JavaScript is required
Anasayfa > Heltia Blog > İlişkiler > İlişkilerde Karşılanması Gereken 7 İhtiyaç
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İlişkilerde Karşılanması Gereken 7 İhtiyaç

Paylaş:
YazarHeltia
Uzm. Psk. Dan. Merve Dökmeci onaylı içerik

İster romantik, ister profesyonel, ister arkadaşlık için olsun: İkili ilişkiler hepimizin hayatının merkezinde yer alıyor. Bu sebeple sağlıklı ilişkiler kurmak için bazen çaba göstermemiz gerekebiliyor.

İlişki kurmak ve ilişkinin ihtiyaçlarını sağlamak için hangi özellikler gereklidir, gelin beraber inceleyelim:

İlişki Nasıl Kurulur?

İlişki kurmak konusundaki en büyük gizemlerden biri, ilişkilendiğimiz insanları tam olarak nasıl seçtiğimiz. Tabii ki bu konuda birçok görüş var, ama kiminle, neden ilişki kurarız, ilişkide olması gereken şeyler nelerdir, bu sorulara kesin bir cevap söylemek mümkün değil.

İşin özü şu ki: Kiminle ve ne şekilde bir ilişki kurmak istediğimize kendimiz karar verebiliriz. Farklı insanlarla farklı dinamiklerde ilişkiler geliştirebiliriz. Bazen biriyle sadece arkadaş olmak isteyebilir, bir başkasıyla duygusal veya cinsel bir ilişkilenme içerisinde girmeyi arzu edebiliriz.

Kimi zaman ise ilişki kurmak istediğimiz bireylerden karşılık alamayabiliriz. Bunların yanında hayatın bazı noktalarında uzun zamandır yaşamımızı paylaştığımız insanlarla ilişkilerimize ara vermek, yeni sınırlar çizmek de isteyebiliriz.

Herkesin içerisinde bulunduğu ilişkide kendini iyi hissettiren deneyimler yaşama, sevilme ve sevgisini gösterebilme; ihtiyaç, inanç, düşünce ve beğenilerini ifade edebilme hakkı vardır. Aynı şekilde, kimse kimseyi bir ilişki geliştirmek için zorlayamaz ve bireyler her zaman bir başkasına “hayır” diyebilirler.

Bunlar, sağlıklı ilişkiler kurmanın temelinde yatan ve ilişkilenmenin doğasında olan önemli noktalar olarak sıralanabilir.

İlişkilerde Dikkate Alınması Gereken İhtiyaçlar Nelerdir?

İlişki kurmak ve ilişkinin devamlılığı sağlamak için, ilişkinin barındırması gereken bazı temel özellikler var. Bunlar özellikle de ilişkinin başında nasıl davranılmalı ve yürütülmeli gibi sorular sorarak ortaya çıkar. Bazen doğal olarak ilişki içerisinde gelişebildiği gibi, bazen iki tarafın da karşılıklı çabasını gerektirebilir. Ancak her bireyin bunların varlığını hissetmesi ilişki için oldukça önemlidir.

Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. İletişim

Sağlıklı bir ilişkinin temelinde tabii ki iletişim yatar.

Arkadaşlık, dostluk, aile, akrabalık, romantik ilişkiler ya da iş ilişkileri… Tarafların birbirini dinlemesi ve birbirine duygu ve düşüncelerini düzgün bir şekilde aktarabilmesi önemli.

Bunun en önemli unsurlarından biri ilişkilerimizde karşı tarafa belli bir saygı ile yaklaşmak, suçlayıcı tavır takınmamaya özen göstermek. Bunun detaylarını “Sağlıklı Bir İletişim için Ben Dili” adlı yazımızda okuyabilirsiniz.

2. Sevgi

Sevgi diğer bireylerle bağ kurmanıza ve yakınlık hissinin arttırılmasına yardımcı olur. Fiziksel temas, cinsel birliktelik, güzel sözler, minik jestler sevginin nazikçe gösterilmesi için seçilen yolların başında gelir.

Tabii ki herkes sevgisini aynı şekilde gösteremeyebilir, ayrıca davranışlarla desteklenmeyen sevgi sözcükleri gerçek bir hissi yaşatamayabilir. Burada önemli olan bireylerin karşı tarafa duydukları sevgiyi gerçek anlamda hissettirebilecek adımlar atmaları. Böylece zamanla birbirlerinin sevgiyi ifade etme şeklini öğrenerek aralarında sıcak bir yakınlık ve bağ kurabilirler.

Örneğin, kimi zaman annenizin basit bir bakışı bile içinizin ısınmasını sağlayabilir. Ya da partneriniz sizi ne kadar çok sevdiğini, bayılarak yediğiniz kurabiyelerin olduğu kavanozun hep dolu kalmasını sağlayarak gösterebilir.

3. Paylaşım

İlişkilendiğimiz kişilerle her zaman aynı fikirde olma şansımız yok. Ama karşı tarafın fikirlerine saygı duymak ve endişelerini anlamaya çalışmak yapabileceklerimiz arasında.

Eğer bir konuya yeteri kadar önem verilmezse taraflar seslerinin duyulmadığını, kendilerini önemseyen kimse olmadığını düşünmeye başlayabilirler. Bu da ilişkide çeşitli çatışmaların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun olmasını önlemek için açık bir şekilde duygu ve düşünceleri paylaşabilmek gerekir.

Tabii ki paylaşımın bir kısmı da dürüstlüktür, yani kimi zaman söylenmesi zor eleştiricileri yapıcı bir şekilde sunabilmektir. Bunun da olabildiğince karşı tarafın hislerini gözeten, kibarca, iyiliğini düşündüğünüz için yapıcı bir şekilde aktarılması önemlidir.

4. Kabul

Bireyleri olduğu gibi kabullenmek ve onların da sizi olduğunuz gibi kabul ettiğini bilmek, bir ikili ilişkiyi oluşturan en temel etmenlerdendir.

Birbirinizin özelliklerini kabullenmek, ilişkide aidiyet duygusu kazanmanıza yardımcı olur. Böylece ilişkide bir uyum yakalayabilir ve birlikteyken kendinizi huzurlu hissedebilirsiniz.

5. Özerklik

Bir ilişki derinleştikçe, bireyler genellikle ilgi alanlarını, sosyal yaşamlarını ve günlük hayatın diğer birçok öğesini paylaşmaya başlar. Tabii ki bunlar ilişkinin güçlenmesine de fayda sağlayabilir, ama ilişkilenmenin sizi birey olmaktan çıkarmaması da oldukça önemlidir.

Ne kadar çok ortak noktanız olursa olsun, farklılıklarınız da vardır. Bunları göz ardı etmemeli ve kendi ihtiyaçlarınızdan (mesela bazen yalnız kalma ihtiyacından) ödün vermemeye dikkat etmelisiniz.

Eğer benliğinizden uzaklaştığınızı düşünüyorsanız, durumu incelemek için bir adım geri atabilirsiniz. İlişkinizi değil, kendinizi ve kendinizle kurduğunuz bağı gözden geçirebilir, arkadaşlarınızla yeniden bağlantı kurmak veya eski bir hobiye yeniden başlamak için planlar yapabilirsiniz.

6. Güven ve Güvenlik

İlişkilenen bireyler birbirlerine her anlamda güvenebilmeleri ve beraberken kendilerini güvende hissetmeleri gerekir.

Kişiler:

  • Kendi koyduğu sınırlara saygı duyulduğunu bilmeli,
  • Duygularını paylaşmaktan çekinmemeli,
  • Hem duygusal hem fiziksel anlamda şiddetle karşılaşmayacağından emin olabilmeli,
  • Seçimlerinde ilişkilendiği kişi tarafından destekleneceğine güvenebilmelidir.

7. Empati

Empati sahibi olmak; başka birinin nasıl hissettiğini hayal edebilmek, kendini karşı tarafın yerine koyabilmek anlamına gelir. Bu beceri, insanların birbirlerini anlamalarına ve daha derin bağlar kurmalarına yardımcı olduğu için ilişkilenmeler için çok önemlidir.

Yaşanan bir olayın karşı tarafta yarattığı duygu ve düşünceleri anlamanız, olanları kabul etmenize ve ilişkiyi güçlendirebilecek şefkat ve sıcaklığı sunmanıza yardımcı olur.

Başta ilişkileriniz olmak üzere herhangi bir konuda desteğe ihtiyacınız varsa, Heltia uygulamasını indirerek online terapi alabilir, ruh sağlığınızı iyileştirme sürecine başlayabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Bağlanma Stilleri Nelerdir, İlişkilere Nasıl Yansır?” ve “Maslow Piramidinde İlişkilerin Yeri” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Yayınlanma tarihi: 10 Ağustos 2023Güncellenme tarihi: 20 Mayıs 2024
blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu
İlişkiler hakkında yazılar