JavaScript is required
/
5 Sevgi Dili Nedir, İlişkilerimizi Nasıl Etkiler?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

8 Ekim 2023

- İlişkiler

5 Sevgi Dili Nedir, İlişkilerimizi Nasıl Etkiler?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Hepimiz bize uygun bir şekilde sevgi görmeyi ve gösterdiğimiz sevginin takdir edilmesini isteriz. Ancak bazen hayatımızdaki insanlarla ‘sevme’ şeklimiz uyuşmayabiliyor, bu durumda da kafamız karışabiliyor, hatta sevgi görmediğimizi hissedebiliyoruz.

Ancak merak etmeyin: Gary Chapman’ın geliştirdiği “5 sevgi dili” sayesinde bu problemi çözebilir, ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz. Yazımızda bu beş sevgi dili nedir açıkladık, ilişkilerinize nasıl fayda sağlayabileceğini anlattık. Keyifli okumalar ☺️

5 Sevgi Dili Nedir?

5 sevgi dili, veya “5 love languages”, insanların sevgilerini nasıl ifade ettiği ve nasıl sevgi görmeyi beklediğini ifade etmek için kullanılan bir kategori sistemi. Yani bunlar, sevgiyi nasıl aldığımız ve verdiğimiz ile alakalı.

Şöyle bir dipnot da verelim: Sevgi dilleri nelerdir merak ediyorsanız, elbette bunlar sadece romantik ilişkilerde kullanılmıyor. Sosyal çevremizde önemsediğimiz herkese karşı sevgi dillerimizle konuşuyoruz. Ancak bu yazıda iki partner arasındaki romantik sevgi gösterimine odaklanacağız.

Sevginin 5 Dilinin Kökeni

Sevgi dilleri, Gary Chapman tarafından ilk defa 1992 yılında kullanılan bir kategorizasyon. “Beş Sevgi Dili: Sevdiğiniz İnsana Yürekten Bağlılığınızı Nasıl İfade Edersiniz?” adlı kitabında bu kavramlara yer vermiş.

İlişki danışmanlığı yaptığı çiftler arasındaki en büyük problemlerden birinin iletişimsizlik olduğunu öne süren Chapman, bunun bir parçası olarak da bekledikleri ve birbirlerine aktardıkları sevginin farkı olduğunu keşfetmiş. “Kaç tane sevgi dili var?” diye düşünmek de, onu bu 5 ana kategoriye itmiş.

Chapman’a göre, sevgi dillerinin ortaya çıkışının çocukluk dönemimizle bir ilgisi olabilir. Yani bizi yetiştiren kişiler tarafından küçükken gördüğümüz sevgi şekli, şu an neler beklediğimizi etkiliyor olabilir.

5 Sevgi Dili Nelerdir?

Bu başlık altında 5 sevgi dili hangileri, nasıl ortaya çıkar ve kullanılabilir gibi sorulara cevap verdik 👇🏻

1. Fiziksel Temas 😚

Bu sevgi dili aslında gayet açıklayıcı: Partnerine fiziksel olarak yakın olmak ile ilişkili. El ele tutuşmak, dokunmak, öpmek, cinsel ilişki gibi durumların hepsini kapsıyor.

Birincil sevgi dili fiziksel temas olan bir kişi, uzak mesafe ilişkisi yürütmekte zorlanabilir. Bu tarz durumlarda partnerinize sevginizi hissettirmek için farklı şeyler denemeniz ve çaba harcamanız gerekebilir.

2. Hediye Alma/Verme 🎁

5 sevgi dili arasından ikincisi de hediyeleşmek. Partnerinize seveceği bir hediye vermek, onu iyi tanıdığınızı ve takdir ettiğinizi göstermek için çok güzel bir yol.

Ama sadece bu da değil: O anda partnerinizi düşünmüş, ona özel bir hediye almaya çaba harcamış olmanız bile genellikle yeterlidir. Bu sevgi dilinde öne çıkan hediyeye harcanan para veya hediyenin büyüklüğü değil, arkasındaki düşünce aslında. Yani kendiniz yazdığınız küçük bir not, tatlı bulacağını düşündüğünüz bir anahtarlık bile sevginizi belli etmek için yeterli olacaktır.

3. Onaylayıcı Sözler 💬

Bu sevgi dili partnerinizin varlığını, ona olan sevginizi ‘onaylamak’ için söylediklerinizi ifade ediyor. Böylelikle onu takdir ettiğinizi ve ona değer verdiğinizi sözlü bir şekilde belirtmiş oluyorsunuz.

Onaylayıcı sözlere örnek olarak şunları verebiliriz:

  • “Seni seviyorum.”
  • “Beni çok mutlu ediyorsun.”
  • “Seninle olduğum için çok şanslıyım.”
  • “Bunu başarabilirsin, sana güveniyorum.”
  • “Sen … yaptığında/dediğinde çok hoşuma gidiyor.”
  • “… için teşekkür ederim.”
  • “Seninle gurur duyuyorum.”

Bu sevgi dili, özellikle özgüven problemleri ya da anksiyete gibi durumlarla mücadele eden bireyler için özellikle değerli olabilir. Böyle zamanlarda sevginin ‘hissettirilmesi’ kişinin rahatlaması için yeterli olmayabilir, içten sözlü onaya ihtiyaç duyabilir.

4. Kaliteli Zaman Geçirmek ⏰

“Kaliteli zaman”, özünde partnerlerin aktif bir şekilde, bölünmemiş ilgisini birbirine verebildiği zamanlar anlamına geliyor. Yani birbirinize zaman ayırmak, baş başa vakit geçirebilmekle ilişkinin güçlenmesini kapsıyor.

Bunun nasıl aktiviteler içerdiği kişiden kişiye değişecektir: Bazıları evde kahve içip sohbet etmek isterken, bazıları dışarıda yeni yerler gezmek isteyebilir. Ayrıca ebeveynlik, yoğun bir işte çalışma gibi durumlarda da gerçekçi ‘kaliteli’ zaman beklentileri farklılaşır. Partnerinizin nasıl zaman geçirmekten hoşlandığını anlamak için dürüst ve açık iletişim kurmak en temel ihtiyaçlardan biri.

5. Hizmet Davranışları 🧹

5 sevgi dili içinden sonuncusu da “hizmet davranışları”, yani “acts of service”. Bunlar partnerinize yardımcı olmak için yaptığınız işler olarak genellenebilir.

Örnek vermek gerekirse:

  • Yapması gerekenleri ve yaptıklarını takdir etmek
  • Ev işlerine yardımcı olmak
  • Yorgun olduğunu bildiğinizde bazı görevlerini üstlenmek
  • Ona yemek pişirmek
  • Hasta olduğunda bakmak gibi durumlar sayılabilir.

Sevgi dili hizmet davranışları olan bir birey, partneri onun için bu tarz iyilikler yaptığında fark eder ve minnettar olur. Aynı zamanda benzer şekillerde partnerine olabildiğince yardımcı olmaya çalışır.

Sevgi Dilinizi Bilmek

Kendinize “Benim sevgi dilim ne?” diye soruyor ve birincil sevgi dilinizi merak ediyorsanız, yukarıda verdiğimiz bilgiler üstünden sosyal ilişkilerinizi düşünerek tartabilirsiniz. Ayrıca internette birçok 5 sevgi dili testi de bulabilirsiniz.

Peki, kendimizin ve partnerimizin sevgi dilini bilmek ne işimize yarayabilir?

Sevgi Dillerini Anlamanın İlişkilerimize Faydaları

Sevgi dillerini bilmek, partnerlerin birbirini daha iyi anlamasını ve bağlarını güçlendirmesini sağlayabiliyor. Gelin, bunu nasıl yaptığını detaylıca keşfedelim:

1. İlişki İçin Çabalamak

Ortak sevgi diline sahip olmanın ilişkileri güçlendirdiğini söyleyen birkaç araştırma mevcut. Öte yandan, buna dair kesin bir kanıt olmadığını söyleyen raporlar da var.

Bu ikisi hakkında ortak olarak şu yorum yapılabilir: Sevgi dilleriniz aynı olmasa da, partnerinizin sevgi dilini anlamak ve kullanmak ilişkinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Çünkü özünde, bu partnerinizin sevgi görmek hakkındaki isteklerine önem verdiğiniz ve onu mutlu etmek için çabaladığınız anlamına geliyor.

2. Özverinizi Artırmak

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ilişki için sevgi dillerini kullanmanın özünde partnerimizi memnun etmek yatıyor. Bu da bencillikten uzaklaşmak, özveri ile bağınızı güçlendirmek anlamına geliyor.

3. Kendimizi Keşfetmek ve Geliştirmek

5 sevgi dili ve kullanımları, kişisel gelişim açısından faydalı olabilir. Bunun iki ana sebebi var:

  • Birincil sevgi dilini anlamak, ilişkinize ve kendinize dışarıdan bakabilmeyi gerektirir. Bu da kendinizi daha objektif bir gözle değerlendirerek daha iyi tanımanızı sağlayabilir. Yani duygusal zekânızı geliştirmek açısından önemli bir özelliktir.
  • Partnerinizin sevgi diline göre sevgi göstermek, sizi ilişkisel konfor alanınızdan çıkmaya iter. Böylelikle yeni şeyler denemiş ve kendinize güven kazanmış olursunuz. Bu, özellikle bazen partnerini memnun edemediğini ve ona ‘yetemediğini’ düşünen insanlar için faydalı olabilir.

Kişisel gelişim ve iyi oluş yolculuğunuzda ayrıca Heltia uygulamasını indirebilir, online terapi aracılığıyla uzman psikoterapistlerle görüşerek mental sağlığınız için bir adım atabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Sevginin İyileştirici Gücü: Sevilme İhtiyacı Hakkında” ve “İlişkilerde Kıskançlık Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılır?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu