JavaScript is required
/
Sevginin İyileştirici Gücü: Sevilme İhtiyacı Hakkında

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

8 Ekim 2023

- İlişkiler

Sevginin İyileştirici Gücü: Sevilme İhtiyacı Hakkında

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Sevdiklerimiz tarafından sevilmek, ilgi görmek, onların hayatında önemli bir yerimiz olduğunu bilmek… Bunlar hepimizin kalbinde olan, ancak her zaman istediğimiz kadar karşılanmayan istekler.

Acaba bu şekilde sevilmeye ihtiyaç duymak normal mi? Ya da bu sevgiyi hissedemeyince üzülmek?

Siz de “Sevilmeye ihtiyacım var!” diyorsanız, bu ihtiyacın nereden geldiğini ve nasıl giderilebileceğini merak ediyorsanız, okumaya devam edin 👇🏻

Sevilmek İyileştirir mi?

Sevginin iyileştirici gücü olduğu, daha iyi hissetmemizi sağlayabildiği oldukça sık söyleniyor. Ancak sevgi iyileştirir mi, yoksa sevgi hissinin kendisi mi bizi mutlu eder?

Sağlıklı ve uzun dönemli ilişkileri inceleyen bilim insanları, sevilmenin mental ve fiziksel olarak faydalı olduğu birçok alanı incelemiş.

Bu araştırmalara göre, sevginin insan psikolojisi üstündeki etkileri için şu örnekleri verebiliriz:

  • Sizi güvende hissettirir,
  • Problemlerinizi biriyle paylaşabiliyor olmak zihninizi rahatlatır,
  • Uyku problemlerine yardımcı olur,
  • Yalnızlık ve izolasyon hislerini azaltır,
  • Stres seviyesini azaltır,
  • Duygusal stabiliteyi artırır,
  • Anksiyete ve depresyon gibi durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Fiziksel sağlığımıza etkileri arasında da şunlar sıralanıyor:

  • Kalp-damar sağlığına yardımcı olur,
  • Yaşam beklentisini uzatır,
  • Akut ve/veya kronik ağrıları hafifletir,
  • Kendinize daha iyi bakmak istemenizi sağlar ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeye motive eder.

Peki, Sevilmek Bir “İhtiyaç” mı?

Psikolog Abraham Maslow tarafından oluşturulan İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi’nde sosyal ilişkilerin yeri oldukça önemli bir noktada yer alıyor. Ancak bu sevilme ihtiyacı, yemek ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan sonra geliyor.

Kısacası, “ihtiyaç” kavramına nereden baktığınıza bağlı olarak bu sorunun cevabı gelişebilir. Psikolojide sevilme isteği gerçek anlamıyla ‘yaşamak’ için ihtiyacımız var olarak değerlendirilmese de, mutlu olmak ve hayatın tadını çıkarmak için sevmek ve sevilmenin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Sevilme İhtiyacı Neden Olur?

  • İnsanlar sosyal canlılardır, bu sebeple sosyal etkileşim ihtiyacı duyarlar. Yani sevilme ve onaylanma ihtiyacı, her insanın zihninin bir parçasıdır.
  • Başkalarıyla bağlar kurmak ve sosyal etkileşime girmek, kendi kimliğimizi oluşturmamızı sağlar.
  • “Temas rahatlığı” (”contact comfort”) denen durum, sevdiklerimizle fiziksel temasın bizi rahatlatabildiğini söylüyor. Bu durum doğumumuzdan itibaren bile geçerlidir: Bebekler, ebeveynlerinin şefkati ile sakinleşir.
  • Hayatın anlamını aramak ve varoluşsal sancılar yaşamak, herkesin zaman zaman girebildiği durumlardır. Sevilmek bu arayışı hafifletir, bizi rahatlatır, kendimize odaklanmamızı sağlar.
  • Özellikle sevdiğimiz insanlar tarafından sevilmek, bizim de onlar için önemli olduğumuzu bilmek isteriz. Karşılık görmediğimiz sevgi, bizi mutlu etmektense üzüyor olabilir.
  • Başkaları tarafından sevildiğimizde kendimizi onların arasında görürüz. Bu şekilde aidiyet duygusu kazanmak da yalnızlık hissimizi azaltır, sosyal etkileşim becerilerimizi ve kendimize güvenimizi geliştirir.

Sevilme İhtiyacı Nasıl Giderilir?

Şimdi, gelelim en önemli soruya: Sevildiğimi nasıl hissedebilirim? Sevgi ihtiyacı nasıl giderilir?

1. Durumunuzu Normalleştirin

Bazen, bizi seven insanlar olduğunu içten içe bilsek bile sevildiğimizi hissetmeyebiliriz. Bu da sevilme ihtiyacımızı tam anlamıyla gidermez, bizi mutsuzluğa itebilir.

Bu hissi herkesin yaşadığını, her zaman aynı miktarda sevildiğinizi hissedemeyeceğinizi, bunun sevilmediğiniz anlamına gelmediğini kendinize hatırlatın.

2. Etrafınızı Sevgi Dolu Kişilerle Çevirin

"İlgi ihtiyacı nasıl giderilir?" diye merak ediyor, bol bol sevgi hissetmek istiyorsanız, çevrenizdeki insanların duygularını rahatça ifade edebiliyor olması önemli. Daha soğuk ve duygusal olarak kapalı kişiler, sevgi ihtiyacınızı karşılamakta yetersiz kalabilir ve sizi daha çok üzebilir.

Tabii, bu soğuk insanları hayatınızdan çıkarmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak sosyal destek mekanizmanızın içerisinde sevgisini rahatça ifade edebilen insanlar da olması, böyle hissettiğinizde onlarla sosyalleşebilmeniz faydalı olabilir.

Burada şunu da hatırlatmakta fayda var: Herkes sevgisini farklı şekillerde ifade eder. Beklediğiniz sevgi ile karşınızdakinin gösterdiği sevgi bu açıdan her zaman uyuşmayabilir. Bunun için “sevgi dilleri” hakkında bilgi sahibi olmak işinize yarayabilir.

3. Kendinize Şefkat Gösterin

Başkaları tarafından sevilme ihtiyacı duymak, kendinize olan hislerinizi geri plana itmenize sebep olabilir. Oysaki kendimizi sevmemiz, kendimize karşı pozitif duygular hissetmemiz çok daha önemli. Bunun için “Kendinizi Sevmek İçin Ne Yapabilirsiniz?” adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Öz şefkatli farkındalık kazanmak, sevgi ihtiyacınız hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Heltia uygulaması üzerinden online terapi alabilirsiniz. Beslenme ve fizyoterapi danışmanlığı ile mental sağlığınızın yanında fiziksel sağlığınızı da destekleyebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Reddedilme ile Başa Çıkmanın Yolları” ve “5 Sevgi Dili Nedir, İlişkilerimizi Nasıl Etkiler?” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kullanılan kaynaklar:

Puddester D. “Understanding the need to be loved.” CMAJ. 2010 Jul 13;182(10):E479.

Raghunathan, Raj. “The Need to Love.” PsychologyToday, 2014.

Rhodes, Samantha. “Why We Have a Need for Affection.” EverydayHealth, 2017.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu