JavaScript is required
/
Yağ Oranını Düşürmek için Öneriler

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

25 Ağustos 2023

- Sağlıklı Beslenme

Yağ Oranını Düşürmek için Öneriler

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Selin Uçak onaylı içerik

Sağlıklı bir yaşam sürmek için ideal vücut yağ oranına sahip olmak önemlidir, çünkü fazla yağ oranı sağlığı pek çok açıdan olumsuz etkileyebilir. Durumunuzu analiz edebilmek ve gerekiyorsa doğru hamleleri yapabilmek için öncelikle vücut yağ oranınızı ve bu oranın ideal aralıkta olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.

Peki, vücut yağ oranını nasıl hesaplayabilirsiniz? Sonuç yüksek çıkarsa vücuttaki yağ oranı nasıl düşürülür, vücutta yağ nasıl yakılır? Gelin, bu sorulara beraber yanıt arayalım.

Vücut Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır?

Vücut yağ oranı, bir kişinin vücudundaki yağ dokusu ağırlığının toplam vücut ağırlığına oranıdır. İdeal vücut yağ oranına sahip olduğunuzda daha sağlıklı bir yaşam sürebilir, fiziksel aktivitelerde daha iyi performans gösterebilirsiniz. Ancak yüksek vücut yağ oranına sahip olmak dayanıklılığınızı ve enerjinizi azaltır. Peki, bu oranın ideal aralıkta olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz?

Vücut yağ oranını hesaplamak için birçok farklı cihaz ve yöntem vardır. Bunlardan en yaygın kullanılanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hidrostatik Tartı: Vücuttaki suyun miktarını ölçerek vücut yağ oranını hesaplar.
  • Denklem yöntemi: Çeşitli antropometrik ölçümler kullanılarak vücuttaki yağ yüzdesi hesaplanır.
  • Biyoelektriksel İmpedans Analizi (BIA): BIA, vücuttaki elektrik direncini ölçerek vücut yağ oranını tahmin eder.
  • Dual Enerji X-Işını Absorptiometri (DEXA): Bu yöntem, röntgen ışınlarını kullanarak vücuttaki kemik, yağ ve kas kütlesini ölçer.

Vücut Yağı Nasıl Yakılır?

Vücut yağ oranınız olması gerekenden fazlaysa kendinize "Vücuttaki yağ nasıl yakılır?" diye soruyor, sağlıklı bir yaşam için yağ yakarak ideal oranı elde etmeye çalışıyor olabilirsiniz.

Bu noktada vücut yağ oranını düşürmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Beslenme Programı Oluşturmak

Düşük yağ oranına sahip olmak için beslenmeye de özen göstermeniz gerekir. Bu doğrultuda yağ oranını düşürmek için planlanmış bir beslenme programını uygulamak hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur. Beslenme programı oluştururken listenize tavuk, hindi, balık, yumurta, fasulye, mercimek ve yoğurt gibi vücuttaki yağ oranını düşüren yiyecekleri mutlaka eklemelisiniz.

et, tavuk, hindi, balık, yumurta, bakliyatlar ve yoğurt gibi proteinden zengin besinleri ve kas ve organların çalışması için gerekli esmer pirinç, kinoa, tam tahıllı ekmek, meyve gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarını mutlaka eklemelisiniz.

2. Kardiyo Antrenmanları

Düzenli egzersiz, vücut yağı yakmak için en etkili yöntemlerden biri. Yapacağınız egzersizler sayesinde yağ oranını düşürüp kas kütlenizi arttırabilirsiniz. "Peki, en etkili yağ oranı düşürme antrenmanları neler?" diye merak ediyorsanız size öncelikle kardiyo yapmayı önerebiliriz.

Yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzme gibi kardiyo antrenmanları; kalp atım hızınızı ve oksijen kullanma kapasitenizi arttırarak daha fazla kalori yakmanıza ve vücut yağ oranını düşürmeye yardımcı olur.

3. Direnç Antrenmanları

Düzenli olarak yapılan direnç antrenmanları da vücut yağ oranını düşürmeye yardımcı olan yöntemler arasında yer alır. Direnç antrenmanlarına squat, lunges, plank, dips ve deadlifts gibi egzersizler örnek gösterilebilir. Bu antrenmanların yanı sıra direnç bantları ve ağırlık makineleri yardımı ile ağırlık egzersizleri de yapabilirsiniz.Ancak direnç antrenmanı yaparken vücudumuzun protein ihtiyacının artabileceği ve öğünlerin antrenmana uygun planlanması gerektiği unutulmamalıdır.

4. Yüksek Yoğunluklu Interval Antrenmanları (HIIT)

HIIT antrenmanları, yüksek yoğunluklu egzersizleri kısa aralıklarla tekrarlayarak kalori yakımını artırmaya ve vücut yağını azaltmaya katkıda bulunur. HIIT sırasında önce yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapılır ve bu egzersizi kısa bir dinlenme takip eder. Ardından bu döngü birkaç tur tekrar edilir.

5. Kombine Antrenmanlar

Kardiyo ve direnç antrenmanlarını birleştiren antrenmanlar da vücut yağını azaltmak için etkili olabilir. Bu doğrultuda güç ile koşu antrenmanları kombinasyonu, bir kombine antrenman olarak sayılır ve en etkili yağ yakma egzersizleri arasında yer alır. Elbette bu antrenman türünden verim almak için de düzenli olarak spor yapmanız gerekir.

6. Stres Yönetimi Yapmak

Vücut yağ oranınızı düşürmek istiyorsanız stres yönetimi de yapmalısınız. Stresli bir durumda vücut daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve kortizol hormonu salgısını artırarak vücutta yağ birikimine neden olabilir. Diğer bir yandan egzersiz ve yağ kaybetmek metabolizma için tek başına stres sebebi olabilir. Bu nedenle diyetinize antioksidan besinlerden havuç, domates, üzüm gibi renkli meyveler ve yağlı tohumlar eklemelisiniz. Neyse ki stres yönetimi teknikleri uygulamak yağ yakma sürecinde size yardımcı olabilir. Bu tekniklerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diyafram Nefesi: Nefesi olması gerektiği gibi diyaframdan alıp vermek, kalp atışını yavaşlatır ve sakinleştirici bir etki yaratır. Bu egzersizi yapmak için rahat bir pozisyonda uzanın ve gözlerinizi kapatın. Ardından göğsünüz değil, karnınız inip kalkacak şekilde derin, yavaş nefesler alıp verin. Bu egzersizi 5-10 dakika boyunca yapın.
  • Meditasyon: Meditasyon da zihninizi sakinleştirmek ve stresi yönetmek için oldukça etkili bir yöntem. Meditasyon yapmak için sessiz bir yerde rahatça oturun ve zihninizdeki düşüncelere odaklanmadan sadece nefesinizi takip edin.
  • Yoga: Yoga; beden ve zihin arasındaki dengeyi sağlayan, meditasyon ve nefes odaklı egzersizlerdir. Düzenli olarak yoga yaptığınızda zihninizin sakinleştiğini ve hayatınızda dengeyi yakaladığınızı fark edebilirsiniz.

Vücut yağ oranını azaltmak istiyorsanız düzenli spor, sağlıklı beslenme ve stres yönetimi gibi yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ancak bu noktada her bedenin ihtiyaçlarının farklı olduğunu göz önünde bulundurmalı ve en iyi sonuca ulaşmak için uzman desteği almalısınız. Farklı alanlardan uzmanlarla görüşmek için Heltia uygulamasını indirebilir, online diyetisyen görüşmeleri dahil birçok hizmetten faydalanabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Maden Suyu Hakkında Merak Edilenler” ve “Parkinson Hastası Ne Yememeli” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu