabilir.
Beslenme yetersizliğinin bazı önemli sonuçlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Şiddetli Yorgunluk ve Enerji Kaybı: Ani kalori düşüşü ve aşırı kalori açığı, vücudun çalışma düzenini bozarak şiddetli yorgunluğa ve enerji kaybına sebep olabilir. Aynı zamanda demir ve B12 gibi temel mineral ve vitaminlerin eksikliği de bu semptomları artırır. Tansiyon ve şeker düşüklüğü, uyku hali, baş dönmesi, sinirlilik, kabızlık, üşüme ve kas krampları da görülebilecek diğer semptomlar olarak sayılabilir.
- Zayıf ve Kırılgan Kemikler: Kalsiyum, D vitamini ve fosfor eksikliğinden dolayı kemikler güçsüzleşebilir. En basit fiziksek hareketleri bile zorlanarak yapmaya başlayabilirsiniz.
- Zayıf Bağışıklık Fonksiyonu: Yetersiz beslenme bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve daha kolay hastalanmanıza ve hastalıkları atlatmakta zorlanmanıza sebep olabilir.
- Saç Dökülmesi ve Kırılgan Tırnaklar: Diyetiniz protein, demir ve çinko gibi besin maddelerini kısıtlıyorsa saç dökülmesi ve tırnaklarda güçsüzlük meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle düşük kalorili diyetler uygulamayı tercih eden bireyler bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu tarz diyetlerde, vücut minimum düzeyde çalışarak aldığı besin maddeleri ve enerjiyi daha yaşamsal fonksiyonlar arasında dağıtmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla saç büyümesi ve tırnakların yenilenmesi desteklenemiyor.
2. Kas Kaybı Yaşayabilirsiniz
Kilo vermek ve yağ kaybetmek birbirinden farklıdır. Sağlıklı bir zayıflama için kas yapınızı koruyarak yağ kaybetmeniz gerekir. Oysa düşük kalorili diyetler ani ve şiddetli kalori kısıtlaması nedeniyle vücudun hızlıca sıvı kaybetmesine sebep olur. Bu yüzden yağ ile birlikte kas kaybı da yaşayabilirsiniz.
Bu esnada vücut kendisi için gerekli enerjiyi kas dokularından sağlar ve bu durum kas kaybını hızlandırabilir. Bununla birlikte kas dokusunun korunmasında etkili bir rol oynayan proteinin eksikliği de, kas kaybına yol açabilir. Kas kaybı, sağlığınız açısından oldukça risklidir.
3. Metabolizmanız Yavaşlayabilir
Metabolizmanın çalışma hızı, kilo verme aşamasında önemli bir rol oynar. Metabolizmanız her gün kaç kalori yakacağınızı belirlerken aynı zamanda tükettiğiniz besinlerin enerjiye dönüştürülmesine de yardımcı olur. Ancak düşük kalorili diyetlerde enerji alımı azaldığı için vücut, metabolizma hızını düşürerek enerji tasarrufu yapmaya çalışır. Bu durum kas kaybıyla desteklendiği zaman şiddetlenebilir.
Metabolizmanın yavaşlaması ve hormonal dengedeki değişiklikler daha az kalori yakılmasına, kilo vermenin zorlaşmasına ve hatta kilo alımına sebep olabilir. Sürekli kısıtlı diyetler takip etmek her diyetinizde kilo vermenin daha zorlaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayan kalori ve protein açısından dengeli bir diyet uygulamaya özen gösterilmelidir.
4. Safra Taşı Oluşmasına Neden Olabilir
Safra taşları, safra kesesinin içinde oluşan sertleşmiş taş benzeri parçalardır. Yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan safra kesesi, besinleri parçalamak üzere sindirim suları salgılar. Sindirilecek yeterli miktarda besin olmadığında bu sindirim suları birikerek safra taşlarını oluşturur.
Aşırı ve hızlı kilo kaybı ise hızlı kolesterol yükselmesi ve safra taşı oluşumunu önemli ölçüde artırabilir. Safra taşları; karında şiddetli ağrı, kramp ve hazımsızlığa sebep olabilir.
5. Regl Periyodunuz Sekteye Uğrayabilir
Hızlı kilo kaybı, vücuda fazladan stres yaşatan bir durum. Bu nedenle beden; kendini ve enerjisini korumak, yeni karşılaştığı bu durumla baş edebilmek için ekstra önlemler alabilir. Bu çerçevede kadınlar kısa sürede hızlı kilo vermelerinin bir neticesi olarak regl periyotlarının sekteye uğraması ya da durması gibi bir problemle karşılaşabilirler.
Tüm bunlara ek olarak hızlı kilo vermenin yan etkileri arasında şunlar da vardır:
- Dehidrasyon,
- Üşüme,
- Baş dönmesi,
- Sinirlilik,
- Tükenmişlik hissi,
- Elektrolit dengesizliği,
- İshal veya kabızlık.
Peki, bu gibi olumsuzluklardan kaçınarak kilo vermek de mümkün mü?
Sağlıklı Kilo Vermenize Yardımcı Olacak İpuçları
Sağlıklı ve güvenli bir şekilde kilo vermek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz:
- Doğru porsiyonları öğrenebilir, gıdaları daha yavaş yemeye özen gösterebilirsiniz.
- Rafine karbonhidratları azaltırken sağlıklı karbonhidratları tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Metabolizmanızı hızlandıracak ve kas yapımını uyaran gıdalar tüketmeye dikkat etmelisiniz.
- Sindiriminizi düzenlemek için diyetinize çözünür lif kaynakları eklemelisiniz.
- Düzenli ve vücudunuz için yeterli miktarda uyumalısınız.
- Günlük programınıza egzersizler eklemelisiniz.
- Gerekirse bir diyetisyenden destek almalısınız.
Bunlarla birlikte çok kısıtlayıcı ve sizi bir anda zorlayacağını düşündüğünüz diyet planlarından kaçının. Uzun vadede bu planlara ayak uyduramayıp kilo verme sürecinizi sabote edebilirsiniz. Bu nedenle size daha gerçekçi ve ılımlı bir hedef sunan, uzun vadede amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak bir diyet planı uygulamaya özen gösterebilirsiniz.
Bu süreçte sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanıza yardımcı olmak için Heltia uzmanları her zaman yanınızda! Kilo verme sürecinde size destek olacak bir diyetisyene veya zihin sağlığı uzmanına ulaşmak için Heltia uygulamasını hemen indirin, bireysel ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme programı hazırlayın ve gelişim sürecinizi takip edin.
Bu yazımızı beğendiyseniz, “Sağlık Dolu Bir Yolculuk: Bakliyat Filizlendirme Nedir?” ve “Spordan Sonra Nasıl Beslenilmeli?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.