JavaScript is required
/
Hızlı Yemek Yemenin Zararları

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Hızlı Yemek Yemenin Zararları

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Şule Boz onaylı içerik

Yemeğinizi ne kadar sürede bitirdiğinizi hiç düşündünüz mü?

Hızlı yemek yeme alışkanlığı, birçok bireyin yaşadığı fakat farkında olmadığı bir durum. Eğer siz de böyle bir alışkanlığa sahipseniz öncelikle bunun utanacak bir durum olmadığını belirtelim. Bu alışkanlık, beraberinde hızlı yeme zararlarını da getiriyor. Besinler yeterli şekilde çiğnenmeden yutulduğu için sindirim, mide ve bağırsak problemlerinin yanı sıra hızlı kilo alımına davetiye çıkıyor.

"Hızlı yemek yemenin zararları nelerdir?" diye merak ediyorsanız bu yazımızda hızlı yemek yemenin zararlarıyla ve bu sorunun altında yatan nedenlerle ilgili aklınızda oluşabilecek sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Hızlı Yemek Yeme Nedenleri

Hızlı hayat temposu içerisinde kısıtlı zamanda çok iş yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle yemek yemek ve uyumak gibi eylemlere az süre ayırarak işlerimiz için daha fazla zaman yaratmaya çalışıyoruz. Bu da kalitesiz uyku ve hızlı yeme gibi sorunları beraberinde getiriyor.

Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen hızlı yeme alışkanlığı, pek çok sebeple ortaya çıkabiliyor. Özellikle de hızlı ve çok yemek yemenin zararları uzun vadede bizi oldukça fazla etkileyebiliyor.

Gelin, bu davranışı oluşturabilen sebeplerin bazılarına göz atalım:

1. Ayakta Yemek

Yemeği hızlı yemenizin nedenlerinden biri, ayakta yemeniz olabilir. Masaya oturarak yemek yerseniz lokmaları daha fazla parçalarsınız. Ancak ayakta yemek yerken hızlı yemek yeme psikolojisi içerisine girebilirsiniz.

Ayrıca televizyon karşısında yemek yemek de hızlı yemeye yönelten alışkanlıklardan biri olabilir.

2. Tek Başına Yemek

Yemeği tek başınıza yemek, hızlı yemenize neden olabilir. Bireyler genellikle tek başlarına yemek yediklerinde hızlarını artırırlar. Siz de tek başınıza yemek yerken hızınıza dikkat ederek hızlı yemenin önüne geçebilirsiniz.

3. Uzun Süre Aç Kalmak

Öğün atlanılıp uzun süre aç kalındığı zaman hızlı yemek yeme eğilimi de artabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için öğünlerinizi düzenli olarak tüketebilirsiniz.

4. Hızlı Yemek Yemenin Psikolojik Nedenleri:

Hızlı yemek yemenin nedenleri arasında farkında olmadığınız bazı psikolojik etkenler ve duygusal yeme davranışı da bulunuyor.

  • Beslenmek, atalarımızdan beri tarih boyunca hep rekabet gerektiren bir işti. Bu yüzden psikolojik olarak hızlı şekilde yemek yemeye çalışıyor olabilirsiniz.
  • Ayrıca bazı bireyler psikolojik olarak mutsuz ve keyifsiz hissettiği zaman da daha hızlı yeme eğiliminde olabilir.

Sizi mutsuz eden durumlarda ve aşırı stres altındayken beslenme hızınızı takip edebilirsiniz. Eğer böyle zamanlarda hızlı yemek yiyorsanız yavaşlamayı deneyebilirsiniz.

Eğer bunu tek başınıza yapmakta zorlanıyorsanız hem beslenme hem de mental sağlık alanlarında, farklı konularda yetkin uzmanlara başvurarak bu davranışınızın tedavisini sağlamayı deneyebilirsiniz.

Hızlı Yemek Yemenin Yol Açtığı Sorunlar Nelerdir?

Hızlı yeme alışkanlığı çoğu zaman fark etmediğimiz bir durum. Genellikle bir sorun olarak değerlendirmediğimiz bu alışkanlık aslında pek çok problemin nedenini oluşturuyor. Hızlı yemek yemenin zararlarına kısaca değinelim:

1. Aşırı Kilo Alımı

Hızlı yemek yemenin risk oluşturan en büyük zararlarından biri, kilo artışıdır. Hızlı yemek yendiğinde tokluk hissi beyne geç ulaştığı için birey ne zaman doyduğunu fark edemeyebilir. Aynı zamanda hızlı yemek yemeyi alışkanlık hâline getiren bireylerin doyma duygusu da azalabilir. Alınan kaloriler ihtiyacın üstünde olduğunda kilo artışı ve beraberinde obezite sorunu ortaya çıkabilir.

2. Sindirim Problemleri

Hızlı yemenin zararlarından biri de sindirim problemleri. Yemekler hızlı bir şekilde yendiğinde daha büyük parçalar hâlinde mideye ulaşır. Ayrıca besinler çiğnenirken ağız salgıları besinlere yeterince ulaşmadığı için mide daha fazla efor sarf etmek zorunda kalır. Hazımsızlık, şişkinlik, yanma gibi etkiler; hızlı yemek yemenin mideye zararları arasında yer alır. Sürekli bu şekilde beslenmek, midenin yükünü artırır.

3. İnsülin Direncine Yol Açabilir

İnsülin direnci, vücuttaki şeker düzeyini kontrol etmek amacıyla salgılanan insülin hormonunun görevini yerine getirirken zorlanmasıdır. Yemeği hızlı yemenin zararlarından biri de insülin direncidir. Bu sorunla mücadele eden bireylerde normalin çok üzerinde insüline ihtiyaç duyulur.

Vücudun insülini kullanamaması sebebiyle ise, kanda glikoz ve insülin artışı olur. İlerleyen süreçlerde   kan plazmasındaki yüksek seviyelerdeki insülin ve şeker oranı genellikle metabolik sendrom ve tip 2 diyabetin oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda ise şeker yağa dönüştürülerek vücutta depolanır ve bölgesel yağlanmalar oluşur.

4. Bağırsak Problemleri Oluşabilir

Hızlı yemek yemek, sindirim sürecini zorlaştırarak bağırsak sorunlarına da yol açabilir. Çok hızlı yemek yemenin zararları burada yemeğin hemen ardından tuvalete çıkmak olarak kendini gösterebilir. Bu sorunu yaşamak, besinlerin emilimine yetecek kadar parçalanmadığının bir habercisi olabilir.

Dilerseniz "Bağırsak Düzenleyici Beslenme Önerileri" adlı yazımıza göz atarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

5. Diyabete Zemin Hazırlayabilir

Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgıladığı insülini vücutta etkin şekilde kullanamaması, karşımıza diyabet olarak çıkabilir. Buna bağlı olarak bireylerin kan şekerlerinde yükselme meydana gelebilir. Bu seviyenin çok üst sınıra çıkması ise bazı hayati sorunlara yol açabilir.

6. Tokluk Hissini Engeller

Hızlı yemek yendiğinde besinler yeterince sindirilip emilmediği için beyne tokluk hissi geç ulaşır. Bu nedenle birey doyduğunu anlamadığı için daha fazla yemeye eğilimli olur.

Hızlı yemek yemek günlük hayatta birçok kişinin karşı karşıya kalabildiği bir alışkanlık. Hemen herkesin yaşayabileceği bu alışkanlık sürekli tekrar ederse sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Eğer siz de yemeği hızlı yediğinizi düşünüyorsanız ilk olarak öğünleriniz sırasında süre tutarak ne kadar hızlı yediğinizi tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Bu problemi yenmekte zorlanıyorsanız Heltia uygulaması üzerinden destek alabilirsiniz. Heltia’da hem diyetisyen hem psikologlar ile görüşebilir, bilgilendirici içeriklerle kendinize destek olabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Diyette Motivasyonu Korumak için 8 İpucu” ve "Kabızlıktan Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?" adlı yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu