JavaScript is required
/
Motivasyon Eksikliği Nedir, Neden Olur, Nasıl Giderilir?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Motivasyon Eksikliği Nedir, Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Uzm. Psk. Dan. Merve Dökmeci onaylı içerik

İster çamaşırlarınızı yıkamak için sizi harekete geçirecek bir güç bulmakta zorlanıyor olun, ister uzun zamandır beklediğiniz önemli sunuma hazırlanmak için çaba göstermekten geri duruyor olun... Herkes hayatının belirli dönemlerinde motivasyon eksikliği yaşayabilir.

Bu durumda size yardımcı olabilmek adına Heltia olarak motive olamamak nedir, nasıl oluşur ve nasıl çözülebilir konularını inceledik.

Motivasyon Eksikliği Nedir?

Motivasyon eksikliği, bizi hedeflerimize ulaşmaya iten “motivasyon”u bulamamaktan doğan bir durumdur.

Motivasyon eksikliği belirtileri arasında:

  • Negatif ruh hali,
  • Eskiden sizi heyecanlandıran şeylere karşı ilgisizlik,
  • Fiziksel ve mental çöküklük,
  • Enerji düzeyinde azalma gibi şeyler yer alabilir. Bu isteksizlik, genel bağlamda ortaya çıkabildiği gibi spesifik bir ortam veya konu içerisinde de gelişebilir.

Motivasyon eksikliği ile mücadele edebilmek için hangi durumlarda ortaya çıktığını ve üstesinden gelmek için neler yapabileceğinizi belirlemeniz iyi olabilir. Böylelikle motivasyonunuzu yeniden kazanabilir ve başarıya giden yolunuza devam edebilirsiniz.

Motivasyon Eksikliği Nasıl Giderilir?

Başlamadan şunu hatırlatalım: Motivasyon eksikliğini deneyimleme biçimi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazıları için motive olmaya engel olan unsurlar bazıları için hiçbir sorun teşkil etmeyebilir.

Ancak kendinize “Neden motive olamıyorum? Motive olmak için ne yapılmalı?” diye soruyorsanız, cevaplardan birini aşağıda bulabilirsiniz.

Burada motivasyon eksikliğinin potansiyel sebeplerini listeleyeceğiz, bu gibi durumlarda motivasyon eksikliğine karşı neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz. Haydi başlayalım 👇🏻

1. Ne İstediğinizi Bilmiyor Olabilirsiniz

İstediğiniz konusunda net olmamak ve kararsızlık yaşamak motive olmakta zorlanmanızın en temel sebebi olabilir.

Bu durumda kendinize şu gibi sorular sorabilirsiniz:

  • Kafamdakileri en azından iki seçeneğe indirebiliyor muyum?
  • Peşinde olduğum sonuç ne?
  • Her şey planladığım gibi gitse ne yaşıyor olurum?

Bir netleştirme yapmak ve belirlediğiniz açık hedeflere odaklanmak faydalı olabilir. Çünkü neyi hedeflediğimizi bilmeden ona odaklanamayız.

2. Postürünüzün Kontrolü Sizde Olmayabilir

Demotive bir insan, kendini daha güvensiz ve ‘içe dönük’ hissedeceği için sağlıksız postürler sergileyebilir. Bu da hem motivasyon eksikliği hissini devam ettirebilir, hem de uzun vadede fiziksel sağlığınız için kötü etkiler yaratabilir.

Motive olmak istiyorsanız postürünüzü kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Bunun için kendinizi motive hissettiğinizde doğal olarak ne tür hareketler yaptığınızı fark edin. Daha sonra motivasyon eksikliği hissettiğinizde bu hareketleri yapın. Zihniniz vücudunuzu bir süre sonra takip edecektir.

3. Motivasyon Eksikliğini Kimliğinizin Bir Parçası Haline Getirmiş Olabilirsiniz

Hiç bir bireyin bir tür hata yaptığını ve ardından "Ben çok aptalım" gibi cümleler kurduğuna şahit oldunuz mu? Bu kişi, hatalarıyla özdeşleşen kişilere bir örnek olarak verilebilir.

Peki ya "Ben çok aptalım" demek yerine "Aptalca bir şey yaptım" deseydi?

Bu iki ifade arasında büyük bir fark var, çünkü:

  • İlk ifade, bireyi hatasıyla tanımlamaya neden oluyor ve kişi ile hatasının bir olduğu vurgusunu yapıyor.
  • İkinci ifade ise birey ile hatası arasında net bir ayrım yapıyor ve kişinin hatadan ibaret olmadığını, sadece hatalı bir şey yaptığını vurguluyor.

Bir şeyi yeterince sık tekrarlarsanız, üzerinize yapışabilir. Motive olmakta zorlanıyor olmanızın bir nedeni, sürekli olarak kendinizi "motivasyonsuz" biri şeklinde tanımlıyor olmanız olabilir.

Bu durumla başa çıkmak için bir süre bunun tam tersini deneyebilirsiniz. Kendinizi motive olmayan bir kişi olarak tanımlamadığınızı, bunun yerine düzenli olarak kendini motive olmuş hisseden bir kişi olduğunuzu çevrenize açıkça belirtebilirsiniz.

4. Yeterince Yükseği Hedeflemiyor Olabilirsiniz

Profesyonel Amerikalı sporcu Bo Jackson’ın da dediği gibi: "Hedeflerinizi yüksek belirleyin ve oraya varana kadar durmayın."

Heyecan verici ve arzu edilen hedeflerin eksikliği, birçok kişi için motive olmayı zorlaştıran bir durum. Neyi başarmaya çalışıyor olursanız olun, bu hedeflere ulaşmak için sahip olduğunuz isteğin derecesi, onlara ulaşma yolunda en önemli etken olabilir. Ancak bazen fark etmeden de olsa isteklerinize sınır koymaya çalışıyor olabilirsiniz.

Büyük ve iddialı hedefleriniz olduğunda, onlara ulaşmak ve harekete geçmek için kendinizi güçlenmiş ve canlanmış hissedebilirsiniz. Sonuç olarak gerçekçi ama büyük hedefler belirlemeye ve büyük eylemde bulunmaya bir şans verebilirsiniz.

5. Bunalmış Hissediyor Olabilirsiniz

Stresli, bunalmış, baskı altında hissettiğiniz zaman başarmaya çalıştığınız konularda ilerlemeye devam etmektense onları umursamamayı tercih ediyor olabilirsiniz. Nedeni ne olursa olsun, bunalmış hissetmek motivasyonu büyük ölçüde tüketebilir.

Neden bunalmış hissettiğinizi anlayarak bu durumun motivasyonunuza olan etkisini ortadan kaldırmanız mümkün.

Örneğin:

  • Kendinize hiç zaman ayıramadığınız için bunalmış hissediyorsanız, ara verip biraz dinlenmek motivasyonunuzu tekrar kazanmanıza yardımcı olabilir.
  • Yapmanız gereken çok fazla şey varsa aynı anda hepsini yapmaya çalışmak yerine sırayla bu görevleri yerine getirmeniz motivasyonunuza olan negatif etkiyi ortadan kaldırabilir.

Bunalmış hissettiğinizde belki de size en yardımcı olacak durum, yaptığınız şeyi neden yaptığınızı düşünmektir. Yaptığınız şeyi yapmanızın nedeni sizin için yeterince ikna ediciyse, bunu düşünmek bile ihtiyacınız olan motivasyonu tekrar sağlayabilir.

6. Ertelemeye Eğilimli Olabilirsiniz

Düzenli olarak erteleme davranışında bulunmak, motivasyon eksikliğine yol açar.

Yapmak için motivasyonunuz olmayan şey her ne ise onu düşünebilir ve tek seferde gerçekleştirebileceğiniz eylemlere bölebilirsiniz. Böylece kaybettiğiniz motivasyonunuzu tekrar kazanabilirsiniz.

7. Başka Psikolojik Problemlerin Belirtisi Olarak Deneyimliyor Olabilirsiniz

Motivasyon eksikliği, enerji düşüklüğü ve isteksizlik gibi belirtilerin arkasında mental sağlık problemleri olabilir. Bu sebeple motivasyon kazanmak için bu durumların tanı ve tedavisine başlamak büyük ölçüde önem taşır.

Bunun için Heltia uygulaması üzerinden online terapi yoluyla uzman psikoterapistlere danışabilir, iyileşme yolculuğunuz için bir adım atabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız, “Mobbing: Tanımı, Belirtileri ve Başa Çıkma Yolları” ve “Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Nasıl Kurulur? (7 İpucu)” başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu