JavaScript is required
/
Parkinson Hastası Ne Yememeli?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

25 Ağustos 2023

- Sağlıklı Beslenme

Parkinson Hastası Ne Yememeli?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Selin Uçak onaylı içerik

Beyin hücrelerinin bir kısmının bozulması nedeniyle hareketlerin yavaşlamasına, denge sorunlarına, titremeye ve kas katılığına yol açan Parkinson hastalığı; günümüzde özellikle ileri yaşlarda en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor. Bu hastalık, büyük oranda 55-65 yaş aralığında görülürken erkeklerde kadınlara oranla %50 daha sık rastlanıyor. 40 yaşın altında ise bu oran %5-10 aralığına düşüyor.

Parkinson progresyonu yavaş olan ve yaşam süresini kısaltmayan bir hastalık olsa da kişinin yaşa kalitesini önemli ölçüde bozabiliyor. Bu nedenle erken teşhis ve hastalığın tedavisinde doktor kontrolünde kullanılan ilaçların yanı sıra fizik tedavi uygulamaları, egzersiz ve düzenli beslenme büyük önem taşır.

Peki Parkinson hastaları ne yemeli, ne yememeli? Gelin bunun cevabını birlikte detaylıca keşfedelim:

Parkinson Hastalığında Beslenme

Parkinson hastalarında sıklıkla yutma güçlüğü, çiğnemede zorlanma ve buna bağlı besin alımında azalma görülebilir, ek olarak titreme ve artmış tükürük salgısı besin alımını zorlaştırabiliyor. Bu gibi durumlar, hastaların beslenme düzenini etkiler ve kilo kaybetmesine sebep olabilir.

Tedavi için kullanılan ilaçların yan etkileri de Parkinson hastalığında beslenme problemlerine (bulantı, kusma, kabızlık ve anoreksi gibi) yol açabilir. Ancak Parkinson hastaları için yeterli enerji alımı büyük önem taşıdığından hastaların düzenli ve sağlıklı bir diyet uygulaması gerekir.

Peki, Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?

Parkinson hastalığında diyetler doğrudan bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmez fakat düzenli zaman aralıklarıyla uygulanan dengeli bir beslenme biçimi, hastalığın yavaş ilerlemesini ve görülen semptomların hafiflemesini sağlayabilir. Bunun için hastaların doktorunun önerdiği beslenme programına uygun hareket etmesi önemlidir.

Düzenli ve sağlıklı beslenme, hastaların hareket kabiliyetini geliştirmeye ve dengesini korumasına da yardımcı olur. 2-3 saat aralıklı şekilde beslenmek, bol su tüketmek ve hareketlerin daha fazla ağırlaşmaması için fazla yemek yemekten kaçınmak gerekir.

Parkinson Hastalarının Yememesi Gerekenler

Beslenme söz konusu olduğunda Parkinson hastalarının yememesi gereken gıdalar bir merak konusu.

Siz de "Parkinson hastaları ne yememeli?" diye kendinize soruyorsanız, bunun cevaplarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak,
  • Ağır yağlı yemekler ve fast food tüketmemek,
  • Katkı maddesi içeren yiyecekleri ve paketlenmiş gıdaları tercih etmemek,
  • Süt ürünlerini aşırı miktarda tüketmemek.

Bu noktada hastaların neyi yiyip yiyemeyeceğinin yanı sıra neyi, ne ölçüde tüketebileceğini de konuşmak önemli. Örneğin Parkinson hastalarına protein açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar bu besinlerle etkileşime girebilir ve bu nedenle ilaçların etkisi azabilir. Dolayısıyla Parkinson hastalarının protein alımında dikkatli olmalı gerekir.

Parkinson Hastaları Ne Yemeli?

Her bireyin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için dengeli ve sağlıklı beslenmesi oldukça önemlidir. Parkinson hastalarının da sağlıklı bir beslenme düzeni için şu gıdaları tüketmeleri tavsiye edilir:

1. Lifli Gıdalar

Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlar hastalarda sindirim problemlerine yol açabilir. Özellikle, kabızlık Parkinson hastalarında sıklıkla görülen bir problemdir. Bu problemin önüne geçmek içinse tam tahıllı besinler, narenciyeler ve baklagiller gibi lif oranı yüksek gıdaları tüketmek gerekir. Lifli gıda tüketiminin yanı sıra bağırsaklarda hareketlilik sağlamak için gün içinde yeterli miktarda su içmek ve su tüketimini belli saatler arasına sıkıştırmamak de kabızlık problemini önlemeye yardımcı olabilir.

2. Yağlar

Parkinson hastalarının fazla yağ içeren besinlerden uzak durmaları gerekse de diyetlerinde sağlıklı yağlara yer vermeleri önemli. Bunun için zeytinyağı, fındık yağı ve kanola yağı gibi tekli doymamış yağ asidi kaynaklarını ve ayçiçeği yağı, soya yağı ve mısır yağı gibi çoklu doymamış yağ asidi kaynaklarını tüketmeleri önerilir.

3. D Vitamini Yönünden Zengin Besinler

Kemik gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan D vitamini yeterince alınmadığında kaslarda zayıflık ve kemik yapısında bozukluk gibi sorunlar görülebilir. Dolayısıyla Parkinson hastaları D vitamini içeren somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, süt ve süt ürünleri ile D vitamini sentezini desteklemek için tüketilebilir.

Sonuç olarak Parkinson hastalığında yaşam kalitesini korumak için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek son derece önemli. Parkinson hastalarının bunun için öncelikle alanında uzman, yetkin bir kişiye danışmaları ve beslenme rutinlerini o doğrultuda hazırlamaları gerekir.

Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar kişinin hayat kalitesinde önemli ölçüde azalma ile karakterizedir. Bu nedenle beslenme de dahil tüm destek tedaviler kişinin hayat konforunu arttırmaya yönelik planlanmalıdır.

Umarız ki Parkinson hastası ne yemeli ne yememeli gibi konuları açıklayan bu yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Eğer bu içerik ilginizi çektiyse “Yağ Oranını Düşürmek için Öneriler” ve “Gıdalarda Pestisit Kalıntıları ve Sağlığa Etkileri” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Beslenme, mental sağlık ve fiziksel sağlık alanlarında çeşitli uzmanlardan yardım almak için de Heltia uygulamasını indirebilir, sağlığınızı geliştirmeye yardımcı olacak her konuda çevrimiçi destek alabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu