JavaScript is required
/
Ayak Altı Ağrısı Neden Olur?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

13 Eylül 2023

- Fiziksel Sağlık

Ayak Altı Ağrısı Neden Olur?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Fizyoterapist Hande Çevikkol onaylı içerik

Ayak altı ağrısı; ayak tabanı ağrısı olarak da bilinen, yürüyüşü ve bedenin hareketlerini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Adım attığımız her anı zorlaştırarak konforumuzu gölgeleyebilir. Ayak ağrısından mustarip olanlar "Ayak tabanı ağrısı neden olur?", "Ayak tabanı ağrısı hangi hastalığın belirtisidir?" gibi soruların yanıtlarını öğrenmek isteyebilirler.

Bu ağrı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle ayak altı ağrısının nedenlerini, belirtilerini ve etkili tedavi yöntemlerini anlamak önemlidir.

Ayak Altı Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Ayak altı ağrısının belirtileri, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Ancak ayak altı ağrılarının belirtileri şunları içerebilir:

  • Ayak tabanında yanma veya batma biçiminde keskin bir ağrı hissi,
  • Sabahları ilk adımları atarken artan ağrı,
  • Uzun süre ayakta kalma veya hareket ettikten sonra şiddetlenen ağrı,
  • Ayak altında şişlik veya kızarıklık.

Ayak Altı Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Ayak altında ağrının birçok potansiyel nedeni vardır ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

"Ayak tabanı neden ağrır? Ayakların altı neden ağrır?" sorularına potansiyel olarak aşağıdaki yanıtlar verilebilir:

  • Ayak altı ağrısı; "plantar fasiit" olarak adlandırılan, ayak tabanını destekleyen bağ dokusunun iltihaplanması sonucu oluşabilir. Ayak tabanında topuktan ayak parmaklarına kadar yayılan keskin bir ağrı söz konusudur. Özellikle sabahları ilk adımlarda, uzun süre ayakta kalma sonrasında veya egzersiz yaparken ağrı hissedilebilir.
  • Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir.
  • Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir.
  • Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir.
  • Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
  • Topuk kemiğinin altında kalsiyum birikmesi nedeniyle ortaya çıkan topuk dikeni, bölgede rahatsız edici bir şişliğe ve ağrıya neden olabilir.
  • Gün içerisinde yoğun bir tempoda çalışmak ayak ağrısına yol açabilir. Ayağın hava almaması, aşırı terleme gibi durumlar da bunda etkili olabilir.
  • Kilo alma, yaşlanma, nörolojik durumlar, fiziksel stres de ayak altı ağrısının nedenleri arasındadır.

Ayak Altı Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gitmek Gerekir?

"Ayak altı ağrısına hangi bölüm bakar?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Ayak altı ağrısı şikayetinizle başvurabileceğiniz uzmanlık alanı, ortopedi veya podoloji olabilir. Ortopedistler iskelet ve kas sistemiyle ilgili rahatsızlıkların tanı ve tedavisine odaklanırken podologlar ayak ve ayak bileği hastalıkları üzerine uzmanlaşmıştır.

Gördüğünüz gibi bu problem birçok açıdan etkileyebilir ve katmanlı olabilir. Bu sebeple hem fiziksel hem de mental alanlarda destek alabilir, alanında uzman kişilerle görüşebilirsiniz.

Ayak Altı Ağrısına Ne İyi Gelir ve Ağrı Nasıl Geçer?

"Ayak altı ağrısı nasıl geçer?" sorusuna verilebilecek yanıtlar bu sorunu yaşayanlar için son derece önemlidir. Bu ağrıdan kurtulabilmek için öncelikle ayak altı ağrısının nedenini öğrenmek gerekir. Ancak geçici veya uzun süreli ayak ağrısını hafifletebilmek için uygulayabileceğiniz yöntemler de bulunur.

Ayak altı ağrısını azaltmak için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise şöyle:

1. İstirahat

Uzun süre hareket etmemek gibi uzun süre sabit şekilde ayakta durmak da ayağın altının ağrımasını artırabilir. Günün büyük kısmını ayakta ve aynı pozisyonda stabil şekilde geçirenlerin yer yer kısa dinlenme molaları vermesi gerekir. Ancak plantar fasiit gibi ayak tabanına yayılan ağrı ile karakterize durumlarda çok uzun süreli istirahatin bilimsel olarak etkili bulunmadığı bilinmeli, aktif kalarak dinlenmeye özen gösterilmelidir.

2. Buz Uygulaması

Ayağa ve çevresine uygulanan soğuk kompres gün içinde gelişen şişkinlik ve yorgunluğa bağlı ağrıları anlık olarak hafifletmede tercih edilebilir. Ancak iyileşmekte olan bir sakatlanma için buz uygulamalarından kaçınmak gerektiği, bölgenin doğal iyileşme döngüsüne ısı yoluyla müdahale edilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

3. Ayakkabı Seçimi

Özellikle koşu sporuyla ilgilenenler için ayakkabı seçimi önemli bir konu gibi görünse de henüz bilimsel açıdan 'ideal ayakkabı özellikleri' kesinleşmemiştir. Yaygın şekilde bilinen uzun süre yüksek topuklu, dar burunlu, ayak kavitesine uygun olmayan taban yapısına sahip veya çok sert malzemeden ayakkabıları tercih etmeme önerileri geçerlidir. Daha detaylı bilgi için "Ayak Sağlığı ve Ayakkabı Seçimi" yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Egzersiz ve Germe

Ayak tabanı için uygun egzersizler ve germe hareketleri, kasları güçlendirebilir ve esnekliği artırabilir. Ayrıca ayak tabanının duyusal sistemimize girdi sağladığı, bu bölgenin ağrısında denge problemleri, yürüyüş şeklinde değişiklikler gibi ikincil sorunlar gelişebileceği göz önünde bulundurulur. Bu durumda stabilite yani kararlılık, propriosepsiyon yani bedeni ve hareketleri algılama ile denge egzersizleri de tercih edilebilir.

5. Ayak Banyosu

Ayaklarınızı ılık suda dinlendirmek kasları rahatlatarak geçici olarak ağrıyı hafifletebilir ve bu sayede uzmanınızın önerdiği egzersizlerinizi uygulamanız kolaylaşabilir.

Ayak altı ağrısı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Evde uygulayabileceğiniz önlemlerle ağrının şiddetini azaltabilirsiniz. Fakat şiddetli veya sürekli ağrı durumunda mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Sağlıklı ve rahat bir yaşam için ayak sağlığına özen göstermek önemlidir.

Bu nedenle ayak altı ağrısıyla ilgili sorun yaşadığınızda, en doğru teşhis ve tedavi için bir uzmana danışabilir, doktorunuzun yönlendirmesiyle birlikte çok iyileşme sürecini güvenli, etkili ve hızlı şekilde yönetmek için fizyoterapistinize başvurabilirsiniz. Fizyoterapi danışmanlığı için Heltia uygulamasını indirebilir, online fizyoterapi görüşmeleri ve videolu anlatımlar ile fiziksel sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Masa Başında Uzun Süre Oturmanın Zararları” ve “Menisküs Nedir, Neden Olur?” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu