JavaScript is required
/
İşyerinde Narsisist Yönetici ile Nasıl Başa Çıkılır?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

İşyerinde Narsisist Yönetici ile Nasıl Başa Çıkılır?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Narsisistik bireylerle uğraşmak, hayatın her alanında zorlayıcıdır. Özellikle de bu kişi işyerinde yöneticiniz pozisyonundaysa hem iş hayatınız, hem de genel olarak iyi oluşunuz büyük bir negatif etki altına girebilir.

Bu yazıda narsisistik yöneticileri biraz daha detaylı açıklayacağız, nasıl davranabildiklerini ve bununla nasıl başa çıkabileceğinizi inceleyeceğiz.

Narsisist Yönetici Ne Demektir?

Narsisist yönetici, narsisistik kişilik bozukluğu olan veya narsisistik eğilimler gösteren yöneticilere denir. Yani bunlar benmerkezci, takdir görme odağıyla yaşayan ve dolayısıyla kendilerini çevrelerine kıyasla daha üstün görebilen kişilerdir. Dilerseniz bu durumu detaylıca incelediğimiz “Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir, Özellikleri Nelerdir?” yazımıza göz atarak belirtilerini detaylıca öğrenebilirsiniz.

Araştırmalara göre, özellikle yönetici ve CEO gibi yüksek pozisyonlarda narsisism yüzdesi oldukça fazla olabiliyor. Bunun sebebi narsisistik bireylerin aşırı gelişmiş özgüvenlerinden dolayı kendilerini daha rahat “pazarlayabilme”leri, dolayısıyla kariyerlerinde daha kolay yükselebilmeleri.

İşyerinde Narsisist Biri Nasıl Davranır?

İşyerinde narsisist eğilimi olan iş arkadaşları veya yöneticiler:

  • Büyük çoğunlukla kendileri hakkında konuşup kendilerini övebilirler.
  • Kendileri hakkında idealize edilmiş, ‘mükemmel’ bir imaja sahip olabilirler.
  • Başkalarının çalışmaları için övgüyü kendilerine almaya, onlardan faydalanmaya çalışabilirler.
  • Kendi başarılarını abartıp sizinkileri hor görebilirler.
  • Kendi yaptıkları hataları sizin üzerinize yıkmaya çalışabilirler.
  • İlgi odağı olmayı sevdikleri için sürekli kendilerini ön plana çıkarmaya uğraşabilirler. Aşırı miktarda asertif ve bireyselci olabilirler.
  • Eleştiri kaldıramıyor ve hep takdir edilmek istiyor olabilirler.
  • İş arkadaşlarınızın yanında sizinle alay edebilirler, mobbing uygulayabilirler.
  • Ciddi derecede rekabetçi olabilirler, başkalarının başarılarını kıskanabilirler.
  • Sizinle ilgili dedikodular yayabilir ve onlarla yüzleştiğinizde bunu yaptığını inkar edebilirler. Başka iş arkadaşlarınız hakkında size de kötü veya uygunsuz yorumlar iletebilirler.
  • Sizi manipüle etmeye, etik olmayan bir şey yapmanız için zorlamaya çalışabilirler.

Narsisist yönetici ile çalışmak bu gibi sebeplerden zorluk yaratabilir. Bunların hepsi hem işyerindeki mutluluğunuzu, hem de mental sağlığınızı ciddi derecede olumsuz etkileyebilir.

Böyle bir durumda hem karşınızdakinin yaşadıklarını anlamak, hem kendinizi korumak, hem de iletişimi kolaylaştırmak için neler yapabileceğinize gelin birlikte bakalım 👇🏻

Narsisistik Yöneticiye Karşı Ne Yapılabilir?

İşyerinde narsisism gibi bir zorlukla baş etmek için aşağıdaki adımları uygulamayı deneyebilirsiniz:

1. Narsisismi Anlayın

Her şeyden önce bilmeniz gereken bir nokta var: Narsisist eğilimler bireyin isteği dışında oluşur. Çoğu narsisist eğilimli birey erken çocukluk döneminde bakım vereni tarafından travmatize edilmiştir ve özünde, tanıştığı herkesten kabul ve sevgi kazanmaya çalışan bir çocuktur.

Tabii ki karşınızdaki kişi ona karşı anlayış göstermeye çalıştığınızı fark ederek bu durumu manipüle etmeye yönelebilir. Ama bu da yaşadığı kişilik yöneliminin sonucunda oluşan bir durum.

Bunu bilerek ilerlemek, durumu kontrol etmenizi ve kendinizi korumanızı kolaylaştırabilir.

2. Durumu Kişisel Algılamamaya Çalışın

Oldukça zor, biliyoruz. Fakat narsisist eğilimleri olan bireylerin esas derdi aslında sizinle değil, kendileriyle. Bu nedenle yaşananları ve sorunları kişisel algılamamak için çaba harcamalısınız.

Bu sayede tepkilerinizi ve yaşadıklarınızın yol açabileceği hayal kırıklığı gibi zorlayıcı duyguları kontrol etmek daha kolay olabilir.

3. İletişimi Olabildiğince Yazılı Bir Şekilde Sürdürün

Narsisist eğilimleri olan bireyler, genelde gaslighting ve manipülasyon yapan taraf olurlar. Bu noktada kendinizi korumak ve gerçeklik algınızı kontrol altında tutabilmek adına yazılı iletişim kaynaklarını tercih etmeniz iyi olabilir.

  • Sizden istenen işleri ve bu işlere dair detayları yazılı bir şekilde almak, ileriki dönemde gerektiğinde kanıtlar sunmanızı kolaylaştırabilir. Örneğin, karşınızdaki kişi sizden istediği bir işin teslim tarihinin aslında konuştuğunuzdan farklı olduğunu savunduğunda bu kanıtları kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca bu durum ciddileşir ve mobbing boyutuna ulaşırsa, yazılı olarak yaptığınız iletişimi kanıt olarak sunabilir ve yasal yollara da başvurabilirsiniz.

4. “Narsisist” İfadesini Kullanmamaya Çalışın

Narsisist eğilimleri olan bireylerin yaşadığı sorunun kaynağı kendi içlerindedir. Ve bu sorunun doğası gereği bir sorun olduğunu kabul etmezler, inkar halinde olabilirler. Bu nedenle karşılarına geçip narsisist olduğunu söylemeniz bir işe yaramayacağı gibi iletişimi daha da zorlaştırabilir.

5. Gerçeklere Odaklanın

Narsisist eğilimleri olan bireyler empati becerisinden yoksun olabilirler. Dolayısıyla onlarla duygularınızı paylaşmanız pek bir şey ifade etmeyebilir. Bu nedenle durumu, duygulara değil gerçeklere odaklanarak anlatmayı deneyebilirsiniz.

Örneğin:

  • “Bu konu hakkında konuşmaya devam etmen beni hayal kırıklığına uğrattı" demek yerine,
  • "30 dakikadır bunun hakkında konuşuyoruz ama sonuç değişmeyecek.” demeyi deneyebilirsiniz.

6. Sınırlarınızı Belirleyin ve Duruşunuzu Koruyun

Narsisist eğilimleri olan bireyler sizinle ciddi bir sorun yaşadığında doğru iletişim stratejileri geliştirmekte zorlanabilirler. Böyle bir durumda özel hayatınızla ilgili bilgileri ve zayıf noktalarınızı kullanabilirler. Anlattığınız bir aile sorununun şirket dedikodusuna dönüşmesine istemeden de olsa sebep olabilirler.

Bu nedenle kendinizle ilgili çok fazla detay vermeden, sınırlarınızı belli ederek ve profesyonel bir mesafe koruyarak bir iletişim kurmaya çalışabilirsiniz.

Unutmamalısınız ki sizin istekleriniz ve ihtiyaçlarınız da en az onlarınki kadar önemli. İstemediğiniz konular üzerine konuşmak zorunda değilsiniz. İş tanımınızın dışına çıkan görevlere öncelik vermeniz de şart değil. Karşınızdaki kim olursa olsun, siz de saygılı davranılmayı hak ediyorsunuz.

7. Daha Yüksek Merciilere Başvurun

Narsisist eğilimleri olan bireylerle iletişim kurmak zordur. Siz ne kadar çabalasanız da bazen durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir ya da artık bu iletişimde kendinizi koruyamadığınızı hissedebilirsiniz. Bu durumda yetkili merciilerle konuşmak size iyi gelebilir.

  • Eğer yöneticinizden narsisist tavırlar görüyorsanız onun yöneticisi veya insan kaynakları departmanı ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Eğer ekip arkadaşınız ya da farklı bir ekipten biri ile sorunlar yaşıyorsanız kendi yöneticinize iletebilirsiniz.

Unutmayın, sizin de bir çalışan olarak haklarınız var. Ve işyerinizin görevlerinden biri de bu hakları korumak.

8. Onları Değiştirmeye Çalışmayın

Narsisist eğilimleri olan bireyler geribildirimlere açık olmadıkları için söylediklerinizi iyi niyetle değerlendiremeyebilirler. Yani siz her ne kadar iyi niyetle yaklaşsanız da narsisist eğilimleri olan birini değiştirme şansınız oldukça düşük. Bu süreçte kendinizi yıpratabilir, hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz.

9. Kendi İyi Oluşunuza Odaklanın

Eğer bu durum sizi çok zorluyorsa sadece işyerinde değil, özel hayatınızda da negatif etkilerini hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda profesyonel mental sağlık desteği almak için Heltia uygulamasını indirebilir, bir uzmanla görüşebilir, iyi oluş yolculuğunuza hemen başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Neden Onaylanmak İsteriz?” ve “Hayatımızı Etkileyen İlginç Psikolojik Fenomenler” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu